Από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επανήλθαν μετά την θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου.

Για την εβδομάδα που ξεκινά από τις 4 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 1260 σφυριά, αλλά περισσότερα από 300 έχουν ήδη οδηγηθεί σε αναστολή. Οπότε οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να προχωρήσουν για 960 περίπου περιπτώσεις.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν δύο ξενοδοχεία, το καθένα με τη δική του διαφορετική ιστορία.

Το Five Senses Hotel

Το Five Senses Hotel βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου Κάτω Γουβών, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» ή «Πηγαδάκια», στις Γούβες Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης. Το συγκρότημα εντοπίζεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, σε μια περιοχή με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, που απέχει 18 χλμ από το κέντρο του Ηρακλείου, 16 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 7 χλμ από τη Χερσόνησο.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μάλιστα η πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με προβλεπόμενες χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου, εμπορικών κέντρων, μαρίνας κ.α.

Το ακίνητο της Five Senses Hotel προέρχεται από τη συνένωση δύο επιμέρους ξενοδοχείων που είχαν κατασκευαστεί, το ένα στο βόρειο τμήμα και το έτερο στο νότιο τμήμα του σημερινού συνολικού γηπέδου, επιφάνειας 9.014,59 τ.μ., εκ των οποίων τα 3.426,73 τ.μ. είναι εντός ορίων οικισμού Κάτω Γούβες, τα 4.732,96 τ.μ, εκτός ορίων οικισμού και τα 854,90 τ.μ. αποτελούν ζώνη παραλίας.

Το συγκρότημα αποτελείται από τη λειτουργική συνένωση δύο αυτοτελών ξενοδοχείων, υπό τον διακριτικό τίτλο “Gouves Sea Hotel”. Είναι κλασσικού τύπου, κατηγορίας 4 αστέρων, και η δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια με 193 κλίνες. Συγκεκριμένα το (άλλοτε) ξενοδοχείο “Gouves Mare” με δυναμικότητα 27 δωμάτια και 51 κλίνες και το (άλλοτε) ξενοδοχείο “Gouves Sea” που λειτουργούσε με δυναμικότητα 34 δωμάτια με 76 κλίνες, συνενώθηκαν λειτουργικά από το 2017. Επιπλέον, έχουν τακτοποιηθεί και χώροι 7 δωματίων, όποτε η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια.

Σημειώνεται ότι το πρώτο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 1980, και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος το 1987. Το 2012 έγινε ριζική ανακαίνιση σχεδόν στο σύνολο του συγκροτήματος.

Το δεύτερο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 2005-2006, και στη συνέχεια, ενώ έγινε ανακαίνιση το 2012 με αναδιάρθρωση των δωματίων εσωτερικά. Η ποιότητα κατασκευής χαρακτηρίζεται ως τυπική για τέτοιου τύπου κτίρια.

Εντός του γηπέδου υπάρχουν 6 μεγάλες και μικρότερες πισίνες επιφάνειας από 62,53 τ.μ. έως 138 τ.μ., γήπεδο αντισφαίρισης- καλαθοσφαίρισης διαμορφωμένης επιφάνειας περί τα 500τ.μ. κ.α. Επιπλέον, εντός της ζώνης παραλίας έχει κατασκευαστεί κτίριο με χρήση παρασκευαστηρίου με επιφάνεια 59,22 τ.μ., και στεγασμένη πέργολα με επιφάνεια 74,22 τ.μ., κάτω από την οποία λειτουργεί κυλικείο.

Η πανδημία και η πλημμύρα

Καθοριστικό ρόλο για την πορεία της επιχείρησης έπαιξε αφενός η πανδημική κρίση, αφετέρου μια καταστροφή που έγινε προ τριετίας. Συγκεκριμένα, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, το ξενοδοχείο πλημμύρισε σε ένα μέρος του και υπέστη σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται σε περίπου 216.000 ευρώ, εκ των οποίων 116.000 ευρώ για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και βελτιώσεις και 100.000 ευρώ για τον εξοπλισμό.

Κάπως έτσι το συγκρότημα σταμάτησε να λειτουργεί. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «το ξενοδοχείο δεν φαίνεται να είναι σε πρόσφατη χρήση κάτι που φαίνεται και από το μηδενικό κύκλο εργασιών για τις οικονομικές χρήσεις 2020 και 2021, ενδεχομένως δε η έλλειψη συντήρησης να έχει ξεκινήσει προγενέστερα και να περιλαμβάνει και την περίοδο της καραντίνας».

Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν στα δάνεια του παρελθόντος για τα οποία έχουν γραφτεί προσημειώσεις και υποθήκες. Έτσι για την ερχόμενη Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί, με επισπεύδοντα ιδιώτη για χρέος 32.135,88 ευρώ και με τιμή εκκίνησης στα 5,89 εκατ. ευρώ.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί και δεύτερος πλειστηριασμός του συγκροτήματος, με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς.

Το ιστορικό «Ηράκλειον»

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου αναμένεται όμως να χτυπήσει το σφυρί και για ένα εμβληματικό ξενοδοχείο της Αιδηψού, το «Ηράκλειον». Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που δημιουργήθηκαν στην λουτρόπολη της Εύβοιας και το οποίο συμβάδισε με την τουριστική της ανάπτυξη επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν το δεύτερο ξενοδοχείο που χτίστηκε στην περιοχή το 1901 μετά το «Θέρμαι Σύλλα» που είχε ανοίξει το 1896. Κατά άλλες πηγές μάλιστα το «Ηράκλειον» είχε προηγηθεί του «Θέρμαι Σύλλα».

Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του αποτέλεσε ένα ορόσημο για την Αιδηψό που εκείνη την εποχή εξελισσόταν σε τουριστικό, αλλά και κοσμικό κέντρο, ενώ μετά το «Ηράκλειον» της οικογένειας Μάλλιου, ακολούθησαν και άλλα όπως τα «Στάδιον», «Αίγλη», «Αι Πηγαί», «Αύρα», «Ακτή», «Ιστιαία» κ.α.

Το «Ηράκλειον» επί σειρά δεκαετιών «έζησε» στιγμές δόξας καθώς με τον αρχοντικό χαρακτήρα του ανήκε στις πρώτες προτιμήσεις των χιλιάδων επισκεπτών.

Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν αντάξια της ιστορίας του. Για διάφορους λόγους εισήλθε σε μια περίοδο παρακμής, όπως αρκετά ακόμη αντίστοιχα κτίρια της πόλης, με αποτέλεσμα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες να έχει πάψει η λειτουργία του και να έχει παραδοθεί στην ακατανίκητη φθορά του χρόνου.

Κάπως έτσι πήρε κι αυτό το δρόμο προς το σφυρί, με τιμή πρώτης προσφοράς 502.000 ευρώ.

Οφειλέτιδα είναι η «Ηράκλειον Ανώνυμη Ξενοδοχειακή-Τουριστική- Εμπορική Εταιρεία» και στον πλειστηριασμό θα βγει «μια οικοδομή αποτελούμενη από ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, η οποία χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο με τον τίτλο «Ηράκλειον» μετά του οικοπέδου της, κείμενης εντός της Λουτροπόλεως Αιδηψού της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών, της Δημοτικής Ενότητας Αδηψού, του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού Ν. Ευβοίας». Το οικόπεδο έχει εμβαδόν κατά τον τίτλο κτήσεως 4.920 τ.μ. και κατά μεταγενέστερη καταμέτρηση του 1995, 4.773,77 τ.μ.

Από το οικόπεδο τμήμα 1.572,05 τ.μ. βρίσκεται εντός σχεδίου και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ένα άλλο τμήμα 869,79 τ.μ. δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και το μεγαλύτερο κομμάτι, εμβαδού 2.331,93 τ.μ. είναι εκτός σχεδίου.

Από τη μία πλευρά του συνορεύει με το ξενοδοχείο «Στάδιον»,το οποίο βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, ενώ διαθέτει θέα προς τη θάλασσα.

Η οικοδομή αποτελείται καταρχάς από ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, με συνολικό εμβαδό 1.450 τ.μ., καθώς και από λιθόκτιστη ερειπωμένη ισόγεια οικία εμβαδού 68,90 τ.μ.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...