Πώς εξηγούνται οι ταραχές στην Σουηδία;

Πώς εξηγούνται οι ταραχές στην Σουηδία;
Εκατοντάδες νεαροί συγκρούονταν με την αστυνομία και πυρπολούσαν αυτοκίνητα στα προάστια των μεταναστών στη Στοκχόλμη επί έξι νύχτες. Οι ταραχές φαίνεται πως προκλήθηκαν από τη δολοφονία από αστυνομικούς την εβδομάδα αυτή ενός 69χρονου άνδρα, ο οποίος κράδαινε ένα μεγάλο μαχαίρι (ματσέτα) σε ένα από τα προάστια.
Αυτή η έκρηξη της βίας έθεσε υπό αμφισβήτηση την εικόνα της Σουηδίας ως μιας ευτυχισμένης και ευημερούσας χώρας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους οι νέοι καταφεύγουν στη βία, όπως η ανεργία, η κοινωνική αστάθεια, οι δύσκολες συνθήκες ζωής. Αν μιλήσουμε για τη Σουηδία, ποιες είναι οι πιο σημαντικές αιτίες της πρόσφατης βίας; Ο συνεργάτης του Σουηδικού Διεθνούς Ραδιοφώνου Τομ Σάλιβαν σχολίασε ως εξής τα συμβάντα:

– Φαίνεται ότι ο κύριος λόγος ήταν η δολοφονία ενός ηλικιωμένου άνδρα στο προάστιο της Στοκχόλμης Χιούσμπι τη Δευτέρα. Αυτό προκάλεσε διαμαρτυρίες και οι οπλισμένες ως τα δόντια αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν αρκετά βίαια τους ταραξίες, χρησιμοποιώντας ρατσιστικές υφής προσβολές. Όμως το ζήτημα της ανεργίας σε ορισμένα προάστια είναι όντως αρκετά οξυμένο. Το 30% των νέων δεν απασχολείται ούτε στα σχολεία, ούτε σε δουλειά. Επομένως είναι κατανοητό ότι αισθάνονται απόγνωση.

– Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονται ότι οι εξεγερμένοι ήταν εξαιρετικά οργανωμένοι. Μπορούν όντως να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τους γηγενείς Σουηδούς;

– Αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα, καθώς ζουν εκεί και αμιγώς Σουηδοί και μετανάστες και υπάρχει ήδη μια δεύτερη γενιά μεταναστών. Τα προάστια της Στοκχόλμης είναι πλήρως διαχωρισμένα από την ίδια την πόλη, γι’ αυτό και πολλοί κάτοικοι της Στοκχόλμης, ιδιαίτερα στο κέντρο, δεν γνωρίζουν τίποτε γι’ αυτό το συμβάν. Απειλή υπάρχει για τους Σουηδούς, που ζουν γειτονικά, στα περίχωρα, καθώς εκεί υπέστη ζημιές η ιδιοκτησία τους, κάηκαν αυτοκίνητα και πυρπολήθηκαν σχολεία. Αλλά, φυσικά, το επίπεδο της βίας δεν είναι συγκρίσιμο με ό,τι συνέβη στο Παρίσι ή το Λονδίνο. Η αστυνομία έχει αλλάξει την τακτική της για το χειρισμό της κατάστασης, οι αστυνομικοί πλέον δεν εμπλέκονται σε προστριβές και δεν υποστηρίζουν ότι οι νεαροί τους προκαλούν όταν πετούν πέτρες.

– Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι παρόμοιες διαδηλώσεις ξεσπούν σε μια σχετικά σταθερή, ευτυχισμένη και ευημερούσα χώρα όπως η Σουηδία;

– Όπως επισημάνθηκε από σχολιαστές και πολιτικούς παρατηρητές στα δημοσιεύματά τους τις δύο τελευταίες ημέρες, η σουηδική κοινωνία είναι μια από τις πλέον ομοιογενείς από κοινωνική άποψη. Στη Σουηδία το χάσμα των εισοδημάτων είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο και σε πολύ μεγάλο βαθμό τηρούμε την αρχή της ισότητας, διότι η Σουηδία διαθέτει ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας. Ωστόσο το επίπεδο της κοινωνικής κάλυψης έχει υποχωρήσει. Διατίθενται λιγότερα χρήματα για κοινωνικά έργα και τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν αναφορές ότι η «ψαλίδα» στα εισοδήματα και η κοινωνική ανισότητα άρχισαν να αυξάνονται αρκετά γρήγορα, πιο γρήγορα από ό,τι στις άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Έτσι δημιουργείται μια διαστρωματωμένη και όλο και πιο διχασμένη κοινωνία.

– Πώς να αξιολογηθεί το γεγονός ότι συρρέουν στη Σουηδία οι κάτοικοι χωρών, που πλήττονται από πολέμους, όπως η Συρία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν αναζητώντας καταφύγιο;

– Η Σουηδία υποδέχεται μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη γνώμη μου, είμαστε στη δεύτερη θέση ως προς το δείκτη αυτό. Η Σουηδία έχει μεγάλη ανάγκη από ανθρώπινη εργασία: τις αμέσως επόμενες δεκαετίες δεν θα επαρκούν οι Σουηδοί για να καλυφθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Η σουηδική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη μετανάστευση, αλλά είναι πιθανό ότι έχουν εμφανιστεί κάποιοι λανθασμένοι υπολογισμοί και δεν εξελίσσονται όλα, όπως είχαν σχεδιαστεί.

ΣΚΕΨΕΙΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...