Σνόμπαρε ο Τραμπ την Μέρκελ

Την υποδεχθηκε ψυχρα, χωρις φιλια και αγκαλιες

Αποσυρει το ΔΝΤ απο Ελλαδα και Ευρωπη

Αγνωριστος ο Προεδρος, που τον ειχαμε συνηθισει να ειναι τοσο γαλαντομος με το γυναικειο φυλλο

Κακό, ψυχρό και ανάποδο ήταν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η πρώτη ψυχρολουσία που δέχτηκε η Άνγκελα Μέρκελ ήταν όταν βρέθηκε στο οβάλ γραφείο και ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να σφίξουν τα χέρια για τις ανάγκες της φωτογράφησης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος την αγνόησε επιδεικτικά κοιτώντας το… πάτωμα στέλνοντας το μήνυμα ότι όλα έχουν αλλάξει στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο.

Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε με διαρροές να επαναλάβει το χάσμα που χωρίζει την Γερμανία με τις ΗΠΑ, σε ζητήματα στρατηγικής αλλά οικονομικής συνεργασίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εμμένει στις θέσεις του για το ζήτημα της φορολόγησης των γερμανικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ απειλώντας να τινάξει στον αέρα την οικονομία της Μέρκελ.

Με δεδομένο ότι οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων στην Αμερική φτάνουν τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το κόστος για το Βερολίνο θα είναι τεράστιο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διαφωνεί επίσης με το μοντέλο παγκοσμιοποίησης που προωθούν η Κίνα και η Γερμανία.

Μάλιστα, έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την πρόκληση της Μέρκελ να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Κινέζο Πρωθυπουργό πριν το ταξίδι της στις ΗΠΑ.

Χάσμα επικρατεί και σε κρίσιμα ζητήματα όπως το ΝΑΤΟ, με δεδομένο ότι η συνεισφορά της Γερμανίας είναι μηδενική, στο ζήτημα της Ουκρανίας και τις σχέσεις με την Ρωσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχτεί παιχνίδια σε βάρος της Αμερικανικής Οικονομίας, με το κόλπο του υποτιμημένου ευρώ που έστησε η Μέρκελ, για να ενισχύει τις εξαγωγές της Γερμανίας.

Γι΄ αυτό ο πόλεμος θα είναι και νομισματικός με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος βάζει επίσης στο παιχνίδι και το ΔΝΤ, το οποίο σχεδιάζει να αποσύρει από το ελληνικό πρόγραμμα και από την Ευρώπη γενικώς.

Έχει ήδη προαναγγείλει στρατηγικού τύπου συμφωνίες με την Μεγάλη Βρετανία, ενισχύοντας και διαλυτικές τάσεις στην Ευρωζώνη.

Ενδεχόμενη απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα τινάζει στον αέρα τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και θέτει το Βερολίνο ενώπιον των ιστορικών του ευθυνών.

Αν συνεχίσει τις πρακτικές της λεηλασίας και της γενοκτονίας σε βάρος του ελληνικού λαού, τότε η αποχώρηση της Ελλάδας από τη Γερμανοκρατούμενη Ευρωζώνη είναι μονόδρομος και οι Αμερικανοί θα αρχίσουν να ξηλώνουν το πουλόβερ της υπό διάλυσης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο η Γερμανία συνιστά απειλή για την Αμερική, γιατί παίζει το παιχνίδι της Κίνας.

Στα σχέδιά του είναι να προσγειώσει την Γερμανία στα μέτρα της και να την απομονώσει από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Στην κατεύθυνση αυτή θα κινείται το σύνολο των αποφάσεων που θα λάβει η Ουάσινγκτον σε σχέση με την Γερμανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ψυχρή υποδοχή της Μέρκελ στο Λευκό Οίκο σηματοδοτεί τον ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στην Αμερικανική υπερδύναμη και τη Γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν ριζικές γεωπολιτικές ανατροπές.

Παγωμένο χαμόγελο

Ούτε το χέρι δεν δέχθηκε να δώσει στην Άνγκελα Μέρκελ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σνόμπαρε επιδεικτικά την Γερμανίδα Καγκελάριο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση πως δεν αναγνωρίζει την Μέρκελ ως ηγέτη παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως είναι ο ίδιος, αλλά ως μια κατώτερη «δύναμη» που αυτόκλητα συστήνεται ως αφεντικό της Ευρώπης. Για αυτό, άλλωστε, το πρώτο μεταξύ τους τετ α τετ πήρε αναπάντεχα δυσάρεστη τροπή για την ίδια.  Ο Τραμπ υποδέχθηκε την Μέρκελ στο γραφείο του στον Λευκό Οίκο με ένα παγωμένο «σφιχτό» χαμόγελο  και χωρίς διάθεση.

Μόλις οι δύο ηγέτες κάθισαν στις κίτρινες καρέκλες για να απαθανατίσουν οι φωτογράφοι το στιγμιότυπο ο Τραμπ εμφάνισε ύφος σκυθρωπό  ενώ όταν η Άνγκελα Μέρκελ τον ρώτησε αν θέλει να κάνουν μία χειραψία εκείνος όχι μόνο δεν απάντησε αλλά την αγνόησε με τον πλέον εμφανή τρόπο.

«Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια;» ακούστηκε να τον ρωτά η Μέρκελ, σκύβοντας ελαφρώς προς το μέρος του. Ο πλανητάρχης όχι μόνο δεν της απάντησε, κοιτάζοντας ανέκφραστος προς τους φωτογράφους και τις κάμερες, αλλά και την απαξίωσε πλήρως, χωρίς καν να γυρίσει το κεφάλι του προς την πλευρά της.

Σαστισμένη η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψε την αμηχανία της κάνοντας μια γκριμάτσα και στη συνέχεια έγειρε στην πλάτη της πολυθρόνας.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, άλλωστε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκφράσει επανειλημμένα και ανοιχτά την καχυποψία και τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην αδικαιολόγητη αλαζονεία της Γερμανίας αλλά και της ίδιας της Μέρκελ. Χθες, φρόντισε να της στείλει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα, δείχνοντας της κατάμουτρα πως δεν τη θεωρεί ισάξιο παίκτη, πόσο μάλλον σύμμαχο ή συνεργάτη, στο παγκόσμιο πολιτικό παιχνίδι, που βρίσκεται σε ένα ιστορικά κρίσιμο σταυροδρόμι.

Διάσταση απόψεων και «καρφιά»

Με το «καλημέρα» έδειξε τις άγριες διαθέσεις ο Τραμπ και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ.  Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου, χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα», επισημαίνοντας ότι πάνω από όλα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών. H Μέρκελ αντέτεινε ότι πρέπει να γίνει δουλειά στο προσφυγικό, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να φροντίσουμε τους πρόσφυγες». Διαφορετικές ήταν και οι απόψεις τους σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ όπως διαφάνηκε. Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες για αυτό το φλέγον ζήτημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την άλλη, τόνισε ότι δεν πιστεύει στον απομονωτισμό αλλά είναι υποστηρικτής ενός «δίκαιου» εμπορίου.  «Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε, επίσης, υπόνοιες για το ζήτημα των παρακολουθήσεων συνδιαλέξεων, λέγοντας ότι «έχει κάτι κοινό» με την κ. Μέρκελ αναφερόμενος σε παλαιότερα δημοσιεύματα που ήθελαν τις ΗΠΑ να παρακολουθούν ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και την ίδια.  Η καγκελάριος, από την πλευρά της πέταξε «καρφί» στον Τραμπ για αναφορές που είχε κάνει εκείνος σε βάρος της κατά το παρελθόν, λέγοντάς του, ότι «είναι καλύτερο να μιλάει ο ένας με τον άλλο και όχι ο ένας για τον άλλο».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ «για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών» ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.  «Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά. Είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα ζητάει Αμερικανός Γερουσιαστής

Να σηκωθεΙ και να φύγει το ΔΝΤ, από την Ελλάδα ζητάει βουλευτής του Ντόναλντ Τραμπ! Φτάνει πια με την εμπλοκή του Ταμείου σε κράτος της Ευρωζώνης που δίνει άλλοθι στα λάθη των Ευρωπαίων και δεν φέρνει αποτέλεσμα, λένε από τις ΗΠΑ και ζητούν την άμεση απεμπλοκή του!  Το ΔΝΤ, είναι δανειστής «τελευταίας ανάγκης» και όχι «φύλλο συκής» για την Ευρωζώνη, ξεκαθαρίζουν οι συντηρητικές δυνάμεις της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, που στήριξαν την εκλογή Τραμπ και περιμένουν οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στα προβλήματα στο εσωτερικό, αντί να στηρίζουν μία χώρα της Ευρωζώνης. Στις ΗΠΑ, θεωρούν ότι αν κάποιος πρέπει να δώσει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, αυτός θα είναι τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως οι Γερμανία!  Συγκεκριμένα, αμερικανός βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατέθεσε σχέδιο νόμου, με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να απαιτήσει την απομάκρυνση του Ταμείου και να εμποδίσει κάθε περαιτέρω συμμετοχή του, στο ελληνικό πρόγραμμα. Μόνο η υπογραφή Τραμπ, μπορεί να παρακάμψει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, αν ο Αμερικανός Πρόεδρος, δηλώσει στο Κογκρέσο ότι ο νέος δανεισμός πρέπει να εγκριθεί επειδή συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το νομοσχέδιο κατέθεσε ο συντηρητικός πολιτευτής Μπιλ Χουιζένγκα, από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ,  που εκλέχθηκε το 2011 ΜΕ τη στήριξη του υπερσυντηρητικού κόμματος «Tea Party». Έναν πολιτικό σχηματισμό, που στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, στέκεται δεξιότερα των συντηρητικών.  Με τις ΗΠΑ, να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (16,53% των ψήφων στο Διοικητικό Συμβούλιο),  ασκούν καθοριστική επιρροή στις αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι, όλοι μαζί ελέγχουν το 35%, αλλά είναι διασπασμένοι.  Αυτό που ζητά ο συντηρητικός πολιτικός, είναι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ταμείο, να χρησιμοποιήσει αυτή την επιρροή και στο επόμενο Δ.Σ. του Απριλίου, να καταψηφίσει την πρόταση για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Η αιτιολογία, είναι ότι η Ελλάδα, ήδη είναι μέλος άλλου Οργανισμού, στο  στον οποίο η Ουάσινγκτον δεν είναι μέλος και λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη από την Ευρώπη, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) που έχει συγκεντρώσει σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών δανείων. Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικάνικό μέσο, αν η αμερικανική αντίσταση δεν καταφέρει να εμποδίσει ένα νέο δάνειο, το νομοσχέδιο προβλέπει οι ΗΠΑ, θα σταματήσουν να πληρώνουν τη συμμετοχή τους στο Ταμείο, μέχρι η Ελλάδα, να εξοφλήσει κάθε ευρώ (ή δολάριο) που έλαβε τους προηγούμενους 24 μήνες!  

Αν περάσει το σχέδιο και γίνει νόμος, θα περιπλέξει τα πράγματα, σχετικά με το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς οι Ευρωπαίοι και ειδικά το Βερολίνο, θεωρούν εκ των ουκ άνευ την συμμετοχή του Ταμείου. Αν αυτή εμποδιστεί, τότε το μνημόνιο «τορπιλίζεται» και θα έπρεπε να αρχίσουν από την αρχή νέες διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στον ESM. Μία διαδικασία η οποία θα μπορούσε να πάρει μήνες. Χρόνο που δεν έχει η ελληνική Οικονομία, που πρέπει να καλύψει σημαντικές υποχρεώσεις προς τους δανειστές μέσα στο Καλοκαίρι (Οι πληρωμές της Άνοιξης θεωρείται βέβαιο πως θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό).  Αυτό ο δύσκολος δρόμος, απαγκίστρωσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, έρχεται πιο κοντά, καθώς το  νομοσχέδιο προβλέπει και το «πάγωμα» κάθε νέου προγράμματος στήριξης (δάνειο), αν  το Ταμείο κρίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο από το ΔΝΤ.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/275563-Snompare-o-Tramp-ten-Merkel ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...