20.000 πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας

20.000 πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας

Κατηγορία

christos.papad…
Παρασκευή 04/03/2016 – 21:28

πρόσφυγες

Πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα hot spots και τις δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του νεοσυσταθέντος  Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Τον ασφυκτικό αριθμό των 13.000 αγγίζουν αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη.  Από αυτούς μόλις 320 κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα το τελευταίο 24ωρο.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού οι σκηνές έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές στα χωράφια των κατοίκων της περιοχής λόγω της «στρατοπέδευσης» χιλιάδων ατόμων.

Την ίδια ώρα οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μεγαλώνουν  το μαρτύριο των προσφύγων που κοιμούνται  εκτεθειμένοι στη δυνατή βροχή μέσα στις λάσπες. Τεράστιες είναι οι ουρές που καταγράφονται στα ιατρεία, όπου συρρέουν εκατοντάδες άρρωστα παιδιά που υποφέρουν από ιώσεις και κρυολογήματα.

Δύσκολες είναι οι συνθήκες διαβίωσης και για τους 2.500 ανθρώπους στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Για τη διευκόλυνσή τους άνοιξε και νέα αίθουσα στην πύλη Ε7, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες στους επιβατικούς σταθμούς και την πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.

Συγκλονιστικό είναι το ευχαριστήριο μήνυμα των προσφύγων προς την χώρα μας και όλους τους Έλληνες τους οποίους χαρακτηρίζουν «αγγέλους» και  καταλήγουν με τη φράση «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ».

«Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την απέραντη καλοσύνη και αγάπη που μας προσφέρετε… μας καλωσορίσατε σαν να είμαστε παιδιά σας, μας ανοίξατε την αγκαλιά σας και την καρδιά σας!!! Είστε άγγελοι, παρά την κρίση που περνά η Ελλάδα, οι Έλληνες για άλλη μια φορά δείχνουν τη μεγαλοψυχία τους!!! Αχ! Ελλάδα σ’αγαπώ!!!  Ευχαριστούμε Ελλάδα!!!» αναφέρει το ανατριχιαστικό σημείωμα στη είσοδο της πύλης Ε2 του λιμανιού.

σημείωμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο μεταξύ, οι εικόνες εξαθλίωσης στην πλατεία Βικτωρίας τείνουν να γίνουν μόνιμες. Εκατοντάδες ταλαιπωρημένοι μετανάστες όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά τρέχουν να κρυφτούν από τη βροχή και επανεμφανίζονται μόλις αυτή σταματήσει.

Χθες το βράδυ, σε περίπου 200 ανέρχονταν οι πρόσφυγες και μετανάστες, που  βρίσκονταν εκεί, ψάχνοντας «καταφύγιο» στις τέντες των καταστημάτων της πλατείας, προκειμένου να μη βραχούν ενώ κάποιοι έστησαν σκηνές.

Ντροπιαστικές, όμως, είναι οι ουρές που σχηματίζονται κάθε φορά που κάποιο φορτηγάκι με σάντουιτς ή άλλα τρόφιμα κάνει την εμφάνισή του στην πλατεία.

Στη Λέσβο, μια ακόμη ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε με θύμα ένα μικρό προσφυγόπουλο μόλις 14 μηνών από το hot spot της Μόριας που έσβησε στο νοσοκομείο εξαιτίας σοβαρών αναπνευστικών  προβλημάτων. Στο νησί βρίσκονται περίπου 3.500 πρόσφυγες με τη ροή να εμφανίζει μειωτικές τάσεις.

Συνολικά, πάνω από 6.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πιστοποιηθεί και περιμένουν να αναχωρήσουν για Πειραιά ή Καβάλα από Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Οδικός χάρτης και χρηματοδότηση

Δεδομένης της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας των ασταμάτητων προσφυγικών ροών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού στα πρώτα Κέντρα Υποδοχής που θα συσταθούν στην Κω, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέρο. Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF).

Παράλληλα, η Κομισιόν παρουσίασε έναν οδικό χάρτη με τις προτάσεις για το προσφυγικό ενόψει και της Κρίσιμης Συνόδου των Βρυξελλών την ερχόμενη Δευτέρα, προειδοποιώντας, όμως, ότι το κόστος της κατάρρευσης της Σένγκεν μπορεί να αγγίξει έως και τα 18 δισ. ευρώ ετησίως.

Στόχος είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν και της άρσης των εσωτερικών ελέγχων, που έχουν επιβληθεί λόγω προσφυγικού, μέχρι το Δεκέμβριο του 2016.

Η Επιτροπή τονίζει πως πρέπει να παρασχεθεί άμεση υποστήριξη στην Ελλάδα λόγω των τεράστιων πιέσεων που δέχεται στα εξωτερικά της σύνορα από τις προσφυγικές ροές, ωστόσο δίνει διορία στην κυβέρνηση έως τις 12 Μαΐου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Ακόμη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και για αυτό καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την πρόταση της για δημιουργία του οργανισμού, όχι αργότερα από τον Ιούνιο.

Και ζητά, επιπλέον, την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και περισσότερες επιστροφές στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στην Ελλάδα.

Συνεργάζεται η Τουρκία

Το ζήτημα του προσφυγικού τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα.

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη. «Συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ανάπτυξης «μέσα από δυσκολίες συχνά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως το προσφυγικό δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος να επιλυθεί αυτή η τεράστια ροή και η ανθρωπιστική κρίση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία στηρίζει τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο για να συνδράμουν σε αυτήν την κρίση του προσφυγικού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Άγκυρα έχει μια συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ η χώρα του κάνει προετοιμασίες και για άλλα σύμφωνα επανεισδοχής.

Η Ευρώπη έχει δώσει διορία στην Τουρκία για να σταματήσει ή να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που περνούν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.

Ο Χάνσγιεργκ Χάμπερ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Τουρκία αποκάλυψε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη καταβάλει 400 εκατομμύρια ευρώ, από τα 3 δισεκατομμύρια που έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία, προκειμένου να δαπανηθούν για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και για την κατασκευή σχολείων για τους πρόσφυγες.

Εξάλλου, η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα Financial Times γράφει ότι η Άγκυρα είναι κοντά στην αποδοχή συμφωνίας που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι που φθάνουν στην Ελλάδα θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δέχεται όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ.

Ευρωπαϊκή λύση θέλουν Μέρκελ – Ολάντ

Το μήνυμα ότι η προτεραιότητα της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει η προστασία των εξωτερικών συνόρων και του καθεστώτος της ζώνης Σένγκεν έστειλαν Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ από το Παρίσι πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα.

«Οι μονομερείς λύσεις δεν μας βοηθούν» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος πιέζοντας σταθερά για ευρωπαϊκή λύση στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η ΕΕ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η υποστήριξη της Ελλάδας θα έλθουν στο επίκεντρο της Συνόδου της Δευτέρας, ανέφερε την ίδια στιγμή από το Βερολίνο η εκπρόσωπος της Μέρκελ επισημαίνοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας εργασιών η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε από πλευράς του ότι η ΕΕ πρέπει να καταστήσει προτεραιότητά της την αποκατάσταση της συμφωνίας του Σένγκεν.

Σημάδια συναίνεσης βλέπει ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Ντουσκ δήλωσε χθες πως βλέπει τα πρώτα σημάδια ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ ξεπερνούν τις διαφορές τους, προκειμένου να προσπαθήσουν να αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση.

«Για πρώτη φορά από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης, μπορώ να βλέπω να διακρίνεται μια ευρωπαϊκή συναίνεση» είπε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι η συναίνεση αφορά μία συνολική στρατηγική που «εάν εφαρμοστεί πιστά μπορεί να ανακόψει τις ροές και να αντιμετωπίσει την κρίση».

Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας ο Τουσκ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να δεχθεί μετανάστες που εντοπίζονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στρατό στα σύνορα βάζει η Κροατία

Η κροατική κυβέρνηση ενέκρινε αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να μπορεί να αναπτύσσει τον στρατό στα σύνορα της χώρας για να περιορίζει, αν χρειαστεί, τη ροή των μεταναστών που επιθυμούν να μεταβούν στη βόρεια Ευρώπη διά της «βαλκανικής οδού».

Η κίνηση αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά την απόφαση -από κοινού με άλλες χώρες της περιοχής – για περιορισμό σε 580 άτομα του καθημερινού αριθμού των μεταναστών που διέρχονται από το έδαφός της.

Ο στρατός θα μπορεί να επεμβαίνει για να βοηθά την αστυνομία, αν ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Άμυνας κρίνουν απαραίτητη αυτή την επέμβαση για λόγους ασφαλείας ή και ανθρωπιστικούς, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βλάχο Ορεπιτς. Η κυβέρνηση ζήτησε να ψηφιστούν επειγόντως οι τροποποιήσεις, μέσα στις προσεχείς ημέρες, λόγω της όξυνσης της κρίσης.

Κανένα θέμα υγειονομικής βόμβας

Σε ευρεία σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με τη συμμετοχή εποπτευόμενων κρατικών φορέων, πιστοποιημένων ΜΚΟ, καθώς και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος απέκλεισε ενδεχόμενο «υγειονομικής βόμβας», ξεκαθαρίζοντας ότι οι πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μας είναι υγιής πληθυσμός.

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε, σε κάθε ιατρείο που λειτουργεί στα άτυπα σημεία φιλοξενίας ή συγκέντρωσης προσφύγων – μεταναστών (λιμάνι Πειραιά, Ελληνικό) να υπάρχει ένας συντονιστής σε 24ωρη βάση, ώστε να αναφέρει στο ΕΚΕΠΥ όποια τυχόν προβλήματα με στόχο την έγκαιρη και ορθολογική διαχείριση.

Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί αποστολή κλιμακίου του ΕΚΕΠΥ στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, όπου θα γίνει αυτοψία στους χώρους συνάθροισης, καθώς και στις δομές φιλοξενίας σε Χέρσο και Νέα Καβάλα.

Ακολούθησε τριμερής σύσκεψη με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Τσουβαλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιο Ράπτη, όπου αποφασίστηκε η στενή συνεργασία ΕΚΕΠΥ- ΕΛ.ΑΣ-Λ.Σ. για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού όσον αφορά την πρόληψη και την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων/μεταναστών.

Απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις δωρεές

Νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή από το  ΦΠΑ  των δωρεών προς τους πρόσφυγες φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως εξηγείται αναλυτικά, η κυβέρνηση διερεύνησε τις δυνατότητες θεσμοθέτησης της συγκεκριμένης διάταξης μέσω υπουργικής απόφασης ή εγκυκλίου, δίχως ωστόσο, να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη σύνταξη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, την οποία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή.

Η ρύθμιση αυτή, θα απαλλάσσει από τον ΦΠΑ αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου του 2015,  τις δωρεές ειδών και την παροχή υπηρεσιών, από επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τους πρόσφυγες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...