Το κράτος προωθεί το φάρμακο γιατί η χρήση του κατευνάζει τα πλήθη

Το κράτος προωθεί το φάρμακο γιατί η χρήση του κατευνάζει τα πλήθη
Το δικαίωμα στην  παραξενιά, στην αντικοινωνικότητα, στην κακή ψυχολογία, χωρίς απαραίτητα να υποβόσκουν ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, διεκδικεί μία ομάδα ατόμων, που το 2006 δημιούργησε το «Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας».

Tου Δημήτηρη Μπακιρτζάκη

Το Παρατηρητήριο έχει ιδρύσει δύο Ομάδες Αυτοβοήθειας, μία Ομάδα Ενημέρωσης και μία Ομάδα Πληροφόρησης και Στήριξης του Ψυχιατρείου στην Σταυρούπολη. Άτομα που προέρχονται από το χώρο της ψυχικής υγείας και αλληλοβοηθιούνται μέσα από τα βιώματα τους είτε με την επιστημονική τους κατάρτιση.

Στο Παρατηρητήριο λειτουργεί και νομικό τμήμα το οποίο καταγράφει και αντιμετωπίζει καταγγελίες πολιτών, που αφορούν στην παραβίαση δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας. Οι υπεύθυνοι των ομάδων προγραμματίζουν δράσεις το επόμενο διάστημα και δεν αποκλείεται να βρεθούν και στην περιοχή μας. Οι δράσεις πραγματοποιούνται δωρεάν  για το κοινό.

Μέλος του Παρατηρητηρίου η Σταυρούλα Παπαβλασίου από την Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο «Χ», ανέφερε πως ξεκίνησαν οι δράσεις του με πρωτοβουλία ατόμων εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά και χρήστες της ψυχικής υγείας, άμεσα ή έμμεσα, με κύρια αφορμή, «διάφορα γεγονότα που είχαν αυτά τα άτομα στη διάρκεια παραμονής σε ιδρύματα ή κλινικές. Τότε προέκυψε η ανάγκη να προασπίσουν τα δικαιώματα των ατόμων αυτών, γιατί μέχρι τότε το κάθε θύμα είχε δικό του δικηγόρο, ή εγκατέλειπε την προσπάθεια να βρει το δίκιο του παρά τις καταπατήσεις δικαιωμάτων». Αυτό το κενό ήρθε να συμπληρώσει ξεκινώντας έναν αγώνα ενημέρωσης το «Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα της Ψυχικής Υγείας», σημείωσε η κ. Παπαβλασίου.

«Ο ΤΡΕΛΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

Υποστηρίζοντας ότι και μία ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα έχει το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, η κ. Παπαβλασίου αναφέρθηκε σε παραδείγματα καταπάτησης δικαιωμάτων, που αφορούν για παράδειγμα τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. «Βγαίνουν πολλές ασθένειες τον τελευταίο καιρό που είναι ανύπαρκτες. Όπως για παράδειγμα αν κάποιος δεν είναι κοινωνικός θεωρείται ότι έχει μία ασθένεια και του χορηγούνται είτε αντικαταθλιπτικά είτε άλλα
ψυχοφάρμακα, προκειμένου να βγάλει με το ζόρι “κοινωνικότητα”.

Αν ο άνθρωπος δεν θέλει, θα πρέπει να πιεστεί να θέλει».  Το ίδιο το σύστημα προωθεί όλη αυτή την ιστορία, σύμφωνα με τον κ. Παπαβλασίου, καθώς το φάρμακο μπορεί να ελέγξει διαθέσεις, συνειδήσεις, τρόπο σκέψης και λειτουργίας. «Το κράτος το ενδιαφέρει να υπάρχει ένας φαρμακευτικός έλεγχος γιατί αν εγώ έχω κατάθλιψη και προσφύγω στα φάρμακα, η χρήση τους θα με κατευνάσει.  Αν ξεκινήσω ψυχοθεραπεία έχω περισσότερο συνείδηση το τι μου γίνεται και το κράτος δεν το συμφέρει να έχει πολίτες συνειδητοποιημένους, γιατί μπορούμε να του ασκήσουμε μεγαλύτερη κριτική, ενώ αφήνοντας ελεύθερο το ψυχιατρικό σύστημα μπορεί πιο εύκολα να κατευνάσει τα πλήθη».

ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Όσον αφορά στην οικονομική κρίση, οι ασθένειες που φαίνεται να εμφανίζονται εξαιτίας αυτής είναι αφορμή και αυτό, γιατί όπως υποστήριξε, προβλήματα ψυχιατρικής φύσης αντιμετωπίσουν και οι πλούσιοι όπως και άνθρωποι που θεωρούνται ταχτοποιημένοι. «Ο ψυχικός πόνος και η ασθένεια συναντάται και στους πλούσιους και σε ανθρώπους που τα έχουν όλα υποτίθεται τακτοποιημένα. Όλα αυτά, η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια ενός κράτους που δεν ξέρει που βαδίζει είναι απλές αφορμές. Το πώς αντιμετωπίζω εγώ τη ζωή μου έχει να κάνει με εμένα. Τα ερεθίσματα τα εξωτερικά υπάρχουν ούτως ή άλλως,  αλλά η ουσία είναι πως βλέπω εγώ τις καταστάσεις».

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

Η κ. Παπαβλασίου ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων με ψυχικές ασθένειες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι αυξήθηκε και ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών. Αυτό οφείλεται όπως εξήγησε στο γεγονός ότι οι άνθρωποι πλέον μιλούν περισσότερο για το τι τους συμβαίνει. «Όλοι τα βάζουν  με την  κατάθλιψη, γιατί είναι και της μόδας.

Επειδή έχει μία μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη χώρα μας, δεν στιγματίζεται τόσο εύκολα, ενώ άλλες ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια και  μανιοκατάθλιψη που είναι επίσης της μόδας αλλά λιγότερο σε σχέση με τη κατάθλιψη δεν χρησιμοποιούνται τόσα συχνά».

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...