Πολιτική λύση ψάχνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες

Τετραμερής Τσακαλώτου-Τόμσεν-Ρέγκλινγκ – Γιούνκερ πριν το Eurogroup – Απρίλιο η συμφωνία, λέει ο Ντάισελμπλουμ – Τράπεζες: Αναστρέψιμη η κακή αρχή του 2017 αν κλείσει η αξιολόγηση

Πολιτική λύση για τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορούν να  κλείσουν με τα τεχνικά κλιμάκια, θα επιδιώξει η κυβέρνηση στο Eurogroup. Πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει τετραμερή συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη των Θεσμών, με στόχο την μεγαλύτερη, δυνατή σύγκληση πριν παρουσιαστεί η πρόοδος των τελευταίων ημερών, στους ευρωπαίους ομολόγους του. 

 Στην τετραμερή αναμένεται να συμμετέχουν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν και ένας υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Κομισιόν, πιθανώς ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και αναμένεται να γίνει προσπάθεια, να ξεπεραστούν εμπόδια, που η διαπραγμάτευσή τους, ξεπερνά τις αρμοδιότητες των τεχνικών κλιμακίων.

Το ελληνικό ζήτημα, βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ατζέντα, του συμβουλίου και με το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να παραμένει αγεφύρωτο, οι προσδοκίες για ουσιαστικό αποτέλεσμα παραμένουν μειωμένες καθώς οι δανειστές επιμένουν σε υπερβολικές απαιτήσεις για νέα σκληρά μέτρα, που θα οδηγούσαν την οικονομία σε ένα νέο κύκλο ύφεσης.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αναζητηθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και οι προσδοκίες για τελική συμφωνία μετατίθενται αν όχι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα, καθώς είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, τότε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, που θα έχουν ολοκληρωθεί και οι Γαλλικές Προεδρικές εκλογές.

Στόχος παραμένει η καταγραφή της προόδου, σε μία τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement), για το οποίο, θα χρειαστεί οι δανειστές να δείξουν ελαστικότητα στα αντίμετρα της συμφωνίας. Προς το παρόν, οι δανειστές κρατούν σκληρή στάση, επιμένοντας στην λήψη παράλογων μέτρων τα οποία θεωρούνται από την Αθήνα ως πολιτικά «μη διαχειρίσιμα». Αυτό που ζητάει η ελληνική πλευρά, είναι μαζί με τα σκληρά μέτρα, να δεχτούν οι δανειστές την λήψη ακόμα πιο ισχυρών αντίμετρων ώστε η συμφωνία να καταστεί και πολιτικά και πρακτικά διαχειρίσιμα.

Το τέλος της Τρόικα βλέπει ο Ντάισελμπλουμ!

Δύσκολα θα κλείσουν οι θεσμοί την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο, σύμφωνα με συνέντευξη του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο ίδιος, τόνισε ότι στο μέλλον, ο  Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Νομίζω πως θα είχε λογική το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσομακροπρόθεσμα», δήλωσε στη  συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα. Μία τέτοια εξέλιξη, θα σωμένε και το τέλος της τρόικα, με την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα. Όπως ανέφερε ο Ολλανδός πολιτικός, «η ΕΚΤ αισθάνεται όλο και πιο άβολα στον ρόλο της στην τρόικα και δικαίως νομίζω» και από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες εργασίες στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί.
Αυτό θα σήμαινε ότι ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή».

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ, εξηγεί ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει άμεσα, αλλά στο μέλλον. Προς το παρόν, οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.Ειδικά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνει το μήνυμα ότι θα ήταν «καλοδεχόμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι!

 Ο γρίφος των εργασιακών

Ούτε μία σπιθαμή προόδου δεν έχει υπάρχει στα ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν το «αγκάθι» των εργασιακών. Για την σημαντική διαφορά ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος,  έχει δηλώσει ότι φταίνε οι ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ. Μάλιστα, παρά το φημολογούμενο αίτημα της ελληνικής πλευράς, για «μετάθεση» των εργασιακών στην γ’ αξιολόγηση , του προγράμματος, γνώστες των εξελίξεων ξεκαθαρίζουν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ευσταθούν και πως, η κυβέρνηση από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έως και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο,  συμφωνούν ότι «όλα πρέπει να κλείσουν πακέτο».

Αιματηρές θυσίες  από τους συνταξιούχους, απαιτεί η Βελκουλέσκου 

Επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις, ζητά η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου. Συγκεκριμένα, το Ταμείο επιμένει στην περικοπή των συντάξεων, ώστε να εξοικονομηθούν 1,8 δις ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Όμως, οι περικοπές δεν μπορούν να γίνουν οριζόντια. Η πιο πρακτική λύση, θεωρείται η μείωση τους, μέσω του κουρέματος της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο. Μία τρομακτική μείωση, που για πολλούς συνταξιούχους, θα φέρει σημαντικό κουτσούρεμα των αποδοχών τους. Π.χ. παλαιούς συνταξιούχους του ΤΕΒΕ με υψηλά εισοδήματα, που θα έβλεπαν μειώσεις έως και 30%. Το θέμα περιπλέκεται, καθώς ακόμα και αν κουρευτεί ολόκληρη η προσωπική διαφορά, ακόμα και αυτή η τρομαχτική περικοπή, δεν θα ήταν αρκετή για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση πόρων που ζητά το Ταμείο! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, των δανειστών, το σύνολο της προσωπικής διαφοράς (που ακόμα δεν έχει υπολογιστεί) είναι μόνο 0,75% του ΑΕΠ ή περί τα 1,35 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν το Ταμείο δεν «κόψει» τις απαιτήσεις του, τότε για να βρεθούν τα χρήματα, θα πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον μειώσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ!

Από την Αθήνα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες δημιουργίας, μίας γραμμής συνεννόησης σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να προστατευτεί το σύστημα από τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και να σωθούν οι συνταξιούχοι.  

Η συμφωνία και το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι μόνο ο πρώτος στόχος. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό, το μεγάλο κέρδος από τη συμφωνία, θα είναι η ανακοίνωση από τους δανειστές των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η μείωση της διάρκειας και του ύψους, των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.). Ειδικά το τελευταίο, επειδή τα χρήματα από την ΕΚΤ, δεν δεσμεύονται από το μνημόνιο,  η κυβέρνηση μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων της. Επίσης, η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η ένταξη στο QE, σημαίνει ότι πρώτα το ΔΝΤ και στη συνέχεια και η ΕΚΤ, έχουν ολοκληρώσει Αναλύσεις Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) και έχουν κρίνει ότι είναι ή θα γίνει βιώσιμο (με τη δέσμευση για μείωσή του από τους Ευρωπαίους, μετά το 2018). Αυτό από μόνο του, είναι ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης των προοπτικών της ελληνικής Οικονομίας και έτσι θα το αναγνωρίσουν και οι διεθνείς αγορές. Σε αυτή τη βάση, αν με την τελική συμφωνία, μπουν στην θέση τους όλα τα κομμάτια του «παζλ», τότε δεν αποκλείεται μία δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, το 2017 ή αρχές του 2018 και σε εύλογο χρονικό διάστημα η άρση των Capital Controls.    

Η αξιολόγηση καθυστερεί την ρύθμιση και τη διαγραφή χρεών!

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, είναι σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας,  η κίνηση για ανεξαρτητοποίηση από την υπόλοιπη διαπραγμάτευση, των τεσσάρων θεμάτων τραπεζικού ενδιαφέροντος  και κρίνονται καθοριστικές για να προχωρήσει η μείωση των “κόκκινων” δανείων, από την  ΤτΕ και SSM.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  οι έλληνες τραπεζίτες θεωρούν αναστρέψιμη την αρνητική εξέλιξη αύξησης των κόκκινων δανείων στους πρώτους μήνες του 2017, εφόσον η αξιολόγηση κλείσει μέχρι τον Απρίλιο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/275709-Politike-lyse-psachnei-o-Eykleides-Tsakalotos-stis-Bryxelles ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...