Ομιλία εις τα θυρανοίξια του Μητρ. Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, του Προϊσταμένου Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη 23-3-2024

Ομιλία εις τα θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη Πρωτοσυγκέλλου και Προϊσταμένου (23-3-2024)

Σεβασμιώτατε,

Τίμιο Πρεσβυτέριο, Εντιμότατοι άρχοντες,

Λαέ του Θεού ηγαπημένε,

Εκφράζουμε τη χαρά μας διά την παρουσία όλων σας σήμερα εδώ. Ιδιαιτέρως δε, χαιρόμεθα και διά την τιμητική παρουσία του Ελογιμοτάτου κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), καθώς και του Αντιπροέδρου του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, π. Αθανασίου Μελισσάρη Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), προσωπικών φίλων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοκτίστου.

Τον Νοέμβριο του 2021 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με διόρισε Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, επισυνάπτοντας, μαζί με τον διορισμό μου, επιστολή που κοινοποιήθηκε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, καθώς και στους συνεφημερίους μου. Στην επιστολή του αυτή μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος έγραφε:

«…Τα προβλήματα της ενορίας του Μητροπολιτικού μας Ναού είναι πάμπολλα και χρονίζοντα διά έτη πολλά, χωρίς καν να εξετάζονται και να δρομολογούνται οι λύσεις τους. Τα έργα της ανακαινίσεως εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και της προλαβούσης πανδημίας του κορονοϊού έχουν βαλτώσει την πρώτη ενορία της Μητροπόλεώς μας. Μόνον άνθρωπος – κληρικός με όραμα, όπως εσείς Πανοσιολογιώτατε, μπορεί να δώσει ώθηση αναπτύξεως της ενορίας αυτής. Το πιστεύω απόλυτα, ότι εσείς δύνασθε να το πράξετε. Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Δι’ αυτό και σας ορίζω από σήμερον και «άχρι καιρού» Προϊστάμενον του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου…».

Σεβασμιώτατε, εντιμότατοι άρχοντες, λαέ του Θεού,

Πιστεύω να μη διαψεύσαμε τις προσδοκίες Σας, παραδίδοντας σήμερα και πάλι στη λατρεία του Θεού τον Ιερό Ναό μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει πλήρως τις εργασίες, έχουμε όμως εκτελέσει το 95% των εργασιών. Επιθυμώντας ωστόσο να εορτάσουμε και να πανηγυρίσουμε εδώ τον Ευαγγελισμό της Κυρίας Θεοτόκου, αποφασίσαμε με την ευλογία Σας Σεβασμιώτατε, να τελέσουμε σήμερα τα θυρανοίξια, έστω και αν ο Ιερός Ναός δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένος κατά πάντα.

Ο περικαλλής αυτός Ναός, ένα θαυμάσιο κτίριο που είχε απωλέσει σημαντικό μέρος από τη λαμπρότητα και το μεγαλείο του εξαιτίας των σεισμών και της φθοράς του χρόνου, σήμερα παραδίδεται ανακαινισμένος και λαμπρός προς δόξαν του Τριαδικού Θεού μας και της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Ναός ούτος θεμελιώθηκε στις 24 Μαρτίου 1859 απ’ τον μακαριστό προκάτοχό Σας Επίσκοπο Φωκίδος κυρό Δαυίδ, ο οποίος είχε εξ’ ολοκλήρου την εποπτεία των εργασιών για την ανέγερσή του. Ομοίως με εκείνον και εσείς σήμερα Σεβασμιώτατε θεοφιλώς επράξατε, εποπτεύοντας καθημερινά τις εργασίες της ανακαίνισής του. Τα εγκαίνια του Ιερού τούτου Ναού πραγματοποιήθηκαν 10 χρόνια αργότερα, στις 24 Μαρτίου 1869 και μετά από παρέλευση 155 ετών κληθήκατε από Θεού Εσείς Σεβασμιώτατε, να τελέσετε αφενός μεν τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος πλέον Ιερού Ναού, αφετέρου δε και να τελέσετε την ιερά και αγία Ακολουθία «επί τη διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης» αγιάζοντάς την ξανά, ώστε να συνεχίσει να τελείται επ’ αυτής η αναίμακτος λατρεία του Κυρίου μας μετά από την πάροδο 6 ετών που παρέμεινε ο Ναός κλειστός για τις εργασίες ανακαινίσεως εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειάς μας.

Σεβασμιώτατε, εντιμότατοι άρχοντες και ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας,

ο Ιερός Ναός αυτός, είναι Ναός ιδιαίτερα ηγιασμένος, διότι εδώ λειτούργησε και ομίλησε ο σύγχρονος άγιος της Εκκλησίας μας, Μητροπολίτης Νεκτάριος Πενταπόλεως ο θαυματουργός. Επίσης ο Ναός αυτός τελεί υπό την προστασία της Κυρίας Θεοτόκου που προστατεύει την πόλη της Αμφίσσης, αλλά και ολόκληρη την περιφερειακή μας ενότητα. Τούτο καταδεικνύεται εκ του θαύματος που έλαβε χώρα στις 25 Απριλίου 1941 ημέρα Παρασκευή, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, όταν ιταλικά αεροπλάνα έριξαν 3 βόμβες για να καταστρέψουν την πόλη της Άμφισσας αλλά και τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό αυτής και όμως καμία από τις 3 βόμβες με παρέμβαση της Θεοτόκου δεν εξερράγη. Η πόλη και ο Ναός εσώθηκαν χάρη στην Παναγιά μας, δι’ αυτό και η πόλη μας θεωρείται παναγιοσκέπαστη.

Το 2014 η Εκκλησία μας Σάς εξέλεξε Σεβασμιώτατε, ως Μητροπολίτη Φωκίδος. Οι ασθένειες του προκατόχου Σας μακαριστού Μητροπολίτου Φωκίδος κυρού Αθηναγόρου, ο οποίος ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού, τελικά εμπόδισαν αυτόν στην υλοποίηση των θεαρέστων έργων τα οποία η καρδία του ποθούσε. Ας είναι αιωνία του η μνήμη. Έτσι ερχόμενος Εσείς, με ζήλο αναλαμβάνετε όσα η φθορά του χρόνου κατέστρεψε, για να τα ανακαινίσετε. Μέσα στην πρώτη δεκαετία της ποιμαντορίας σας ανακαινίσατε πρώτον, εκ βάθρων τον Επισκοπικό οίκο και δεύτερον, το παλαιό εγκαταλελειμμένο οικοτροφείο, μετατρέποντάς το, το μεν ισόγειο σε γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τον δε πρώτο όροφο σε πνευματικό κέντρο το οποίο σύντομα αναμένουμε να εγκαινιάσουμε με την βοήθεια και στήριξη του εντιμοτάτου Περιφερειάρχου μας κ. Φάνη Σπανού, όπως υποσχέθηκε. Τρίτο μεγάλο έργο που ανακαινίστηκε επί των ημερών Σας είναι ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός μας, την λαμπρό-τητα και τη δόξα του οποίου απολαμβάνουμε όλοι σήμερα.

Για να φθάσουμε ως τη σημερινή ημέρα, εργάσθηκαν και συνέβαλαν πολλοί παράγοντες όπως, το Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίον επάξια υπηρετεί ως Υπουργός η κα. Λίνα Μενδώνη, στην οποία ιδιαιτέρως εκφράζουμε άπαντες τις ευχαριστίες μας, καθώς και στους εκλεκτούς συνεργάτες της, τον κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη, την κα. Μαρία Μερτζάνη, την κα. Ευθυμία Χωραφά και την κα. Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος. Επίσης ευχαριστίες εκφράζουμε στους Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδος οι οποίοι χρηματοδότησαν και δρομολόγησαν τη συντήρηση των τοιχογραφιών του Παπαλουκά, τη δομική στήριξη του Ιερού Ναού, τη μικροφωνική εγκατάσταση, το ρολόι του Ναού που θα τοποθετηθεί στο καμπαναριό και άλλα πολλά έργα που πραγματοποιήθησαν κατά την ανακαίνιση. Συγκεκριμένα ευχαριστίες εκφράζουμε στους κυρίους Κωνσταντίνο Μπακογιάννη και Φάνη Σπανό, καθώς και τους εκλεκτούς συνεργάτες τους, κ. Γεώργιο Δελμούζο, Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδος, κα. Πέγκυ Αραβαντινού, Περιφερειακή Σύμβουλο. Ευχαριστούμε επιπλέον και όλους τους προγενεστέρους Αντιπεριφερειάρχες, την κα. Παναγιώτα Γαζή, τον μακαριστό Κωνσταντίνο Μίχο, τους κυρίους Ιωάννη Ράμμο και Ευάγγελο Κατσαγούνο μαζί με όλους τους συνεργάτες τους που διευθύνουν ή που προΐστανται στις τεχνικές υπηρεσίες της Αντι-περιφέρειας, αλλά και όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου αυτού. Επίσης ευχαριστούμε τους διατελέσαντες Δημάρχους κ. Νικόλαο Φουσέκη, κ. Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο και τον σημερινό Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Ταγκαλή για όσα και αυτοί προσέ-φεραν εκ της θέσεώς των. Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Ταβλαρίδη συντονιστή των μελετών και την εταιρεία «Βοξίτες Παρνασσού», η οποία χρηματοδότησε τις μελέτες, ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο της ανακαίνισης. Ευχαριστίες ακόμη εκφράζουμε προς τις Ιερές Μονές του Τρικόρφου καθώς και την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνακόβης για όσα προσέφεραν στον εξωραϊσμό και την αισθητική αναβάθμιση του Ιερού μας Ναού.

Εκ της θέσεως αυτής, του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, την αγάπη μου και την ευγνωμοσύνη μου προς τους εκλεκτούς συνεφημερίους μου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Βλασίου και Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Μανιτάρα, καθώς και προς τα εκλεκτά μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, κ. Γεώργιο Μαστρογιαννόπουλο, κ. Νικόλαο Τσαπλαρή, κ. Ευθύμιο Ξηρό και κ. Χρήστο Βελέντζα. Τα ανωτέρω πρόσωπα υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι οι βακτηρίες μου, τα στηρίγματά μου, αυτοί σήκωσαν άπαντες το βάρος των εργασιών μετά την απομάκρυνση των συνεργείων που το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αποστείλει για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού μας. Χωρίς τη βοήθεια των ανωτέρω, ελάχιστα θα είχαν πραγματοποιηθεί εξ’ όσων βλέπετε. Η κατάσταση του Ιερού Ναού που παραλάβαμε από τα συνεργεία που είχε τοποθετήσει το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που βλέπετε σήμερα εντιμότατοι άρχοντες και λαέ του Θεού. Η κατάσταση ήταν απερίγραπτη. Ανακαίνισαν όσα οι μελέτες προέβλεπαν. Έτσι αναγκαστήκαμε μετά την παραλαβή του κτιρίου από το Υπουργείο, (με δαπάνες της ίδιας της ενορίας που ανέρχονται περίπου στο ύψος των 200.000 ευρώ και πολλά από αυτά ακόμη τα χρωστούμε), να φέρουμε νέα συνεργεία για να ολοκληρώσουμε την ανακαίνιση του Ιερού Ναού μας, ώστε να έχει τη θαυμάσια όψη που σήμερα όλοι απολαμβάνουμε. Ήλθαν συνεργεία μαρμαράδων, οι οποίοι άλλαξαν τα μάρμαρα περίπου του μισού Ναού. Συνεργεία συντηρητών των κυριωνύμων εικόνων του τέμπλου και του δωδεκάορτου, του Επισκοπικού Θρόνου και του Άμβωνα. Συνεργεία ξυλουργών προς επισκευή του τέμπλου. Συνεργεία ηλεκτρολόγων διά τον γενικό και ιδιαίτερο φωτισμό. Συνεργεία εκκλησιαστικών ειδών, διά την επιχρύσωση απλικών και άλλων ιερών αντικειμένων. Συνεργεία για την θέρμανση και ψύξη του Ιερού Ναού. Συνεργεία για την τοποθέτηση εικονογραφημένων βιτρώ υαλοπινάκων σε όλα τα παράθυρα του Ιερού Ναού μας. Συνεργεία ελαιοχρωματιστών και τέλος συνεργείο καθαρισμού, το οποίο είναι και το μόνο που δεν ζήτησε χρήματα, δι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ευθύμιο Σιδηρόπουλο και τους συνεργάτες του. Επίσης ευχαριστούμε και όλους τους κυρίους και κυρίες με προεξάρχουσα την νεωκόρο του Ιερού Ναού μας κα. Μαρία Λαμπιτσίνη, οι οποίοι αφιλοκερδώς επί ημέρες ολόκληρες καθάριζαν και ευτρέπιζαν τον Ιερό Ναό μας. Ενώπιον όλων αυτών των ανωτέρω συνεργατών μου, ευλαβώς κλίνω τα γόνατα της ψυχής και του σώματος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου και τις απέραντες ευχαριστίες μου. Ας έχουν οι οικογένειές τους κάθε ευλογία και χάρη παρά Χριστού και της Αγίας Μητρός Του.

Άφησα στο τέλος σκόπιμα, να ευχαριστήσω τον Υπουργό μας κ. Ιωάννη Μπούγα, διά όσα εμφανώς ή αφανώς έκανε, τόσο ως Βουλευτής του Νομού μας, όσο και ως Υπουργός, για να μπορέσουμε σήμερα να τελούμε τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού μας. Τον ευχαριστούμε θερμά και για την οικονομική στήριξη των 45.000 ευρώ, τα οποία προσέφερε διά της εταιρείας DIMAND Real Estate Development ο κ. Χρήστος Φωτιάδης στην οποία είμεθα ευγνώμονες. Εκείνος και οι συνεργάτες του, ως σύγχρονοι Κυρηναίοι, σήκωσαν λίγο από το βάρος του μεγάλου οικονομικού χρέους, που όπως προαναφέραμε πλησιάζει τις 200.000 ευρώ.

Ευχαριστούμε επίσης και όλους εκείνους τους πιστούς του εκλεκτού μας λαού, οι οποίοι αφανώς προσέφεραν και προσφέρουν οικονομικά για τα έργα του Ιερού Ναού μας.

Σεβασμιώτατε,

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω δημόσια την δοξολογία μου και τις ευχαριστίες μου προς τον εν Τριάδι Θεό μας και την Αγία Του Εκκλησία, διότι επέλεξαν την Υμετέρα προσωπικότητα για να ποιμάνει τον περιούσιο λαό της Φωκίδος ως Ποιμενάρχης, Πατέρας, Επίσκοπος και Μητροπολίτης αυτού του ευλογημένου τόπου. Είστε ο Πνευματικός άρχοντας του τόπου τούτου, προσωπικότητα ισχυρά με ηγετικά προσόντα και οράματα. Γνωρίζετε πώς να πολιτεύεστε και πώς να ποιμαίνετε. Τούτο καταδεικνύεται απ’ το ότι, όσους μεγάλους στόχους θέσατε μέσα σε μία και μόνο δεκαετία, τους ολοκληρώσατε. Ευχαριστούμε τον Άγιο Θεό, την Εκκλησία Του και Εσάς για όλα όσα με την προσφορά Σας ζήσαμε, ζούμε και θα ζήσουμε. Είθε τα έτη Σας να είναι πολλά, χαριτόβρυτα και καρποφόρα. Επί τούτου προαναγγέλλουμε ότι φέτος θα έχουμε τη χαρά να εορτάσουμε επισήμως, πανηγυρικά και πανευφρόσυνα μαζί Σας τη συμπλήρωση των 50 ετών ιερωσύνης Σας, εκ των οποίων τα 10 είστε Μητροπολίτης στον τόπο μας. Άρχοντες, κλήρος και λαός αναφωνούμε, τα έτη Σας πολλά. Άξιος.

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...