Ψήφισμα Ο.Σ.Υ.Ν. για την Κλεπά Ναυπακτίας

ΨΗΦΙΣΜΑ

Όπως σας είναι γνωστό την 1-2-2015 έγινε η μεγάλη και καταστροφική κατολίσθηση στο χωριό  Κλεπά της Ορεινής Ναυπακτίας.

Πολλά σπίτια και ένα κατάστημα αφανίστηκαν εντελώς. Άλλα εκ των υστέρων οι αρμόδιες αρχές τα έκριναν επικίνδυνα και κατεδαφίσθηκαν. Άλλα κρίθηκαν ακατοίκητα σύμφωνα με απόφαση του Δήμου και άλλα σπίτια και καταστήματα έπαθαν σοβαρές ζημιές.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Ναυπακτίας αποφάσισαν να προσλάβουν Τεχνικό Σύμβουλο το ΙΓΜΕ και ορθά έπραξαν.

Το ΙΓΜΕ έστειλε το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο << Τεχνικογεωλογική μελέτη του οικισμού Κάτω Κλεπά του Δήμου Ναυπακτίας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και παρακολούθηση της Γεωτεχνικής Μελέτης αποκατάστασης της πρόσφατης κατολίσθησης >> στις 10-4-2015 και υπογράφθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και Δήμο Ναυπακτίας στις 14-10-2015. Μετά από 6 μήνες !!

Αντικείμενο της  Προγραμματικής Σύμβασης είναι  η ολοκληρωμένη Τεχνικογεωλογική μελέτη του οικισμού Κάτω Κλεπά με πρόταση συγκεκριμένων  μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος των κατολισθήσεων στο σύνολο του οικισμού, καθώς και ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση της γεωτεχνικής μελέτης  αποκατάστασης της πρόσφατης κατολίσθησης σε συνεργασία με τον μελετητή.

Στις 14-10-2015 υπογράφηκε επίσης  2μερής προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Ναυπακτίας με τίτλο << Διερευνητικές  γεωτρήσεις και μελέτες για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης στην Κλεπά του Δήμου Ναυπακτίας >> συνολικου κόστους   56.843,16 ευρώ επιπλέον ΦΠΑ  23%.

Μεταξύ αυτών των μελετών,  είναι και << η στατική μελέτη για  την  αντιμετώπιση κατολισθήσεων Τ.Κ. Κλεπάς >> που ο Δήμος Ναυπακτίας υπέγραψε σύμβαση με ανάθεση στην εταιρεία << ΟΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε. >>. @@

Η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφτηκε στις 30/12/2015, με τίτλο “Στατική μελέτη για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων Τ.Κ.Κλεπά”. Στην σύμβαση αυτή αναφέρεται “αντιμετώπιση κατολισθήσεων Τ.Κ Κλεπά” ενώ  στην περιγραφή αναφέρει αναλυτικά ότι σκοπός της ανάθεσης, είναι η μελέτη για την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης του δρόμου. Εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο τίτλος είναι ψευδεπίγραφος.

Στην συνέχεια ο  μελετητής ζήτησε παράταση της προθεσμίας παράδοσης της μελέτης  με αιτιολογία ότι καθυστερεί η παράδοση της μελέτης του ΙΓΜΕ που είναι απαραίτητη για την σύνταξη της στατικής μελέτης και ο Δήμος ικανοποίησε το αίτημά του. Εφ’ όσον ήταν απαραίτητο να προηγηθεί η μελέτη του ΙΓΜΕ, γιατί δεν περιμένατε να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΙΓΜΕ, να την μελετήσετε, να δείτε τις προτάσεις του ΙΓΜΕ και εκ των υστέρων να προχωρήσετε στην διαδικασία σύνταξης των όρων και υπογραφή της σύμβασης ;

Γιατί υπογράφηκε προκαταβολικά η σύμβαση της στατικής μελέτης χωρίς καν να έχουν δοθεί τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων ;

Πως επελέγη κατά την υπογραφή της σύμβασης ο τοίχος αντιστήριξης,  που όταν εκ των υστέρων με την μελέτη του ΙΓΜΕ προτείνεται εναλλακτική πρόταση σταθεροποίησης της κατολίσθησης με την κατασκευή  οπλισμένου επιχώματος – αντίβαρου ;

Έγινε εκτίμηση κόστους και εκ των υστέρων σύγκριση των δύο προτάσεων του ΙΓΜΕ ;

Είναι δυνατόν να κατατίθεται και πολύ περισσότερο να παραλαμβάνεται, από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, στατική μελέτη για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων και να μην λαμβάνεται μέριμνα θεραπείας της βασικής αιτίας των κατολισθήσεων που είναι ο έλεγχος του υπόγειου νερού καθώς και των επιφανειακών απορροών, όπως επίσημα αναφέρει  το ΙΓΜΕ ;  (  Έκθεση αξιολόγησης της Γεωτεχνικής Έρευνας – Πρόταση γεωτεχνικού προσομοιώματος Κεφ. 7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  Σελίδα 82 )  @@@

Αναζητώντας για ενημέρωση τα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης  Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, παρουσία του Τεχνικού μας Συμβούλου κ. Αλέξανδρου Τζίτζιρα, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας  <<ΟΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε >> κ. Δημήτρη Παπαναστασόπουλο, στην έδρα της εταιρείας στην Κηφισιά Αττικής, οδός Δαρειώτου 11 στις 21-7-2016. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για στατική μελέτη αντιμετώπισης των κατολισθήσεων στην Τ.Κ. Κλεπά, αλλά για μελέτη στήριξης του δρόμου, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν στην μελέτη ο έλεγχος του υπόγειου νερού καθώς και των επιφανειακών απορροών, όπως ρητά επισημαίνει στην μελέτη του ( 2ο Παραδοτέο) το ΙΓΜΕ στο κεφ.7 σελ. 82.

. Η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτ/νίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με έγγραφό της προς την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών  του Δήμου Ναυπακτίας ,που παρέλαβε την στατική μελέτη,  υποστηρίζει αυτό που υποστηρίζει και ο Σύλλογος. Ότι στην στατική μελέτη δεν έχουν εφαρμοστή οι όροι των συμβάσεων και ότι δεν διαφαίνεται η αποτελεσματικότητα του έργου. @@@@

Όπως σας είναι γνωστό την 1-2-2015 έγινε η μεγάλη και καταστροφική κατολίσθηση στο χωριό  Κλεπά της Ορεινής Ναυπακτίας.

Πολλά σπίτια και ένα κατάστημα αφανίστηκαν εντελώς. Άλλα εκ των υστέρων οι αρμόδιες αρχές τα έκριναν επικίνδυνα και κατεδαφίσθηκαν. Άλλα κρίθηκαν ακατοίκητα σύμφωνα με απόφαση του Δήμου και άλλα σπίτια και καταστήματα έπαθαν σοβαρές ζημιές.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Ναυπακτίας αποφάσισαν να προσλάβουν Τεχνικό Σύμβουλο το ΙΓΜΕ υπογράφοντας στις 14-10-2015 σχετική 3μερή σύμβαση.

Αντικείμενο της  Προγραμματικής Σύμβασης είναι  η ολοκληρωμένη Τεχνικογεωλογική μελέτη του οικισμού Κάτω Κλεπά με πρόταση συγκεκριμένων  μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος των κατολισθήσεων στο σύνολο του οικισμού.

 

Επίσης στις 14-10-2015 υπογράφηκε  2μερής προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Ναυπακτίας με τίτλο << Διερευνητικές  γεωτρήσεις και μελέτες για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης στην Κλεπά του Δήμου Ναυπακτίας >>.

Παρ’ όλο που πέρασαν δύο χρόνια από την μεγάλη και καταστροφική κατολίσθηση και παρ’ όλο που το ΙΓΜΕ

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...