Κανένα νέο μέτρο και με τη βούλα του ΔΝΤ!

Κανένα νέο μέτρο και με τη βούλα του ΔΝΤ!

Υπερδιπλάσια πλεονάσματα βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, βάζοντας τέλος στα σενάρια για νέα μέτρα! Στην νέα έκθεσή του (Fiscal Monitor), η οποία αφορά  την εξέλιξη των δημοσιονομικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανεβάζει κατά 2% την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, από 1,7% στο 3,7%. Ουσιαστικά πρόκειται για μία παραδοχή της υπεραπόδοσης της ελληνικής Οικονομίας και του δικού του, λάθους προηγούμενου υπολογισμού. Με τα νέα δεδομένα, οι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον είναι αναγκασμένοι να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι τα επιπλέον μέτρα, που κάποιοι βλέπουν να έρχονται, όχι μόνο δεν χρειάζονται, αλλά αν επιβάλλονταν  μόνο κακό θα έκαναν στην ανοδική πορεία της ελληνικής Οικονομίας.  

Ειδικά για το 2017 οι αναλυτές του Ταμείου  εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου, ανέβηκε στο 3,7% του ΑΕΠ, δύο ολόκληρες μονάδες παραπάνω από την προηγούμενη εκτίμηση του Οκτωβρίου που ήθελε πρωτογενές  πλεόνασμα μόλις 1,7%. Παρά τη εα διάψευσή των εκτιμήσεων  του, το ΔΝΤ συνεχίζει τις συντηρητικές προβλέψεις. Το 2018 εκτιμά πλεόνασμα της τάξης του 2,9% του ΑΕΠ, έναντι 2,2%, της προηγούμενης εκτίμησης. Εδώ θέλει προσοχή, γιατί μπορεί το Ταμείο να ανεβάζει τις εκτιμήσεις του, όμως το κάνει με το «σταγονόμετρο». Το «DNA» των εκτιμήσεων του, δεν έχει αλλάξει και παραμένουν εξαιρετικά συγκρατημένες.

 Όμως, εκτός από το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι πάντα συντηρητικό στις αναλύσεις του, υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο. Ο μνημονιακός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 είναι 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο, κρατά χαμηλά το πήχη των εκτιμήσεών του, για να παραμείνει στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Αν η εκτίμησή του ήταν από 3,5% και πάνω, τότε όχι μόνο δεν θα είχε βάση για να στηρίξει τις θέσεις του υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά τα στελέχη του, στο κουαρτέτο, θα ήταν υποχρεωμένα να προστατεύσουν την ελληνική δυναμική ανάπτυξης, από οποιονδήποτε θεσμό ζητούσε νέες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, αν το πρόγραμμα «έβγαινε» με ευκολία, τότε δεν θα μπορούσε να επιμείνει στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Με αυτό τον τρόπο, έκανε την μισή διαδρομή για τον συμβιβασμό και περιμένει τώρα τους ισχυρούς της Ευρώπης, στην Ουάσιγκτον (Εαρινή Σύνοδος 20-22 Απριλίου), για να συμφωνήσουν στα δύσκολα θέματα του ελληνικού προγράμματος, όπως η μείωση του χρέους και η επόμενη ημέρα μετά το τέλος του μνημονίου.

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι τα επόμενα δύο χρόνια, η Οικονομία θα πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένα αναφορά σε μέτρα, γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει προνομοθετήσει τη μείωση των συντάξεων έως και κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και τη μείωση του αφορολογήτου έως και στις 5.700 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2020, προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ κάθε χρονιά, με την εφαρμογή όμως ισόποσων αντιμέτρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να παγώσει ή να ακυρώσει την εφαρμογή αυτών των μέτρων, με «όπλο» την υπεραπόδοση της Οικονομίας.

Αν και η κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπείται άμεσα στο κρίσιμο συμβούλιο του Washington Group, όπου αναμένεται να υπάρξει πρόοδος, ίσως και συμφωνία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ, θα έχει πολλές διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου, με ίσως πιο σημαντική, αυτή με την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων, ο διευθυντής του ταμείου Vitor Gaspar, απέφυγε να δώσει πολλές λεπτομερείς για τη στάση του Ταμείου στη διαπραγμάτευση.  Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που το Ταμείο προχώρησε σε τόσο μεγάλη προς τα επάνω αναθεώρηση των δημοσιονομικών εκτιμήσεων για το 2017, παρέπεμψε για περισσότερα στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής από το Ευρωπαϊκό τμήμα.

Επίσης, ανέφερε ότι η τάση για την ελληνική οικονομία είναι θετική, καθώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και η πάγια θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει. Δηλαδή, «Επιμένουμε στην απαραίτητη ισορροπίαμεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης του χρέους, η οποία είναι δομική για να μπει η οικονομία σε βιώσιμο μονοπάτι».

Πρακτικά το Ταμείο θέλει την ταυτόχρονη εφαρμογή των μέτρων (συντάξεις – αφορολόγητο) από την 1η Ιανουαρίου 2019, χωρίς να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα. Όμως έμπειροι αναλυτές, θεωρούν ότι αυτό είναι μόνο ένα διαπραγματευτικό χαρτί που κρατά στα χέρια του το Ταμείο, ώστε να πάρει το κύριο ζητούμενο, που είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Από το 2023, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος είναι στο 2% από το 2023 έως και το 2060. Βέβαια η παρατήρηση που γίνεται πάντα σε αυτές τις εκθέσεις είναι ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις ακριβείας για τόσο μεγάλο διάστημα στο μέλλον.

Τώρα, που το Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις πολύ αναμενόμενες εκθέσεις του,  το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην έδρα του, όπου την Παρασκευή αναμένεται να γίνει το Washington Group. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM από κοινού με τον πρόεδρο του Eurogroup και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας αναμένεται να επιδιώξουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση τόσο στο μέτωπο του χρέους όσο και στο μείγμα της μεταμνημονιακής εποπτείας. Οι προσδοκίες είναι περιορισμένες και αποφάσεις αναμένονται αργότερα.

Τέλος, πολλοί αξιολογούν ως σημαντική την αρνητική διόρθωση του ΔΝΤ στις προβλέψεις  του για την πορεία του χρέους. Σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές, αυτό πιθανότατα συνδέεται με το «μαξιλάρι ρευστότητας» και τις εκταμιεύσεις δόσεων από τον ESM. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι το χρέος θα φτάσει φέτος το 191,3% του ΑΕΠ από 181,9% το προηγούμενο έτος. Όμως στη συνέχεια, αναμένει μείωση  σε 181,8% το 2019 και σταδιακή κάμψη του έως το 165,1% του ΑΕΠ το 2023. Όμως αυτή η μείωση, που οφείλεται κυρίως στην εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ, δεν είναι αρκετή. Για ανασάνει η ελληνική Οικονομία και να επιστρέψει πραγματικά σε όρους κανονικότητας, χρειάζεται μία σημαντική μείωση του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αυτό, θα είναι το βασικό θέμα των συζητήσεων τις επόμενες ημέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα.  

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/329004-Kanena-neo-metro-kai-me-te-boyla-toy-DNT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...