Πολ Γκλάστρις: Η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση

Πολ Γκλάστρις: Η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση
«Ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα προσπαθήσει περισσότερο συστηματικά να πείσει τη Γερμανία ότι η σωστή αντιμετώπιση μιας κρίσης χρέους είναι η διαγραφή χρέους» εκτιμά ο επί μία δεκαετία τώρα διευθυντής του σημαντικού πολιτικού περιοδικού «Washington Monthly» Πολ Γκλάστρις.

«Είναι η μόνη λύση. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες, δεν εξασφαλίζουν επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς διαγραφή χρέους. Η ίδια η Γερμανία είναι ζωντανό παράδειγμα», προσέθεσε σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή (9-12-2012) στο «Βήμα», επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον, ο ελληνικής καταγωγής από το Μισούρι εξέφρασε την άποψη ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει για την Ελλάδα ό,τι έκαναν γι’ αυτήν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο:

«Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία αναγκάστηκε να εξυπηρετήσει δυσθεώρητα χρέη με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή και την άνοδο του ναζισμού. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ταυτόχρονα με το Σχέδιο Μάρσαλ οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Γερμανία αναδιάρθρωση και διαγραφή χρέους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το γερμανικό οικονομικό θαύμα. Οι Γερμανοί πρέπει να πάρουν παράδειγμα από την ίδια την ιστορία τους και να τροποποιήσουν αντιστοίχως την πολιτική που υποστηρίζουν για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου».

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, ο Πολ Γκλάστρις δήλωσε ότι:

«Η αίσθησή μου είναι ότι στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο στις αρχές Ιανουαρίου o πρόεδρος ενδέχεται να μιλήσει για ένα σχέδιο επάνω στο οποίο ήδη εργάζονται τεχνοκράτες στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για το σχέδιο δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο πρότυπο της NAFTA μεταξύ των ΗΠΑ και των κρατών της Λατινικής Αμερικής. Είναι ένα σχέδιο που επιθυμούν και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ασφαλώς προϋποθέτει μια σταθερή Ευρώπη που έχει αφήσει πίσω της την κρίση χρέους. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να κοιτάξουμε δημιουργικά μπροστά και αυτό πιστεύω ότι θα είναι το μήνυμα του Ομπάμα προς την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί και πιστεύω σαφώς ότι θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση ως μια ισχυρότερη και καλύτερη χώρα».

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...