Τζανακόπουλος: Θέλουμε συμφωνία επί της αρχής στο eurogroup της Δευτέρας

 - Δεν συζητάμε μέτρα μετά το 2018

«ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018»

Για την προσδοκία της κυβέρνησης για συμφωνία επί της αρχής στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν μιλά για δημοσιονομικά μέτρα.

Μιλώντας στον Αντ’1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως “οι συζητήσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο .Υπάρχουν οι προϋποθέσεις τη Δευτέρα να συμφωνήσουμε επί της αρχής. Έχουμε καταλήξει στο 90%-95% των θεμάτων”.

Ο ίδιος διευκρίνησε ότι τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά του 2018 (μια διαφορά της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρω) και τα ενεργειακά, παραμένουν θέματα “αγκάθια” στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Όπως είπε, το δεύτερο ζήτημα της συμφωνίας θα αφορά στο χρέος και το τρίτο τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο σημείο αυτό, τόνισε ξανά ότι “εμείς θελουμε επί της αρχής συμφωνία στον πρώτο πυλώνα τη Δευτέρα. Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα”.

“Έχουμε μια συμφωνία περιορισμών”

Όπως περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη  δημοσιονομική κατάσταση. Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ειναι δεδομένοι. Αν δεν είχε γίνει ( η συμφωνία του ’15), το 2016 θα έπρεπε να έχουμε Πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4,5%”, είπε και παραδέχτηκε ότι ” είναι μια συμφωνία που είναι καλύτερη, αλλά κανείς δεν αρνήθηκε οτι είναι μία συμφωνία περιορισμών”.

Για εκλογές: είμαστε στοχοπροσηλωμένοι σε συμφωνία

Ερωτηθείς αν η χώρα θα πάει σε εκλογές σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε  : “θέλουμε τη Δευτέρα να έχουμε επί της αρχής συμφωνία και σ’αυτό είμαστε στοχοπροσηλωμένοι”. Η προσπάθειά μας είναι να επιτευχθεί συμφωνία”. Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους Ευρωπαίους και κυρίως στο ΔΝΤ ανέφερε οτι “πρέπει να καταλάβουν οτι δεσμεύονται στα εργασιακά απο την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και οτι δεν αποδεχόμαστε μέτρα μέτα τη λήξη του προγράμματος”.

Δεν συζητάμε πρόσθετα μέτρα”

“Δεν υπάρχει επικαιροποιημένο μνημόνιο, είναι το draft πάνω στο οποιο γίνεται η διαπραγμάτευση”, εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος και μίλησε για ανταλλαγή πολλών emails ανάμεσα τις δυο πλευρές. “Υπάρχει μια σειρά από διαφωνίες. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Αυτό το κείμενο ειναι οι προτάσεις από τους θεσμούς”, ανέφερε.

Επιπλέον, έκανε λόγο για το στόχο “να  συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα”, και μίλησε  για την προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου και για την αξιόλογηση και για το χρέος. Για να υπογραμμίσει ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί πρόσθετα μέτρα σε σχέση με αυτα που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015”.

Για τα Εθνικά

Ερωτηθείς τέλος για τις προκλήσεις Ερντογάν, είπε πως :Τα σύνορα της Ελλάδας ειναι αδιαμφισβήτητα. Η δική μας θέση ειναι σαφής:καταδικάζουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των θεμελίων, όπως η συνθήκη της Λωζάννης και ανέφερε πως δεν υπάρχει συνάντηση Ερντογάν- Τσίπρα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...