«Πράσινο ομόλογο» από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ!

Η μάχη για ένα καλύτερο, πιο «πράσινο» αύριο!

H παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας ξεκινάει από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, που δίνει προτεραιότητα στην αειφόρο Ανάπτυξη και μέσω του νέου «πράσινου» ομολόγου που εκδίδει, έχει στόχο να αντλήσει από τις 17 ως τις 19 Ιουλίου,  60 εκ. ευρώ! Κεφάλαια τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει αποκλειστικά και μόνο στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων και μάλιστα σημαντικών επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας!

 

 Ο κόσμος αλλάζει. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την σημασία που έχει για το αύριο, η στροφή στις πηγές ανανεώσιμης Ενέργειας. Πλέον η κλιματική αλλαγή, δεν είναι κάτι θεωρητικό ή  στο μακρινό μέλλον. Είναι κάτι που ζούμε με κάθε καύσωνα, με κάθε παγωνιά.  Σε αυτή τη βάση, υπάρχουν εταιρείες όπως η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που κάνουν μία συνειδητή στροφή στην πράσινη ενέργεια και αντί για κάρβουνο ή πετρέλαιο θέλει να χρησιμοποιήσει την δύναμη του Αιόλου και του Ήλιου, για να ηλεκτροδοτήσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

 

 Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την επιχείρηση, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το ομόλογο  θα χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν δύο αιολικά πάρκα στο Βέρμιο (22 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 447 MW), ένα αιολικό πάρκο στο Τέξας (76 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 159,6 MW) και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που επιτέλους ξεκινούν. Αθροιστικά επενδύσεις συνολικού ύψους 478 εκ. ευρώ, που ανήκουν όλες στην πράσινη οικονομία. 

 

 Η κίνηση αυτή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ έρχεται σε μια στιγμή που στην Ελλάδα αρχίζουμε και πάλι, μετά από χρόνια αποεπένδυσης, να συζητάμε για επενδύσεις. Η εταιρεία έχει έναν σαφή και ξεκάθαρο επιχειρηματικό προσανατολισμό. Επενδύει στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας, η οποία -παρά την εκλογή Τραμπ- κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες.  Σε πολλούς τομείς οι ΑΠΕ είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους, αφού και η καμπύλη καινοτομίας τους είναι ακόμα σχετικά νέα, με πολλές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης, αλλά και η αύξηση του μεγέθους της αγοράς αυτής οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατά συνέπεια σε όλο και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις. 

 

 Η αγορά ενέργειας είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός χώρος και η παραγωγή χρειάζεται  επενδύσεις και  καινοτομίες που  ξελίσσονται διαρκώς και ταχύτερα σε πολλαπλούς τομείς -αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο- διασφαλίζουν ότι η επανάσταση επιταχύνεται. Νέοι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας οικονομίας αναδύονται, όπως η TESLA, που ξεκίνησε την επανάσταση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

 

Με το κάρβουνο να τελειώνει, το πετρέλαιο να ακριβαίνει και τα ορυκτά καύσιμα να μολύνουν την ατμόσφαιρα, όλο και περισσότερες εταιρείες κινούνται κι αυτές προς την ίδια κατεύθυνση,  ακόμα και η Volvo, από την αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε την 100% μετάβαση προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ακόμα και οι παραδοσιακοί γίγαντες του πετρελαίου, όπως η Exxon Mobil, η BP, η  Shell και η  Total, βγαίνουν ανοικτά και αποδέχονται την ανάγκη πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, με την πρόσφατη στήριξη που προσέφεραν στην πρόταση των «πατρίκιων» του ρεπουμπλικανικού κόμματος (James Baker κα), για ένα φόρο στον άνθρακα, που θα έχει ως αποτέλεσμα -εφόσον εφαρμοστεί- ταχύτερη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ ακόμα και σε σύγκριση με την πολιτική Ομπάμα! 

 

Την ώρα που ο κόσμος έχει αρχίσει και ξυπνάει στην ανάγκη για στροφή της πράσινης Ανάπτυξης, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στις ανανεώσιμες πηγές, επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο με ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων. Το πρώτο ‘πράσινο» ομόλογο – green bond, αφορά μόνον το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου μέχρι το 2019. Μετά το 2019 ακολουθεί ένα ακόμα πιο μεγαλόπνοο πρόγραμμα, που εκτός από νέα αιολικά (κατά κύριο λόγο στην Κρήτη και στη Ν. Εύβοια), περιλαμβάνει και τα πρώτα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται ειδικά για την αποθήκευση ενέργειας, που αποτελεί πλέον βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετάβαση σε μια οικονομία απεξαρτημένη από το πετρέλαιο και το κάρβουνο.

 

 Πρόκειται για έργα αντλησοταμίευσης, που προχωρούν στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, τα οποία προσεγγίζουν σε προϋπολογισμό τα 800 εκ. ευρώ. Ακόμα, με ναυαρχίδα το καινοτόμο αιολικό πάρκο στη βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου που ήδη ολοκληρώθηκε (μια επένδυση ύψους 150 εκ. ευρώ), η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προσβλέπει και στην επενδυτική αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού καθαρής ενέργειας του Αιγαίου (χερσαίου & υπεράκτιου),  που ξεπερνά τα 10.000 MW και αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που κρύβουν τα γαλάζια νερά του μεγάλου νησιωτικού μας αρχιπελάγους. 

 

Τέλος, αν και στην Ελλάδα, σε πολλούς τομείς δεν βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων, η γεωγραφία και η ενεργειακή δυναμική της χώρας, μπορεί να μας φέρει στην κορφή της πράσινης επανάστασης. Ήδη οι εταιρίες που  έχουν την γνώση και την όρεξη, ικανότατες εταιρείες σε θέματα έργων και υποδομών, μπορούν να προσφέρουν  στην χώρα μία προνομιακή θέση στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό καταμερισμό. Το σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, είναι να γίνει η Ελλάδα ένας ενεργειακός κόμβος. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δοθεί η απαραίτητη προσοχή στις ανάγκες της αγοράς και αν στηριχθούν οι άνθρωπου που στην πρώτη γραμμή της Ενέργειας, δίνουν την μάχη για ένα καλύτερο, πιο «πράσινο» αύριο. 
 

Η ανακοίνωση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ:

 

H παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας και το «Πράσινο ομόλογο»  της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 

 

Το ομόλογο με το οποίο η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποσκοπεί να αντλήσει από τις 17 ως τις 19 Ιουλίου 60 εκ. ευρώ από την αγορά, αφορά αποκλειστικά και μόνο στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων και μάλιστα επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν δύο αιολικά πάρκα στο Βέρμιο (22 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 447 MW), ένα αιολικό πάρκο στο Τέξας (76 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 159,6 MW) και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που επιτέλους ξεκινούν. Αθροιστικά επενδύσεις συνολικού ύψους 478 εκ. ευρώ, που ανήκουν όλες στην πράσινη οικονομία. 

 

Η κίνηση αυτή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ έρχεται σε μια στιγμή που στην Ελλάδα αρχίζουμε και πάλι, μετά από χρόνια αποεπένδυσης, να συζητάμε για επενδύσεις. Η εταιρεία έχει έναν σαφή και ξεκάθαρο επιχειρηματικό προσανατολισμό. Επενδύει στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας, η οποία -παρά την εκλογή Τραμπ– κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες.  

 

Οι επενδύσεις και οι καινοτομίες που  εξελίσσονται διαρκώς και ταχύτερα σε πολλαπλούς τομείς -αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο- διασφαλίζουν ότι η επανάσταση επιταχύνεται. Νέοι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας οικονομίας αναδύονται, όπως η TESLA, που ξεκίνησε την επανάσταση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Παραδοσιακές εταιρείες κινούνται κι αυτές προς την ίδια κατεύθυνση, όπως η Volvo, που ανακοίνωσε την 100% μετάβαση προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ακόμα και οι παραδοσιακοί γίγαντες του πετρελαίου, όπως η Exxon Mobil, η BP, η  Shell και η  Total, βγαίνουν ανοικτά και αποδέχονται την ανάγκη πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, με την πρόσφατη στήριξη που προσέφεραν στην πρόταση των «πατρίκιων» του ρεπουμπλικανικού κόμματος (James Baker κα), για ένα φόρο στον άνθρακα, που θα έχει ως αποτέλεσμα -εφόσον εφαρμοστεί- ταχύτερη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ ακόμα και σε σύγκριση με την πολιτική Ομπάμα! 

 

Ταυτόχρονα και από πλευράς σκληρών οικονομικών δεικτών η επανάσταση της καθαρής ενέργειας προχωρεί ακάθεκτη. Σε πολλούς τομείς οι ΑΠΕ είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους, αφού και η καμπύλη καινοτομίας τους είναι ακόμα σχετικά νέα, με πολλές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης, αλλά και η αύξηση του μεγέθους της αγοράς αυτής οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατά συνέπεια σε όλο και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις. 

 

Στην κατεύθυνση αυτή η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στις ανανεώσιμες πηγές, επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο με ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων. Το πρώτο ‘πράσινο» ομόλογο – green bond, αφορά μόνον το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου μέχρι το 2019. Μετά το 2019 ακολουθεί ένα ακόμα πιο μεγαλόπνοο πρόγραμμα, που εκτός από νέα αιολικά (κατά κύριο λόγο στην Κρήτη και στη Ν. Εύβοια), περιλαμβάνει και τα πρώτα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται ειδικά για την αποθήκευση ενέργειας, που αποτελεί πλέον βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετάβαση σε μια οικονομία απεξαρτημένη από το πετρέλαιο και το κάρβουνο. Πρόκειται για έργα αντλησοταμίευσης, που προχωρούν στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, τα οποία προσεγγίζουν σε προϋπολογισμό τα 800 εκ. ευρώ. Ακόμα, με ναυαρχίδα το καινοτόμο αιολικό πάρκο στη βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου που ήδη ολοκληρώθηκε (μια επένδυση ύψους 150 εκ. ευρώ), η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προσβλέπει και στην επενδυτική αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού καθαρής ενέργειας του Αιγαίου (χερσαίου & υπεράκτιου),  που ξεπερνά τα 10.000 MW και αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που κρύβουν τα γαλάζια νερά του μεγάλου νησιωτικού μας αρχιπελάγους. 

 

Η Ελλάδα μπορεί να μην διαθέτει μεγάλη βιομηχανική βάση, έχει όμως τεράστιους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους και ικανότατες εταιρείες σε θέματα έργων και υποδομών, που μπορούν να της προσφέρουν προνομιακή θέση στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό καταμερισμό.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/292794-Prasino-omologo-apo-ten-TERNA-ENERGEIAKE ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...