Έκθεση ΙΝΕ ΓΣΕΕΕ: Στο 28,7% η πραγματική ανεργία!

Έκθεση ΙΝΕ ΓΣΕΕΕ: Στο 28,7% η πραγματική ανεργία!

Έκθεση ΙΝΕ ΓΣΕΕΕ:  Στο 28,7% η πραγματική ανεργία!

 

Όχι 21%, αλλά 28,7% είναι η πραγματική ανεργία, το β’ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕΕ για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι  θα χρειαστούν 13 χρόνια για να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό (αρχές 2030). Παράλληλα, παρά την αύξηση των επενδύσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή έχει σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο κατά 63% χαμηλότερο από αυτό του α’ τριμήνου του 2008.

 

Ο Επιστημονικός Δ/ντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης παρουσίασε τα κύρια ευρήματα και συμπεράσματα της Ενδιάμεσης Έκθεσης. Ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει ότι:

 

-Δεν παρατηρούνται οι μακροοικονομικοί και οι παραγωγικοί μετασχηματισμοί που θα δημιουργούσαν ουσιαστικές προϋποθέσεις μετάβασης της οικονομίας προς μια δυναμική και διατηρήσιμη ανάκαμψη.

 

-Οι επενδύσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο κατά 63% χαμηλότερο από αυτό του α’ τριμήνου του 2008, κάνοντας εμφανές το τεράστιο επενδυτικό κενό στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία.

 

-Η κατανάλωση έχει σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο χαμηλότερο κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο του α’ τριμήνου του 2008.

 

-Παρατηρούνται υψηλά ποσοστά υποαπασχόλησης, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (από 99 χιλιάδες εργαζομένους το 2008 σε 267 χιλιάδες το 2017), και των απογοητευμένων ανέργων, που επίσης υπερτριπλασιάζεται (από 37 χιλιάδες σε 109 χιλιάδες) την αντίστοιχη περίοδο.

 

-Ο μέσος μισθός των απασχολουμένων με μερική απασχόληση ήταν το 2016 397,67 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επιφέρει σοβαρές μακροοικονομικές επιπτώσεις, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας.

 

-Το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% των εργαζομένων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου.

 

-Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ισορροπημένο μοντέλο ανάπτυξης, ένα επεκτατικό μείγμα εσωστρέφειας και εξωστρέφειας. Η επεκτατική εσωστρέφεια επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ικανοποίησης της εγχώριας δαπάνης με υποκατάσταση εισαγωγών. Η επεκτατική εξωστρέφεια επιτυγχάνεται με την αύξηση των εθνικών μεριδίων παραγωγής στην παγκόσμια αγορά.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/303956-Ekthese-INE-GSEEE-Sto-28-7-e-pragmatike-anergia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...