Πόσες χιλιάδες ευρώ πουλήθηκε το όπλο με το οποίο αυτοκτόνησε ο Βαν Γκογκ;

Έτριβαν τα χέρια τους χθες οι υπεύθυνοι του παρισινού οίκου δημοπρασιών AuctionArt–Rémy Le Fu. Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που έκοψε την ανάσα των παρευρισκόμενων, το ρεβόλβερ με το οποίο, υποτίθεται, αυτοκτόνησε ο Βίνσεντ βαν Γκογκ κατοχυρώθηκε στον νέο ιδιοκτήτη του έναντι του ποσού των 162.000 ευρώ.

Η τιμή αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τους διοργανωτές της δημοπρασίας οι οποίοι είχαν εκτιμήσει την αξία του αντικειμένου μεταξύ 40 και 60 χιλιάδων ευρώ. Όμως, ο μύθος του περίφημου ολλανδού ζωγράφου αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πανίσχυρος και έσπρωξε την τιμή προς τα επάνω, για μεγάλη ικανοποίηση του μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη του και των στελεχών του οίκου.

Φυσικά, το καλύτερο μέρος αυτής της ιστορίας είναι ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν το όπλο αυτό, ηλικίας πάνω από 100 χρονών, είχε την παραμικρή σχέση με τον θάνατο του βαν Γκογκ.

Σύμφωνα με τη θεωρία που πρότειναν ο οίκος δημοπρασιών και ο τέως ιδιοκτήτης του όπλου, ο ζωγράφος αυτοπυροβολήθηκε σε ένα χωράφι σε μικρή απόσταση από την πανσιόν όπου διέμενε στην κωμόπολη Οβέρ σιρ Ουάζ. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο δωμάτιό του όπου βρήκε τον θάνατο από τα τραύματά του μετά από δύο ημέρες. Το 1960 ένας αγρότης ανακάλυψε το όπλο  στο χωράφι του στη διάρκεια εργασιών και το παρέδωσε στην μητέρα του πωλητή.

Για να στηρίξουν τη θεωρία τους, οι υπεύθυνοι του οίκου επισημαίνουν ότι το όπλο έχει την σωστή ηλικία –σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις ήταν θαμμένο στο χώμα από το 1890 περίπου, βρέθηκε στο σημείο όπου υποτίθεται ότι πυροβολήθηκε ο Βαν Γκογκ και παίρνει σφαίρες 7 mm, σαν αυτές που αφαιρέθηκαν από το σώμα του ζωγράφου.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...