Aλεξιάδης: Προτεραιότητα μας η πάταξη της φοροδιαφυγής

Aλεξιάδης: Προτεραιότητα μας η πάταξη της φοροδιαφυγής

Θα γίνονται «ντου» στις επιχειρήσεις ακόμα και τα ξημερώματα, όπως στη Γερμανία  

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, από το βήμα της βουλής.  

Ο υπουργός εμφανίστηκε σίγουρος πως μέσα στο 2016 θα προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής και εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην υπάρξει παραγραφή μεγάλων υποθέσεων και ειδικά μέσα από την προβεβλημένη λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα για την λίστα Λαγκαρντ,  ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι από τις 2062 υποθέσεις, έλεγχοι έχουν ξεκινήσει μόνο σε 481.

Επίσης ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα για την εφορία, καθώς προβλέπεται το κλείσιμο των ΔΟΥ, για τις συναλλαγές με το κοινό, η θέσπιση κινήτρων για την πραγματοποίηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και η θέσπιση «επαγγελματικού λογαριασμού» μέσω του οποίου θα κυκλοφορεί το «ηλεκτρονικό χρήμα» από τους καταναλωτές στις επιχειρήσεις.

«Τέλος στην ασυλία και τις ειδικές μεταχειρίσεις»

Δεν θα παραγραφούν οι  μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής στο τέλος του 2015 , ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξιάδης που προανήγγειλε την ως ένα βαθμό αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου για τους φορολογικούς ελέγχους, με παράταση των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Όπως δήλωσε, προτεραιότητα είναι  η υλοποίηση ελέγχων για υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ.

Μέσα στο 2016 θα ελεγχθούν οι «Λίστες της ντροπής»

Πλήρως θα ελεγχθούν μέσα στο επόμενο έτος οι «λίστες της ντροπής», όπως χαρακτήρισε την λίστα Λαγκάρντ η οποία παρελήφθη το 2010 και παραγράφεται στις 31-12-2015.

Μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις αλλά έχει ολοκληρωθεί σε 36 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται. «Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους» σημείωσε προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική διάταξη μέσα στο επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις προγραμματικές δηλώσεις σήμερα,6/10/2015 κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, τον παρακάτω πίνακα σχετικά με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ.

Υποθέσεις λίστας “Λαγκάρντ”  l  2.062 ονόματα

Έτος

Αριθμός υποθέσεων που ξεκίνησε ο έλεγχος

Αριθμός υποθέσεων που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος

2012

0

0

2013

258

3

2014

143

95

2015

80

38

Σύνολο:

481

136

Παραλαβή από το Ελληνικό Δημόσιο το 2010.

Παραλαβή από το ΣΔΟΕ το 2012.

 Ξημερώματα θα «μπουκάρουν» οι ελεγκτές στις επιχειρήσεις

Εντείνονται οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής, με επέκταση της δυνατότητας ελέγχου των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους, ενώ παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο ελέγχων τραπεζικών ομίλων, προμηθευτών του δημοσίου και ΜΜΕ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών» αναφέροντας πως πρότυπό του είναι η Γερμανία όπου ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές μπήκαν σε επιχείρηση για έλεγχο, προσθέτοντας πως,  τέτοιες σκηνές θα δούμε και στην Ελλάδα.

Έρχεται το περουσιολόγιο – Τελευταία ευκαιρία να δηλωθούν τα χρήματα του εξωτερικού

Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια να τα αποκαλύψουν, πριν ενεργοποιηθεί το περιουσιολόγιο. Σύμφωνα με τη πολιτική του υπουργείου, όσοι τα δηλώσουν τώρα, όταν αποκαλυφθούν στη συνέχεια με το περιουσιολόγιο, μπορεί να χάσουν ακόμα και το 100% των καταθέσεών τους.

«Πόρτα» στους φορολογούμενους από τις Δ.Ο.Υ.

Μέσα στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η κατάργηση των επισκέψεων στις Δ.Ο.Υ, καθώς συνεχώς αυξάνονται  οι συναλλαγές που μπορούν να  διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά και από  την επόμενη χρονιά όλες οι εργασίες όπως  η ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων, θα μπορούν να γίνονται μέσα από το taxis.

Επίσης, το 2016 θα δοθούν σημαντικά κίνητρα στους πολίτες  όπως η επιστροφή μετρητών και κληρώσεις δώρων, με στόχο να αυξηθεί η χρησιμοποίηση καρτών στις καθημερινές συναλλαγές τους. Για την πλευρά των επιχειρήσεων, θα γίνουν κινήσεις για την μείωση του κόστους χρήσης των τερματικών POS.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «Στόχος μας είναι η αυτονόητη εφαρμογή του άρθρου 4 του Συντάγματος για τη φορολογική δικαιοσύνη, σταθερότητα και απλοποίηση του συστήματος, με μεταφορά του φορολογικού βάρους στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα (…) όλα αυτά δεν θα γίνουν με τουφεκιές στον αέρα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...