«Προειδοποιητικές βολές» από Μόσχα προς ΗΠΑ – Σκάφη του US Navy κοντά σε ρωσικά πλοία

«Προειδοποιητικές βολές» από Μόσχα προς ΗΠΑ – Σκάφη του US Navy κοντά σε ρωσικά πλοία
Οργίλη ήταν η απάντηση της Μόσχας στην προσέγγιση αμερικανικών σκαφών και πιο συγκεκριμένα ενός τουλάχιστον καταδρομικού  σε σκάφη του Στόλου της Βαλτικής που ήταν εν πλω ενώ κατέρχονται με κατεύθυνση τη Μεσόγειο και ενός ακόμη σε σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Πιο συγκεκριμένα την μήνη  του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Dmitry Rogozin προκάλεσε η «ξαφνική παρουσία» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αμερικανικού καταδρομικού κατευθυνόμενων  βλημάτων φορέα του συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας AEGIS κοντά στις ρωσικές ακτές της Βαλτικής την ώρα που τα μεγάλα αποβατικά πλοία «Καλίνινγκραντ» και «Αλεξάντρ Σαμπάλιν», το σωστικό ρυμουλκό σκάφος SB-921 και το δεξαμενόπλοιο «Λένα» αναχωρούσαν από την κεντρική βάση του Στόλου, όπως αναφέρει το defencenet.gr

Μιλώντας για την προσέγγιση του αμερικανικού καταδρομικού ο D. Rogozin δήλωσε  πως ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να γίνει η αιτία για «μια πολύ σκληρή απάντηση από την Ρωσία».

«Πρέπει να σκεφτούμε την αποτελεσματική προστασία των στρατηγικών μας πυρηνικών δυνάμεων», είπε ακόμη ο Rogozin αναφερόμενος στο περιστατικό της αιφνιδιαστική εμφάνισης αμερικανικού καταδρομικού.

Αν και Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποια μπορεί να είναι η απάντηση από την Ρωσία, σημείωσε όμως η χώρα του κάνει αποφασιστικά βήματα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο από τα αμερικανικά σκάφη τα οποία είναι εξοπλισμένα με το σύστημα AEGIS και αποτελούν μέρος της αντιβαλλιστικής ασπίδας του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, έχει καταστήσει αρκετές φορές σαφές προς το ΝΑΤΟ ότι αν οι δύο πλευρές δεν έρθουν σε μια συμφωνία για τη σχεδιαζόμενη αντιβαλλιστική ασπίδα που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ τότε αυτό μπορεί να αποτελέσει την αιτία για μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των δύο μερών.

«Η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην παρούσα μορφή της είναι φανερό πως αποσταθεροποιεί την περιοχή και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών Ρωσία και ΗΠΑ» είπε πιο συγκεκριμένα ο Rogozin.

Η σκέψη μάλιστα της αμερικανική ηγεσίας να μεταφέρει αμερικανικά πολεμικά σκάφη εξοπλισμένα με το σύστημα AEGIS στη Μαύρη Θάλασσα όπου και θα πραγματοποιούν μόνιμες περιπολίες θεωρείται από τη Μόσχα ως απαράδεκτο γεγονός. και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι αμερικανικό καταδρομικό προσέγγισε και σκάφη του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός έδωσε μάλιστα και το περίγραμμα της ρωσικής απάντησης στην αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή πρωτοβουλία της αντιβαλλιστικής άμυνας, αναφέροντας πως η ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν τρόπους για να «καταστείλουν και διατρήσουν το αμερικανικό σύστημα με τρόπο που θα εγγυάται την πρόκληση σημαντικών ζημιών σε κάθε επιτιθέμενο αναγκάζοντάς τον να μην υποκύψει στον πειρασμό να δοκιμάσει την ρωσική αποφασιστικότητα».

Τέλος ο Rogozin  εξήγησε τη σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποιεί κατά καιρούς αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ: «Πρέπει να είμαι ειλικρινής σε αυτό. Ήμουν επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ για τέσσερα συναπτά έτη. Ξέρω τη γλώσσα και τη φρασεολογία που καταλαβαίνουν».

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...