Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο

Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο


01/04/2020 – 18:22

Στο στάδιο της εφαρμογής περνά η απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ), που θα επιτρέπει σε όσους ζητούν άσυλο, να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία στερούνται από τον Ιούλιο.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» ότι τον ΠΑΑΥΠΑ θα τον μαθαίνουν διαδικτυακά οι δικαιούχοι και δεν απαιτείται αναγραφή του στο δελτίο αίτησης ασύλου, παρόλο που αυτό απαιτεί η σχετική ΚΥΑ. Ωστόσο, η προϋπόθεση της καταγραφής του ΠΑΑΥΠΑ στο δελτίο θα σήμαινε σημαντική περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε αναστολή η εξυπηρέτηση του κοινού από την υπηρεσία Ασύλου, μέχρι τις 10 Απριλίου, λόγω κορωνοϊού, αναστολή που θεωρείται πιθανό ότι θα παραταθεί.

«Οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να αναζητούν εύκολα τον προσωπικό τους αριθμό, μέσω της ιστοσελίδας του amka.gr και δε θα απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης για την λήψη υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. 

Ακούγεται όμως υπερφιλόδοξο το σχέδιο της κάλυψης όλων των προσφύγων και μεταναστών, μέχρι τα μέσα Απριλίου, καθώς μάλιστα η υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» παραμένει άγνωστος ο αριθμός των δικαιούχων και αναμένεται να είναι χρονοβόρα η διασταύρωση των στοιχείων τους και η ενημέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος του ΑΜΚΑ.

Η έκδοση του ΠΑΑΥΠΑ προβλεπόταν να ισχύσει την 1η Νοεμβρίου, με τη δημοσίευση του νόμου Χρυσοχοΐδη για τη διεθνή προστασία. Ωστόσο, η υπογραφή της αναγκαίας ΚΥΑ καθυστέρησε άλλους τρεις μήνες. Βγήκε τελικά στις 31 Ιανουαρίου, αλλά ούτε τότε εφαρμόστηκε στην πράξη. Πέρασαν άλλοι τρεις μήνες και το υπουργείο ανακοινώνει σήμερα την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η απόδοση του ΠΑΑΥΠΑ σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες άσυλο, σε εφαρμογή της ΚΥΑ υπ’αριθμόν 199/31-01-2020. Προηγήθηκε η ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος από την ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και την Υπηρεσία Ασύλου. Θα ακολουθήσει, μέχρι τα μέσα Απριλίου, η μαζική έκδοση του αριθμού Π.Α.Α.Υ.Π.Α., για το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται, σήμερα, στην ελληνική επικράτεια». 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...