Συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων Diotima

Συναυλία του  Κουαρτέτου Εγχόρδων Diotima
Το Κουαρτέτο Diotima, εδώ και δέκα χρόνια  χτίζει τη φήμη του και αποσπάει βραβεία χάρις κυρίως στις ερμηνείες του της σύγχρονης μουσικής και την εκλεκτικιστική δισκογραφία του. Έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής την Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου , στις20:30,
στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του, με ένα πρόγραμμα που δηλώνει το μεγάλο εύρος του ρεπερτορίου του: Φραντς Σούμπερτ (Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.9), Μωρίς Ραβέλ (Κουαρτέτο εγχόρδων σε φα μείζονα) καθώς και την αναθεωρημένη εκδοχή από τον Πιέρ Μπουλέζ -ειδικά για το Κουαρτέτο Diotima-  του έργου του, Livre pour quatuor à cordes, Parts IIIa, IIIb, IIIc & Part V. Πρόκειται περισσότερο για «παρτιτούρες» παρά για αποσπάσματα, μεγάλης τεχνικής δυσκολίας που πηγάζει από την ρυθμική πολυπλοκότητα των δωδεκάφθογγων σειρών, πάνω στις οποίες ξαναδούλεψε ο Πιερ Μπουλέζ ειδικά για την παγκόσμια αυτή περιοδεία, που γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

«Τα καλά κουαρτέτα είναι πολλά στη Γαλλία, αλλά το Diotima είναι με απόσταση το καλύτερο και μας υπόσχεται εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς», έγραψε πριν από λίγο καιρό η εφημερίδα «Le Monde» για τους τέσσερις Γάλλους μουσικούς, που μοιάζουν να έχουν μόλις βγει από το Ωδείο και παίζουν με την ενέργεια και το πάθος ενός φρέσκου συνόλου.

«Είναι ένα από τα πέντε κορυφαία κουαρτέτα που πρέπει να ακούσετε», παρότρυνε το κοινό του το μουσικό περιοδικό “Gramophone», ήδη από το 2006 και το «Diapason» μίλησε πολύ νωρίτερα για ένα νεαρό σύνολο που «ό,τι ερμηνεύει είναι μια αριστοτεχνική εκτέλεση».

Η συναυλία που ανήκει στη Σειρά ‘Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία’ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Ο Yun-Peng Zhao (βιολί Ι), ο Guillaume Latour (βιολί ΙΙ), ο Franc Chevalier (βιόλα) και ο Pierre Morlet (βιολοντσέλο) κινούνται σε όλες τις επικράτειες της μουσικής, από τον Χάιντν, μέχρι τους σημερινούς συνθέτες, από τους κλασσικούς στον γαλλικό ρομαντισμό και από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μουσικές των τελευταίων 50 χρόνων. Αντιμετωπίζουν τη μουσική με εκκεντρικό και απόλυτα σημερινό τρόπο και εντυπωσιάζουν με τις αισθητικές τους επιλογές, που αποκαλύπτουν τη σημασία της μουσικής και καταργούν τα σύνορα ανάμεσα στις εποχές της.

«Υπέροχη μουσική, υπέροχα εκτελεσμένη. Το Κουαρτέτο Diotima δεν έχει μόνο τεχνική αρτιότητα, αλλά και γνώση για την εσωτερική ένταση των κομματιών και μπορεί να εστιάσει με την ίδια ευαισθησία και ακρίβεια στα τελευταία κουαρτέτα του Μπετόβεν, αλλά και στον Λουίτζι Νόνο και τον Χέλμουτ Λάχενμαν. Θέλουμε κάθε φορά και περισσότερο από τους Diotima» έγραψε το γερμανικό μουσικό περιοδικό «RONDO», για την ηχογράφησή τους με έργα του Αγγλο-Γάλλου κλασικού συνθέτη Τζορτζ  Όνσλοου.

Οι τέσσερις μουσικοί του συνόλου δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ για να τους υποδεχθούν οι σπουδαίες αίθουσες μουσικής και τα μουσικά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη. Πολύ γρήγορα, μετά τους πρώτους δίσκους του, άρχισαν να περιοδεύουν καλεσμένοι στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τη Νότια Αμερική, την Κίνα και την Κορέα καθώς και σε πανεπιστήμια και ιδρύματα ως επίτιμοι φιλοξενούμενοι.

«Κατακτούν διαρκώς και μεγαλύτερους βαθμούς ωριμότητας και μας καταπλήσσουν. Συνδυάζουν την προσωπική δεξιοτεχνία με την υπέροχη ομοιογένεια του συνόλου… οι λεπτομέρειες είναι απόλυτα ακριβείς,  ο ήχος πλούσιος, η αρχιτεκτονική σαφής και κάθε ερμηνεία τους μια μοναδική εμπειρία ρευστής κομψότητας», σημείωσε το «Diapason», για την ηχογράφησή τους με έργα του Λάχενμαν και του Νονο.

Πέντε από τα CD της δισκογραφίας τους έχουν κερδίσει το Diapason d’or: Λάχνεμαν και Νόνο, Γιάνατσεκ, Αλμπέρτο Ποσάδας, Τζορτζ Όνσλοου ενώ ο δίσκος τους του 2011, με έργα Ράιχ, Μπάρμπερ και Κράμπ, απέσπασε το Diapason d’ or de l’année.

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 16,00 € (Ζώνη Α) και 25,00 € (Ζώνη Β).
Ειδικές τιμές: 6,00 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α.), 10,00 € (65+, πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...