Χριστουγεννιάτικος μποναμάς Τσίπρας σε 3,5 εκ. δικαιούχους

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς Τσίπρας σε 3,5 εκ. δικαιούχους

Μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φορολογία

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ είναι το έργο που επιτεύχθηκε μέσα σε διάστημα εκατό ημερών από το τέλος των εφιαλτικών μνημονίων.

Δικαιολογημένα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πανηγύριζε στη Βουλή για την υλοποίηση ενός πακέτου κοινωνικών μέτρων που αποτελούν ανάσα για τον λαό.

Οσοι ονειρεύονταν τέταρτα μνημόνια, μείωση των συντάξεων και νέα μέτρα λιτότητας έχασαν το στοίχημα και την αξιοπιστία που τους είχε απομείνει.

Ακόμα και η Νέα Δημοκρατία σέρνεται στην κυριολεξία και ψηφίζει όλα τα μέτρα που αποκαθιστούν κοινωνικές αδικίες.
Μέσα στις 100 πρώτες μέρες εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, η κυβέρνηση νομοθέτησε την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους και τους δημόσιους λειτουργούς.

Παράλληλα με μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Ευρώπη θωράκισε τις συντάξεις από το κούρεμα που απαιτούσε η τρόικα.

Προχώρησε επίσης σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλο επίτευγμα είναι και η διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα πλησιάσουν τα 3,5 εκατομμύρια.

Οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού που εντάσσονται στο πλαίσιο της αποκατάστασης των αδικιών και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θα συνεχιστούν με την αντιπολίτευση να είναι υποχρεωμένη να λέει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ τα νομοσχέδια που κατατίθενται προς ψήφιση.

Είναι σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κεφαλοποιήσουν πολιτικά το πακέτο κοινωνικών παροχών ενώ αντίθετα η αντιπολίτευση θα βρεθεί απολογούμενη στην κοινωνία για το όργιο ψευδολογίας και κινδυνολογίας.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ονειρεύονταν τέταρτα μνημόνια, περικοπές συντάξεων και πλειοδοτούσαν καθημερινά σε καταστροφικά σενάρια.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά διαψεύστηκαν και γι’ αυτό τώρα θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της αναξιοπιστίας τους.

Τσίπρας: Στις 14 Δεκεμβρίου η καταβολή του μερίσματος

Ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, οι τροπολογίες για ΕΝΦΙΑ, Μάτι και συντελεστή φορολογίας. Τρείς σημαντικές ελαφρύνσεις πέρασαν εχθές; από τη Βουλή. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και κατά 30%, η διανομή μερίσματος ύψους 710 ευρώ και η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, με τον συντελεστή να πέφτει σταδιακά από το 29% στο 25%.

Για την τροπολογία διανομής του φετινού κοινωνικού μερίσματος, υπάρχει παράθυρο για αύξηση του ποσού, αν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα καθοριστούν σε υπουργική απόφαση, με την σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίγει την Τρίτη. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στόχος είναι τα χρήματα να καταβληθούν στις 14 Δεκεμβρίου.

Αφού αναφέρθηκε στην αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας «που αφορά στην ραγδαία και απότομη μείωση των απολαβών στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» -σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς- και το επόμενο διάστημα -υπολογίζουμε από την μεθεπόμενη εβδομάδα και ως τα μέσα του Δεκέμβρη- θα έχουν εκταμιευθεί τα ανάλογα ποσά», ο Πρωθυπουργός εστίασε το Κοινωνικό Μέρισμα.  Όπως είπε, «είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να δίνουμε στους πιο αδύναμους, με εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα καταθέτουμε τη διάταξη, όπως ακριβώς πέρσι τέτοιον καιρό, από την υπεραπόδοση της οικονομίας και την υπερκάλυψη των στόχων. Και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό. Αρχικά, προβλέπεται το ποσό των 710 εκατομμυρίων ευρώ και βεβαίως, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και κάποια αύξηση, όπως υπήρξε και πέρσι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτίμησή της κυβέρνησης είναι ότι και φέτος θα αφορά ένα σχετικά διευρυμένο μέρος των πιο αδύναμων της ελληνικής κοινωνίας και, ειδικότερα, εκτιμούμε ότι θα αφορά περίπου σε 1.300.000 με 1.400.000 εκατομμύρια νοικοκυριά, περίπου, δηλαδή, 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μείωση κατά μία μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων, «όπως ακριβώς εξήγγειλα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με στόχο να φτάσουμε σταδιακά σε πέντε μονάδες μείωση ως το 2022, δηλαδή από το 29% που είναι σήμερα να φτάσει στο 25% το 2022».

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, «είναι μια μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων, η οποία εντάσσεται και αυτή -δεν είναι αυθαίρετη- σε ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα μας, ένα σχέδιο που περιέχει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από τη μία μεριά, ενώ από την άλλη βρίσκεται και το συνολικό μας σχέδιο για την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Δίνουμε, λοιπόν, ένα σαφές σήμα προς τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτήν την ελάφρυνση, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις, προχωρώντας σε νέες προσλήψεις εργαζομένων με αξιοπρεπείς μισθούς και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Μείωση στον ΕΝΦΙΑ για το 87% των ιδιοκτητών

Το 87% των ιδιοκτητών ακινήτων θα έχει μείωση στον ΕΝΦΙΑ που πληρώνει τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ολομέλεια της Βουλής εισηγούμενος την τροπολογία για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και για την μείωσή της φορολογίας στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα -το 60% των ιδιοκτητών ακινήτων (3,5 εκατ. ιδιοκτήτες) θα έχει μείωση της τάξης του 30%. -το 17% (1 εκατ. ιδιοκτήτες) θα έχει μείωση 20%. -το 8,5% (500.000 ιδιοκτήτες) θα έχει μείωση 10%.  «Είναι προφανές ότι κανείς δεν θα δει αύξηση» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα μειώσεων του άδικου φόρου. «Να επαναλάβω κάποια παραδείγματα τα οποία είπα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την επόμενη μέρα είπατε ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση αυτά που είπε ο Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και σήμερα βρίσκεστε μπροστά στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας, να ερχόμαστε να τα υλοποιούμε και μάλιστα ένα προς ένα και να ψηφίζετε “ΝΑΙ” σε όλα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός, «Ιδιοκτήτης, κατοικίας εξήντα τετραγωνικών μέτρων αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224 ευρώ, δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα. Ιδιοκτήτης κατοικίας ογδόντα τετραγωνικών μέτρων αξίας 76.000 ευρώ στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης θα πληρώσει φέτος 162 ευρώ αντί για 232, δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα. Ιδιοκτήτης κατοικίας εκατό τετραγωνικών μέτρων αξίας 90.000 ευρώ στο Περιστέρι θα πληρώσει φέτος 211 ευρώ αντί για 290 ευρώ, δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα».

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Μείωση στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έως 30% θα δουν το 2019,  5,4 εκατ. φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία που η συνολική της αξία φθάνει τις 200.000 ευρώ. Η τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατατέθηκε χθες  το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου μαζί με άλλη τροπολογία που προβλέπει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα. Με τις διατάξεις της τροπολογίας του ΕΝΦΙΑ εξαιρούνται και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό φόρο.

Το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ για το 2019. Η τροπολογία ορίζει ότι ειδικά για το έτος 2019 όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου είναι μέχρι 60.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Στην περίπτωση όπου η αξία της ακίνητης περιουσίας συνολικά υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, η τροπολογία ορίζει ότι για το υπερβάλλον ποσό, το ποσό της μείωσης κατά 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά του ευρώ για κάθε 100 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% σε 25%

Με διατάξεις άλλης τροπολογίας προβλέπεται η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από το 29% που βρίσκεται σήμερα, σε 25% για τα εισοδήματα που αποκτώνται το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα. Ο συντελεστής μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από τα εισόδημα του φορολογικού έτους 2019 για τα οποία ο συντελεστής ορίζεται σε 28%.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/347892-CHristoygenniatikos-mponamas-Tsipras-se-3-5-ek-dikaioychoys ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...