Τι χριστουγεννιάτικους μποναμάδες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Τι χριστουγεννιάτικους μποναμάδες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών
Τι χριστουγεννιάτικους μποναμάδες σχεδιάζει το υπουργείο ΟικονομικώνΤου Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Σενάρια επί σεναρίων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, συνταξιούχων και την καταβολή του δώρ ου Χριστουγέννων σε μισθωτούς.

Το πρώτο αφορά στα πλέον αδύναμα νοι­κοκυριά. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρ­νησης δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεγά­λες δαπάνες, γιατί όπως λένε δεν θέλουν δημο­σιονομικό εκτροχιασμό. Κι΄ αυτό παρότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχο­νται σε 37 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, οι πρώ­τες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εξαγγε­λίες της κυβέρνησης θα είναι «μετρημένες». «Μην περιμένετε πακέτο εκατοντάδων εκα­τομμυρίων ευρώ», αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, θέτοντας μια πρώτη άτυπη οροφή των παρεμβάσεων χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί. Υπάρχουν όμως ήδη κάποιες πρώτες σκέψεις στο τραπέζι. Όσοι λαμ­βάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα βρίσκο­νται στην πρώτη γραμμή των πιθανών δικαι­ούχων, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να υπάρ­ξει παρέμβαση και για μεγαλύτερη συμμετο­χή του δημοσίου στο Δώρο Χριστουγέννων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, η συμβολή του δημοσίου στο Δώρο Χριστου­γέννων να μη γίνει στη βάση του επιδόμα­τος των 534 ευρώ, αλλά στη βάση του ονο­μαστικού μισθού και αρμόδιες πηγές διευ­κρινίζουν πως ενδεχομένως το δημόσιο να έρθει να καλύψει μεγαλύτερο μέρος από τη δαπάνη των εργοδοτών, βάζοντας όμως ένα όριο. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλύ­ψει το δημόσιο 13ο μισθό, εάν φτάνει για παράδειγμα τις 2.000 ή τις 3.000 ευρώ» αναφέρει αρμόδια πηγή. Αντίθετα, στο τρα­πέζι βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυξημένη συμμετοχή του δημοσίου σε 13ο μισθό με έναν «κόφτη» για παράδειγ­μα (τυχαίο) στα 1.000 ευρώ.

Τα δεδομένα για τους συνταξιούχους

Περιορισμένες, χωρίς να αποκλείονται, είναι οι πιθανότητες στους δικαιούχους του έκτα­κτου βοηθήματος Χριστουγέννων να περι­λαμβάνονται οι συνταξιούχοι, δεδομένου ότι στο τέλος Οκτωβρίου εισέπραξαν αναδρομι­κά 1,4 δισ. ευρώ, ακολουθεί νέος γύρος ανα­δρομικών που απορρέει από την αντικατά­σταση του νόμου Κατρούγκαλου από το νόμο Βρούτση, ενώ παράλληλα οι συνταξιούχοι δεν έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Παρ’ όλα αυτά το σενάριο ενίσχυσης και των χαμηλοσυνταξιούχων -με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ που δεν έλαβαν αναδρομικά- δεν έχει εντελώς αποκλειστεί.

Αντίθετα, έχει ξεκαθαρίσει ότι το όποιο βοήθημα θα περιοριστεί στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα αφορά φορολογούμενους οι οποί­οι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν ήδη περιληφθεί στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης που υλοποιούνται, όπως για παράδειγμα μέσω επιδομάτων αναστολής εργασίας ή επιδομά­των ανεργίας.

Μπόνους στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία;

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, τέλος, πως το οικονομικό επιτελείο δέχεται ήδη εισηγή­σεις για καταβολή ενός μπόνους Χριστουγέν­νων στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, οι οποίοι βρίσκονται για μία ακόμα φορά στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...