Τα δύο πρόσωπα της Αννας Βίσση

Τα δύο πρόσωπα της Αννας Βίσση
Οι δαίμονες της αμηχανίας μιας τραγουδίστριας λίγο πριν το κατώφλι της έβδομης δεκαετίας της είναι εκεί

Η απόλυτη σταρ

Η Αννα Βίσση αγαπά τους πειραματισμούς, έστω και αν ο τελευταίος διαφαίνεται ολίγον επικίνδυνος. Επιστρέφει στη σκηνή δίπλα στην μάλλον mainstream εκδοχή του κιμπάρικου αγοριού από τη Θεσσαλονίκη, τον Αντώνη Ρέμο. Η συνύπαρξή τους, πάντως, θα απέχει από την tired αισθητική των μπουζουκερί. Ετσι, διαφημίζεται ως μια μουσικοθεατρική εμπειρία, όπου οι μουσικές διαδρομές τους θα συνδυαστούν μέσα από μικρές ιστορίες, με φόντο την πόλη. Οι αμφιβολίες για τις θεατρικές δυνατότητες του Ρέμου αρκετές. Ισως όμως η Αννα, συμβιβασμένη με την ηλικία της, θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια της Μαρινέλλας, η οποία είχε συνεργαστεί παλαιότερα με τον καλλίφωνο Αντώνη. Σημειωτέον ότι η παράσταση ονομάζεται «Ενα ή κανένα». Προσωπικά θα προτιμήσω «το κανένα».

Ωστόσο, αν μία λέξη τη χαρακτηρίζει, αυτή είναι το πάθος. Η μικρή Κυπριωτοπούλα που ήρθε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970, στριμώχνοντας το όνειρο μιας καριέρας στο τραγούδι σε ένα διαμερισματάκι της Κυψέλης, διέθετε το απαραίτητο star quality για να πετύχει. Η Αννούλα, η κόρη της Σοφούλας και του Νέστορα, πούλησε χιλιάδες δίσκους, γέμισε ατελείωτες μπουζουκερί, τραγούδησε σε δεκάδες συναυλίες και αποθεώθηκε με ένα κοινό πιστό να την ακολουθεί αλαλάζοντας ρυθμικά: «Αννα, ζούμε για να σ’ ακούμε». Μέσα από ένα ρεπερτόριο μάλλον κακό, η Αννα έγινε «η απόλυτη ελληνίδα σταρ». Εγινε μια ακάματη καλλιτέχνις με εξαιρετική φυσική κατάσταση, μοναδική φωνή, απόλυτο επαγγελματισμό και αποφασιστικό χαρακτήρα. Εγινε η σταρ που τολμούσε να προκαλεί με τις αλλαγές στο στυλ και με τις εναλλαγές ωραίων ανδρών ύστερα από το πολυδιαφημισμένο διαζύγιο με τον μεγάλο έρωτά της, τον Νίκο Καρβέλα.

Η επιτυχία της είχε, λοιπόν, διάρκεια. Η Βίσση συνεχίζει να απασχολεί, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ξαναζεσταμένοι στον φούρνο μικροκυμάτων «Δαίμονες» κατάφεραν στον πρώτο κύκλο παραστάσεών τους, την περασμένη άνοιξη, να σπάσουν το φράγμα των 50.000 εισιτηρίων. Ο,τι και να πεις για τη Βίσση, το βέβαιο είναι ότι δεν θα πάψει να είναι μια επίμονη και τελειομανής ποπ σταρ.

Η γιαγιά της ποπ

Η ανακοίνωση είναι πρόσφατη. Η Αννα Βίσση βρήκε νέα δισκογραφική στέγη και ανήκει πλέον στο δυναμικό της Panik Records. Οπως γράφτηκε στον Τύπο, η εταιρεία δημιούργησε ένα νέο label – την Panik Gold – για να την καλωσορίσει. Το σημαίνον και το σημαινόμενο φαίνεται να «παίζουν» με την αειθαλή Αννα. Εκείνη, μια σταρ που έχει αφήσει πίσω τα χρυσά (gold) χρόνια της λαïκοπόπ καριέρας της, βρίσκεται σε πανικό (panic) για την επόμενη ημέρα, το επόμενο βήμα, μπροστά στην άβυσσο της Πάολα και στα νάζια της χαζοχαρούμενης Demy. Τουλάχιστον δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη Δέσποινα. Το αντίγραφο ακολουθεί το πρωτότυπο σε όλα, ακόμη και στη δύση που πλησιάζει…

Το νέο τραγούδι της, που αναμεταδίδεται αυτόν τον καιρό από τα ραδιόφωνα, έχει τίτλο «Η καθημερινότητά μας». Φυσικά και είναι διά χειρός Νίκου Καρβέλα. Η συνταγή ακολουθείται πιστά. Αδιέξοδα για μεγαλοκοπέλες με ευαίσθητη καρδιά και την Αννα να σιγοψιθυρίζει αισθησιακά στο κουπλέ και να ανεβαίνει φωνασκώντας στο ρεφρέν, αποκαλύπτοντάς μας ότι διαθέτει ακόμη φωνή. Αραγε δεν μπορεί να δώσει κάτι καλύτερο, ώριμη γαρ, λίγο πριν το κατώφλι της έβδομης δεκαετίας της ζωής της;

Η ίδια, πάντως, φαίνεται ήρεμη και κατασταλαγμένη στην προσωπική της ζωή. Ομορφη και υγιής, ακτινοβολεί στον νέο ρόλο της, αυτόν της γιαγιάς. «Δεν έχω ζήσει ωραιότερο πράγμα στη ζωή μου» δήλωσε συγκινημένη στις κάμερες. Πλέον τα ταξίδια στη Νέα Υόρκη, όπου διαμένει η κόρη της, θα είναι συχνά και ευχάριστα, χωρίς άγχος. Ο σκοπός δεν θα είναι η συνάντηση με έναν ξένο παραγωγό που θα τη βρει αρκετά γερασμένη και μέτρια φωνητικά για να την προωθήσει, αλλά οι συναντήσεις με τον αγαπημένο της εγγονό, Νίκο. Το κυνήγι μιας διεθνούς καριέρας φαίνεται να μπήκε πλέον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η Αννα δείχνει να έχει συμβιβαστεί με την εικόνα της, να απολαμβάνει την παρέα με τις φίλες της και να ωριμάζει ως άνθρωπος. Δυστυχώς, όμως, όχι και ως καλλιτέχνις. 

ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΥΛ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...