1η επιστημονική συνάντηση ΣυνΕργασίας στη Ναύπακτο

1600231_424326857700095_1684507869_nΜε την στήριξη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας.
Με αυτή τη συνάντηση ο ΣΑΔΑΣ εγκαινιάζει μια νέα μορφή εκδηλώσεων συνεργασίας με στόχο την ποιότητα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.
Η αρχιτεκτονική είναι δημόσιο αγαθό και η καταγραφή των μορφολογικών, ρυθμολογικών και τυπολογικών χαρακτηριστικών, όπως αυτά αναπτύσσονται και εξελίσσονται με την πάροδο του ιστορικού χρόνου στους οικισμούς και στα κτίρια ανά την επικράτεια, καθώς και ο έλεγχος της νέας δόμησης, αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας. Eίναι κοινωνικό και επιστημονικό καθήκον της αρχιτεκτονικής κοινότητας να αφυπνίζει, να προστατεύει και να διεκδικεί το δημόσιο συμφέρον. Ειδικά στην τυχαία ή συστηματική αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας που φέρουν κτίρια και οικισμοί, μέσω αντιεπιστημονικών και παρωχημένων μεθόδων προστασίας είναι κρίσιμο, συλλογικά η αρχιτεκτονική κοινότητα και ατομικά ο σημερινός αρχιτέκτονας/πολεοδόμος, να αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις.
Ο δρόμος με τον οποίο επιτυγχάνεται προσέγγιση και επικοινωνία είναι εκείνος που ανοίγει καλοπροαίρετο διάλογο, που δεν σιωπά, που θεσμοθετεί προσεγγίσεις, συνδιαλλαγές, που συμφιλιώνει με το περιβάλλον και σχετίζεται δημιουργικά με το όραμα της κοινωνικής ευημερίας.
Μέσω της αρχιτεκτονικής (θεωρίας, αποτύπωσης, ερμηνείας και της εκάστοτε σύγχρονης δημιουργίας), καταγράφεται και εξελίσσεται η ακίνητη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά ενός λαού. Κατ’ αρχάς λοιπόν μελετώνται αλληλένδετα οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν οι ρυθμοί, οι τύποι και οι αρχιτεκτονικές μορφές που αναπτύχθηκαν και παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά.
Η καταγραφή και ανάλυση της κατάληψης του χώρου από κοινωνική άποψη, συνδυασμένη με την διερεύνηση και αποτύπωση των αρχιτεκτονικών και ογκομετρικών χαρακτηριστικών των χτισμένων και ελεύθερων εκτάσεων του κάθε οικισμού δημιουργεί τη συνειδητοποίηση των συσχετισμών αυτών των στοιχείων και την κατανόηση της δομής και λειτουργίας του Χώρου του. Με τον τρόπο αυτό η τοπική κοινωνία συνειδητοποιεί τις αλήθειες του τόπου της και η τοπική εξουσία καθορίζει τους όρους που θα επιτρέψουν στον Αρχιτέκτονα να αναδράσει με τον χώρο δημιουργώντας το αποτύπωμα της σύγχρονης αλήθειας και εξασφαλίζοντας την ιστορική του συνέχεια.
Ο συσχετισμός της αρχιτεκτονικής δημιουργίας με τον τόπο όπου εντάσσεται μοιάζει να αποτελεί το πιο απτό σημείο συγκρότησης του νοήματός της. Ο συσχετισμός, όχι ως υποταγή στη μορφολογική ταυτότητα του υπάρχοντος περιβάλλοντος, αλλά ως συνομιλία με μια ζώσα και εξελισσόμενη οντότητα, συνομιλία συναινετική ή συγκρουσιακή, αλλά οπωσδήποτε συνομιλία.
Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ενημερώνεται για την υπό εξέλιξη εκπόνηση, μετά από ανάθεση του ΥΠΕΚΑ, μελετών για τη «θέσπιση υποχρεωτικών ή συνιστώμενων ή προτεινόμενων μορφολογικών κανόνων σε οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους» και θεωρεί κρίσιμη τη συγκυρία της επικείμενης έναρξης της Β’ φάσης των εκπονούμενων μελετών αυτών, που θα καταλήξει σε διατύπωση προτάσεων. Για να συμβάλλει στην επιστημονική τεκμηρίωση των επιλογών αυτών, ο ΣΑΔΑΣ συνδιοργανώνει με το ΥΠΕΚΑ και με τη συμμετοχή όλων των μελετητών, Επιστημονική Συνάντηση συνΕργασίας για διατύπωση απόψεων και προβληματισμό στα καίρια ζητήματα ερμηνείας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής δημιουργίας.
Κύριος στόχος της Συνάντησης συνΕργασίας είναι, τόσο η υποστήριξη των εκπονούμενων μελετών μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, όσο και η ενημέρωση της ευρύτερης κοινότητας των αρχιτεκτόνων για τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία.
1620192_424330364366411_2090516050_nΗ Συνάντηση συνΕργασίας θα περιλαμβάνει:
Παρουσίαση από τους μελετητές των περιφερειακών ενοτήτων της πορείας εκπόνησης των μελετών αυτών, της μεθοδολογίας και των επιλογών στην επιστημονική τους προσέγγιση. Η παρουσίαση θα έχει κοινή, δομημένη μορφή (με βάση θεματικούς άξονες) για όλες τις μελέτες και θα αποτελέσει αφορμή και αντικείμενο προβληματισμού. Θα υπάρξει συμπληρωματικός σχολιασμός και από τους επιβλέποντες.
Τοποθετήσεις και Συζήτηση πάνω στους ίδιους άξονες με αυτούς των παρουσιάσεων με αντικείμενο τη σύνδεση του αντικειμένου των μελετών με τους ορισμούς και τις αρχές διατήρησης της αυθεντικής κατάστασης και της αειφόρου αξιοποίησης του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από την κλίμακα του κτιρίου μέχρι την κλίμακα του συνόλου, της πόλης και του τοπίου, που έχουν κωδικοποιηθεί στους επιστημονικούς Χάρτες και στις συμβάσεις για την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογική και Τοπιακή κληρονομιά, συμπυκνώνοντας την μέχρι σήμερα σχετική εμπειρία του ευρωπαϊκού πολιτισμικού χώρου σύμφωνα με την οποία, η Σύγχρονη Αρχιτεκτονική δημιουργία αποτελεί την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά του Μέλλοντος.
Εκπόνηση πορισμάτων για τη νοηματική συγκρότηση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας σε ευαίσθητο ή και σε λιγότερο ευαίσθητο ιστορικά περιβάλλον, ως συμβολή για τον εμπλουτισμό και την εξειδίκευση των προδιαγραφών για την Β΄φάση, πού επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ.
Η ενεργή συμμετοχή και παρέμβαση όλων των παραγόντων, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των όρων άσκησης της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, θα συνεισφέρει στη διαμόρφωση των προοπτικών αξιοποίησης των συμπερασμάτων της Επιστημονικής αυτής Συνάντησης.
Ημερομηνίες: 24, 25, 26/01/2014
Τόπος διεξαγωγής: Ναύπακτος , με την στήριξη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας-Παπαχαραλάμπειος αίθουσα
Οργάνωση: ΣΑΔΑΣ σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δεσποτίδη Μυρτώ – πρόεδρος ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
Φραντζή Μαρία – μέλος ΔΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, συντονίστρια εκδήλωσης .
Γκανιάτσας Βασίλης
Δημητριάδης Νίκος
Ζερβός Γιάννης
Ιωακειμοπούλου Αγγελική
Κολλίγρης Χρήστος
Κροκίδης Δημήτρης
Μαριάτος Ανδρέας
Παναγιωτίδου Αλεξάνδρα
Ρέρρας Νίκος

1620192_424330364366411_2090516050_n

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...