Aναστασιάδης: Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν κατά πόσο η Άγκυρα θέλει λύση του Κυπριακού

Aναστασιάδης: Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν κατά πόσο η Άγκυρα θέλει λύση του Κυπριακού
Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει η πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
 «Δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων», διαβεβαίωσε τους αποδήμους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κηρύσσοντας τη Δευτέρα το βράδυ, έναρξη των εργασιών της 25ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) καθώς και του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της ΠΟΜΑΚ ΝΕΠΟΜΑΚ, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία».

Στην ομιλία του Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «προσβλέπουμε σε μια ευημερούσα πατρίδα που δεν θα παραγνωρίζει τις βασικές αρχές και θεμελιώδεις ελευθερίες όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από την ιδιότητα μας του πλήρους κράτους-μέλους της ΕΕ», και διαβεβαίωσε πως «αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια συνολική λύση, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μια και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα».

Αναφορικά με την διαδικασία των συνομιλιών ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η Κοινή Διακήρυξη της 11ης  Φεβρουαρίου, η οποία διασφαλίζει τις βασικές αυτές αρχές, επέτρεψε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θέτοντας το πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και της μορφής της λύσης, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και των βασικών αρχών και αξιών της ΕΕ. Προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με εποικοδομητικό πνεύμα και διάθεση και ευελπιστούμε όπως η τουρκική πλευρά, ιδιαίτερα η Άγκυρα, διαφοροποιήσει την στάση της κατά τρόπον που θα επιτρέπει πρόοδο στην υπό εξέλιξη διαδικασία».

Σημείωσε ότι «οι επόμενοι λίγοι μήνες, μετά και τις αλλαγές στη ανώτατη ηγεσία της χώρας, θα επιβεβαιώσουν κατά πόσο η Άγκυρα εννοεί όσα διακηρύττει περί πρόθεσης λύσης του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως «δεν μας ενδιαφέρει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών που θα κρατεί την πατρίδα μας μοιρασμένη και τραυματισμένη. Εμείς υποφέρουμε από τη διχοτόμηση, και μας ενδιαφέρει η συντομότερη δυνατή επανένωση της πατρίδας μας προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων. Μας ενδιαφέρει μια λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα προσφέρει ευκαιρίες προκοπής  και προόδου σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Ταυτόχρονα τονίσε, «πως η επανένωση της Κύπρου θα επιφέρει, παράλληλα, θετική επίδραση και στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση  των σχέσεων όχι μόνο μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου αλλά και μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος της ενταξιακής προοπτικής της ίδιας της Τουρκίας, που λόγω των δικών της ανελαστικών προσεγγίσεων έχει τελματωθεί».

«Απόδειξη της εποικοδομητικής στάσης της δικής μας πλευράς», συνέχισε, «είναι η πρόταση μας για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι χρειάζονται μια σημαντική ώθηση σε ότι αφορά το θέμα της εμπιστοσύνης και η πρόταση μας, μεταξύ άλλων για την Αμμόχωστο απέβλεπε στο σκοπό αυτό. Μέσω της αποδοχής της θα συνέβαλλε στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα έδιδε μια επιπρόσθετη δυναμική στις διαπραγματεύσεις αποκαθιστώντας την ελπίδα και την εμπιστοσύνη του λαού μας στην προοπτική για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεύρεση υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι «αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο αλλάζει το γεωπολιτικό πλαίσιο στην περιοχή, διανοίγοντας νέους δρόμους για συνεργασίες μεταξύ των χωρών και των λαών της περιοχής. Στη διαμόρφωση της ενεργειακής της πολιτικής, η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει συνέργειες και ευκαιρίες μέσω διμερών και περιφερειακών συνεργασιών».

«Στόχος της κυβέρνησης», σημείωσε, «είναι η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, αλλά και η αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της για σκοπούς διακίνησης του φυσικού αερίου σε γειτονικές και μη χώρες. Η μεταφορά και η υγροποίηση του στην Κύπρο, αλλά και η μεταφορά του δια αγωγών θα επιτρέψει την εξαγωγή του στην Ευρώπη και άλλες αγορές της περιοχής και της Ασίας, καθιστώντας την Κύπρο ενεργειακό κέντρο».

«Η ύπαρξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ μας είναι ένα όφελος και για την Ευρώπη, αφού η δυνατότητα εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω Κύπρου εγγυάται την ενεργειακή της ασφάλεια, παρέχοντας ένα άλλο σταθερό εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο», είπε ο Ν.Αναστασιάδης.

Παράλληλα υπογράμμισε «την επαναβεβαίωση αναγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της κυπριακής ΑΟΖ, διεθνώς και ιδιαίτερα από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις ΗΠΑ, δια του ιδίου του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, που πρόσφατα βρέθηκε στη χώρα μας σε μια σημαντική και απολύτως επιτυχημένη επίσημη επίσκεψή του».

Αναφορικά με την εξωτερικκή πολιτική, ο Πρόεδρος της Δημοκρταίας ανέφερε πως ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης «είναι η επανευθυγράμμιση των προτεραιοτήτων της Κύπρου και ο επαναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής στη βάση μια συνολικής εξωστρεφούς προσέγγισης βασισμένης στην ενισχυμένη διμερή και περιφερειακή συνεργασία με απώτερο στόχο τη συνεισφορά στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Στις εξωτερικές σχέσεις», είπε, «ο κύριος στόχος μου ήταν να προσδώσω στην Κύπρο μια σαφή ταυτότητα εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτό το θέμα, η επικέντρωση της προσοχής της κυβέρνησης ήταν να συνεισφέρει θετικά στην ευρωπαϊκή κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, αξιοποιώντας όλες τις προοπτικές της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου».

«Προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε, «έχουμε εμπλακεί σε μια ενεργή εξωτερική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει την προώθηση δυναμικής και πολυσχιδούς διμερούς συνεργασίας με γειτονικές χώρες στον εμπορικό, τον επενδυτικό, τον ενεργειακό και τον πολιτικό τομέα».

«Ως η φωνή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της ΕΕ θα προσπαθήσουμε επίσης να ενεργήσουμε ως μια γέφυρα μεταξύ των δύο, να μεταφέρουμε τις προτεραιότητες και ευαισθησίες της άμεσης γειτονιάς μας στους Ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς επίσης να μεταφέρουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αρχές στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», είπε, υπερτονίζοντας όπως ανέφερε, «πως η νέα προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της χώρας, με κανένα τρόπο δεν θα ασκηθεί σε βάρος των σχέσεων με παραδοσιακούς φίλους, όπως την Ρωσία, την Κίνα ή τα αραβικά κράτη».

Όσον αφορά την οικονομία, ο πρόεδρος Ανστασιάδης τόνισε τις σημαντικές προκλήσεις που βρίσκονται ακόμη ενώπιον του τόπου. «Ο λαός μας βίωσε συνθήκες δραστικής μείωσης των εισοδημάτων του και υψηλής ανεργίας για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή, με όλα τα συνεπακόλουθα της ύφεσης και κοινωνικής δυσπραγίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις που αντιμετωπίζουμε, παρατηρούνται ελπιδοφόρες προοπτικές μετά από τις απανωτές θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας, τις συνεχείς αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την έξοδο μας, μετά από τρία χρόνια, στις διεθνείς αγορές».

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα με αποδέκτες κυρίως τα κόμματα της αντιοπολίτευσης ότι «η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στο Μνημόνιο Συναντίληψης που συνομολόγησε με την Τρόικα και θέλω να υπογραμμίσω ότι η πιστή εφαρμογή του είναι η μόνη που θα μας οδηγήσει το συντομότερο σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας αλλά και απαλλαγής από το Μνημόνιο.

«Οι στιγμές είναι δύσκολες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και πάνω από όλα ενότητα και συνεργασία, μακριά από πολιτικές ή άλλες κομματικές ιδιοτέλειες. Ο λαός μάς χρειάζεται όλους, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι, δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι, απαιτούν την ένωση δυνάμεων και την ισχύ όλων».

Ευχαριστώντας τους ηγέτες των αποδήμων για την ενότητα και τη στενή συνεργασία που τηρούν μεταξύ τους και «ιδιαίτερα για την στήριξη που μας παρείχατε στη διαχείριση του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί έναντι του ονόματος της Κύπρου, όταν η χώρα μας βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους οικονομικής κατάρρευσης και αρνητικών αναφορών σε διεθνή ΜΜΕ», διαβεβαίωσε ότι «είμαστε δέκτες της αγωνίας και των ανησυχιών σας για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Δεν θα πρέπει ουδείς να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προσπάθειές μας για την επίτευξη του οράματος για επανένωση που είναι και δικό σας όραμα. Η επιθυμία μας, αλλά και η αποφασιστικότητά μας για λύση του Κυπριακού είναι δεδομένες, αλλά από την άλλη, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν πρόκειται να δεχτούμε ρυθμίσεις που δεν θα διασφαλίζουν τις σαφείς, δίκαιες και αντικειμενικές προϋποθέσεις ενός ενωμένου, ομοσπονδιακού κράτους στη βάση των αρχών που έχουν συμφωνηθεί.  Δεν θα δεχτούμε μια λύση που θα θέτει τον κυπριακό ελληνισμό μπροστά στον κίνδυνο νέων περιπετειών και αδιεξόδων».

Και κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η πολιτεία ήταν και θα είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειές σας να προοδεύετε και να κρατείτε άσβεστη μέσα σας την φλόγα της μητρώας γης».

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...