Στις 5 Δεκεμβρίου τα μέτρα για το χρέος!

ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΔΝΤ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΕΦΕΡΕ Ο ΤΟΜΣΕΝ!

Έρχονται τα μέτρα για το χρέος! Οι Ευρωπαίοι κουράστηκαν από τα αδιέξοδα που βάζει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση και θέλουν λύση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαιτεί και την συμμετοχή του ΔΝΤ, στο πρόγραμμα και να μην ανοίξει το χρέος, στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν αρχίσει να αντιδρούν που η Γερμανία, πάντα θέλει και «την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Έχει έρθει η ώρα για λύση και οι δικαιολογίες των δανειστών τελειώνουν…

Η κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό, τρέχει με νέα πνοή την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο, οι Ευρωπαίοι θέλουν «τριπλή»  λύση τον Δεκέμβριο και το ΔΝΤ, μέσω του Πολ Τόμσεν, διαμηνύει ότι χρειάζεται να κλείσει το θέμα.

Πλέον ο κ. Σόιμπλε, βρίσκεται απομονωμένος και έμπειροι αναλυτές, εκτιμούν ότι μπορεί να αποδράσει από το αδιέξοδο, με μία ρύθμιση του χρέους, που δεν θα την χρεωθεί. Αυτό ακριβώς είναι το σπάσιμο των μέτρων για το χρέος στα τρία, όπως έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup τον Μάιο.

Τον Δεκέμβριο τα βραχυπρόθεσμα, μέχρι το 2018 η παραμετροποίηση των μέτρων, για να δοθεί η αίσθηση του «καθαρού διαδρόμου» σε αγορές και επενδυτές και τα μέτρα να έρθουν το 2018, με το τέλος του προγράμματος.

Μία λύση που θα μπορούσε να δεχτεί ακόμα και το Βερολίνο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει με τρόπο, που δεν θα ζημιώνει την προεκλογική καμπάνια των κομμάτων της συγκυβέρνησης, της οποίας ηγείται η Άνγκελα Μέρκελ.

Σημαντική πρόοδο στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, διαπίστωσαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. Μετά το συμβούλιο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από όλες τις πλευρές, οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε στο επόμενο συμβούλιο, που είναι και το τελευταίο του έτους στις 5 Δεκεμβρίου, να συζητηθούν και τα μέτρα για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, καθώς τότε, όπως είπε,  ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του Ταμείου, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, εξέφρασε την ισχυρή πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και το Ταμείο θα λάβει τις αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα έως τέλος του έτους.

Σε καλό κλίμα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το σημερινό Εurogroup.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τόνιζαν μετά το Eurogroup, ότι επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το​ Δεκέμβριο, ώστε  να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά. Επίσης, οι ίδιες πηγές, τόνισαν ότι παρά την γενικότερη προσέγγιση, «φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε σχετικά με την καλή πορεία της αξιολόγησης, ότι «μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο».

Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για το ελληνικό χρέος, τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών,  εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, είναι όμως πολύ νωρίς. Νωρίς, για «να γνωρίζουμε από τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Εξίσου αδύνατο  είναι για το ΔΝΤ να γνωρίζει εάν τα μέτρα για το χρέος είναι αρκετά».

Το στοίχημα που έχουν βάλει κυβέρνηση, Ευρώπη και ΔΝΤ, είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις, άνω των 100 δράσεων, που απομένουν για την δεύτερη αξιολόγηση, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα Ευρώπη και ΔΝΤ, να τα βρουν για την συμμετοχή του στην χρηματοδότηση και αυτό να γίνει με την μικρότερη δυνατή αλλαγή στο πακέτο μέτρων του προγράμματος.

Οι Ευρωπαίοι, κρατούν και μία πισινή, για τελική συμφωνία στο Eurogroup του  Ιανουαρίου, αλλά αν υπάρξει καθυστέρηση, δεν θα πρέπει να είναι από την ελληνική πλευρά, που θα έδινε μία ακόμα δικαιολογία για τους δανειστές.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «είναι επιθυμητό και δυνατό να έχουμε μία συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι το 2017 θα ξεκινήσει με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης».

«Κυριακή- κοντή γιορτή», τα κλιμάκια των θεσμών, επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου και ο ίδιος ο επίτροπος θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του μήνα. Παρά την αισιοδοξία, οι φάκελοι της αξιολόγησης είναι «καυτοί» και με δυσκολότερο τα εργασιακά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία νέα εμπλοκή. Εδώ θα φανεί και από τι «πάστα» είναι φτιαγμένοι οι νέοι υπουργοί.

Τέλος, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πιστωτή της χώρας, του ESM,  Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την ενημέρωση μετά το συμβούλιο, έδειξε προς τον Δεκέμβριο για την ανακοίνωση των μέτρων που επεξεργάζεται το επιτελείο του για το χρέος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...