Πακέτο εκθέσεων από το ΔΝΤ θα ρίξει «φως» στην διαπραγμάτευση!

Έρχεται «πακέτο» εκθέσεων από το ΔΝΤ για την Ελλάδα! Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, τις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθούν και οι τρείς εκθέσεις αναφορικά με την Ελλάδα. 

Με τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, να είναι ίσως και το πιο «καυτό» θέμα στην διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών, οι εκθέσεις που θα δώσει στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, θα ρίξουν φως στο αν θα συμμετέχει ή όχι στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Πρόκειται για την έκθεση του «άρθρου 4», την Έκθεση Βιωσιμότητα του Χρέους (DSA) και την έκθεση αξιολόγησης της πορείας των προγραμμάτων.

Το DSA, θα αποτελέσει «κλειδί» για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επίσης, ανάλογα με τον αν θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο ή όχι, αναμένεται να ξεκαθαριστούν και οι όροι της συμφωνίας του με τους Ευρωπαίους δανειστές.  Αν και η έκθεση αναμενόταν από τον Δεκέμβριο, η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, «πάγωσε» και την  δημοσίευσή της.

Αυτό γιατί η έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ακόμα και την πιθανή συμφωνία για τον δημοσιονομικό «κόφτη».

Το ΔΝΤ, ακριβώς επειδή  διαπραγματεύεται ανάμεσα σε φακέλους, τίποτα δεν μπορεί να κλείσει οριστικά αν δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα. 

Πάντως, ο Τζέρι Ράις, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την καθυστέρηση στην δημοσίευση της έκθεσης, αναφέροντας ότι θα είναι αναλυτική και ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα πακέτο εκθέσεων, ενώ είπε ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική πλευρά.

Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα επισήμανε  ότι το Ταμείο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο», αλλά ακόμα είναι νωρίς για να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Ελλάδα και την επανεκκίνηση της τετ-α-τετ διαπραγμάτευσης.

Επανέλαβε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα παραμένουν στην γνωστή, (σκληρή)  γραμμή του Πολ Τομσεν. Όπως είπε, με πλεονάσματα 1,5% που εισηγούμαστε το Ταμείο δεν ζητά περισσότερα μέτρα. Αλλά, αν και οι δύο πλευρές επιλέξουν υψηλότερο πλεόνασμα τότε θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

Σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης,  επισήμανε ότι «δεν έχουμε προθεσμία (dealine) για την αξιολόγηση», καθώς δεν αναμένεται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...