Εκλογές Γαλλία: Μαρίν Λεπέν ή Εμανουέλ Μακρόν;

Σκληρή μάχη από τους δύο μονομάχους μέχρι… το νήμα

Στις κάλπες σπεύδουν μαζικά οι Γάλλοι για να αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρό τους. Μαρίν Λεπέν ή Εμανουέλ Μακρόν;

Στη μητροπολιτική Γαλλία τα 66.546 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν την Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε κάποιες μεγάλες πόλεις τα κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00, καθώς η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

«Όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός την Κυριακή μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι τα 896 εκλογικά κέντρα σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας, Μπρινό Ζιλιάρ.

Το διακύβευμα

Η Μαρίν Λεπέν επικεντρώνεται κυρίως στα εθνικά θέματα αλλά και στην επιυθυμία της να βγάλει την χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπόσχεται επιστροφή στα εθνικά σύνορα αμέσως ακυρώνοντας τη Συνθήκη Σένγκεν καθώς και απέλαση αμέσως όλων των αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν Άμεσος ρίχνει την βαρύτητα στην οικονομία τονίζοντας ότι ο  έλεγχος των δημόσιων οικονομικών θα γίνει από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα προκειμένου να διαθέτουμε ήδη από τα μέσα Ιουνίου αποτελέσματα για την τρέχουσα διαχείριση.

Την ίδια ώρα ολόκληρη η Ευρώπη κοιτάζει μουδιασμένη τις εξελίξεις στα δύο στρατόπεδα με την ελπίδα ότι οι Γάλλοι τελικά θα αναδείξουν νικητή τον Εμανουέλ Μακρόν και όχι την Μαρίν Λεπέν. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημοσίων την υποστήριξη τους στον Γάλλο υποψήφιο.
 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μεγάλος νικητής είναι η αποχή σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το προβλεπόμενο ποσοστό αποχής θα είναι το δεύτερο χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών μετά το 1965, γεγονός που υπογραμμίζει την απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων. Το μεγάλο ποσοστό αποχής θα βοηθήσει σίγουρα την Μαρίν Λεπέν.

Αντίθετα, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των εκλογών πλησίασε το 78%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του franceinfo και δόθηκε στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 69% των ψηφοφόρων που δεν θα πάει στις κάλπες θα το κάνει διστακτικά αρνούμενο να επιλέξει μεταξύ των δύο φιναλίστ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ένα τρίτο των υποστηρικτών του ηττημένου υποψηφίου της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο, απάντησε στη δημοσκόπηση ότι διάκειται εξίσου αρνητικά απέναντι στον Μακρόν και στην Λεπέν.

 Ελπίδες για το ελληνικό χρέος μέσω… Μακρόν;

«Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε αργά την Παρασκευή το βράδυ ο Εμμανουέλ Μακρόν στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στον γνωστό ιστότοπο Mediapart, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα ηγηθεί της «μάχης» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Είμαι υπέρμαχος της αρχής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους του σχεδίου και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Η μια επιλογή είναι να κάνουμε αυτό, η άλλη είναι να πάρουμε τη συλλογική απόφαση, να ηγηθούμε αυτού του αγώνα…», επισήμανε ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Θα ηγηθώ αυτού του αγώνα, καθώς πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο και θα αποκαταστήσει την συλλογική μας αξιοπιστία», δήλωσε.

Για τον επικρατέστερο – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – νικητή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα (για την Ελλάδα) να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/282561-Ekloges-Gallia-Marin-Lepen-e-Emanoyel-Makron ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...