Σόιμπλε: Μάταια αποδείχτηκαν όλα τα ελληνικά μνημόνια!

Πυρά Σόιμπλε κατά ΔΝΤ!

 Μάταια αποδείχτηκαν τα ελληνικά προγράμματα, λόγω των χαμηλών προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για ανάπτυξη, λέει τώρα ο Σόιμπλε. Γεμάτες φαρμάκι κατά του ΔΝΤ, ήταν οι δηλώσεις Σόιμπλε, κατά την τοποθέτηση του σε συνέδριο στο Βερολίνο. Σε μία λυσσαλέα επίθεση κατά του Ταμείου, για τις προβλέψεις του όσον αφορά την Ελλάδα έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 Ανεξάντλητος, στην κριτική του κατά του ΔΝΤ,  ο κ. Σόιμπλε, ανέφερε στην ομιλία του ότι «αυτή τη στιγμή διαφωνούμε με το ΔΝΤ σχετικά με τα όσα προβλέπει για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια».

 

Άκρως σαρκαστικός και δηλητηριώδης, ο υπέρμαχος της λιτότητας συνέχισε προσθέτοντας στη συνέχεια, ότι «να γιατί όλα τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας αποδείχθηκαν μάταια. Με ανάπτυξη 1%, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κλείσει το κενό με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης»!

Η κόντρα Βερολίνου και Ταμείου, συνεχίζει να κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στο κρίσιμο Eurogroup της 15 Ιουνίου. Το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Οικονομικών και όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η μη συμφωνία, θα απειλούσε μία νέα ελληνική κρίση. Όπως είχε αναφέρει σχετικά και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, μία νέα ελληνική κρίση, θα εξελισσόταν σε χρηματοπιστωτική, που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά του συμβουλίου που βγήκαν στην δημοσιότητα, ο κ. Πάντοαν είχε αναφέρει ότι «μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα πυροδοτούσε χρηματοπιστωτική κρίση» και ότι «όταν ξεκινά τέτοια κρίση, δεν ξέρουμε πώς να τη σταματήσουμε».

 Οι επαφές για συμφωνία συνεχίζονται, κυρίως από την πλευρά των θεσμών, αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει βρεθεί η χρυσή τομή, που θα έφερνε ένα «happy end», στο Λουξεμβούργο. Το ΔΝΤ επιμένει στα στοιχεία του και τους στόχους για «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά και συγκεκριμένα το Βερολίνο, επιμένει να ζητά από την Ελλάδα εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με στόχο να μη χρειαστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κεντρικό επιχείρημα, γύρω από το οποίο οχυρώνεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι ότι αν μειώσουμε το χρέος της Ελλάδας, τότε οι ελληνικές κυβερνήσεις, δεν θα έχουν κίνητρο για να προχωρούν τις μεταρρυθμίσεις. Με αυτό το σκεπτικό, επιμένουν να κρατούν μία ολόκληρη χώρα σε ομηρία, θέση που κάνει πιο πιθανό η ελληνική πλευρά να αναζητήσει μία πολιτική λύση σε ανώτερο επίπεδο από αυτό των υπουργών Οικονομικών, δηλαδή την τακτική Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη 22 Ιουνίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/286353-Soimple-Mataia-apodeichtekan-ola-ta-ellenika-mnemonia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...