Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ που βάζει μπλόκο στη φοροδιαφυγή!

Σύστημα για τις ταμειακές «made in Germany», βάζει φρένο στη φοροδιαφυγή!

«Φρένο» στη φοροδιαφυγή σκοπεύει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, με την σύνδεση των ταμειακών μηχανών, απευθείας με το Taxis, ώστε να μην μπορούν οι επιτήδειοι να επεμβαίνουν και να «σβήνουν» αποδείξεις!  Η αρχή, θα γίνει με την εισαγωγή στο σύστημα ενός μηχανισμού, γερμανικής προέλευσης, που προστίθεται στην φορολογική ταμειακή μηχανή και καταγράφει αναλυτικά όλες τις συναλλαγές, μπλοκάροντας τυχόν επεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν εκ των υστέρων για να κρύψουν τον πραγματικό όγκο των συναλλαγών.

Καίριο πλήγμα την φοροδιαφυγή, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να κλείσει μία από τις κεντρικές οδούς της φοροδιαφυγής, από όπου χάνονται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, από τα έσοδα του δημοσίου. Η Λερναία Ύδρα της παραοικονομίας, απομυζεί την ελληνική αγορά και δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις που ακολουθούν το γράμμα του νόμου. Αυτό, γιατί ειδικά στο λιανεμπόριο, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές των ανταγωνιστών τους, που αποκρύπτοντας συναλλαγές μειώνουν τα κόστη τους.

Το συγκεκριμένο σύστημα, ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου  με την ομόλογό της στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου Ντανιέλα Τροτσόφσκι και τον  υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόναλντ Πιένκνι (Ronald Pienkny). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός αυτός, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο γερμανικό κρατίδιο και αναμένεται με την εφαρμογή του στην Ελλάδα, να κλείσει την πόρτα σε ένα σημαντικό δρόμο της φοροδιαφυγής. Με την παραοικονομία στην χώρα μας να εκτιμάται κοντά στα 16 δις ευρώ, κάθε έτος (περίπου 6 ΕΝΦΙΑ!), ο περιορισμός της, είναι από τις προτεραιότητες του υπουργείου.

Στο Βραδεμβούργο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με παρόμοια προβλήματα, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι εκεί φορολογικές υπηρεσίες, εξέλιξαν το συγκεκριμένο σύστημα. Στο πλαίσιο της ελληνικογερμανικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έχει συμφωνηθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας και από το υπουργείο, εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα συμβάλει σημαντικά στο να κλείσουν δίοδοι φοροδιαφυγής που διαπράττεται από τις ίδιες κατηγορίες επαγγελμάτων.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, η επόμενη κίνηση του υπουργείου Οικονομικών είναι η διασύνδεση των συναλλαγών που γίνονται στην χονδρική με το Taxis. Ο στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες, να επιλυθούν τεχνικά θέματα, όπως  το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών που θα έχει το συγκεκριμένο λογισμικό και να υλοποιηθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως  το σύστημα θα μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα,  από το 2018.

Η ενεργοποίησή του, θα φέρει σημαντική βοήθεια στις φορολογικές ελεγκτικές αρχές, καθώς θα δημιουργηθεί ένας χάρτης της αγοράς και η  φορολογική διοίκηση θα έχει εικόνα, για το τι γίνεται στην αγορά, την στιγμή που γίνεται. Όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο, για το χονδρικό εμπόριο ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Από αυτό το σημείο εκκίνησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μπαράζ διασταυρώσεων και να εντοπίσουν τις συναλλαγές που έχουν «κρυφτεί».

Σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται η κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών – πελατών. Αφού, με τη διασύνδεση των συναλλαγών με το Taxis οι αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τα πάρε-δώσε της αγορά και προκειμένου να διενεργούν τις διασταυρώσεις των στοιχείων. Αφού υλοποιηθεί η πρώτη φάση με επιτυχία, αναμένεται να ακολουθήσει η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis και για τις συναλλαγές στο λιανικό εμπόριο.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/281570-To-schedio-toy-YPOIK-poy-bazei-mploko-ste-phorodiaphyge ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...