B.Γκίζας για δωρεές αιολικών: Η κοινωνία ζητά ξεκάθαρη ενημέρωση για τα χρήματα που δικαιούται

Το θέμα των δωρεών που λαβάνει ο δήμος Ναυπακτίας και τα νομικά του πρόσωπα ήρθε σαν θέμα στο τελευταίο σημοτικό συμβούλιο.Ο δήμαρχος Ναυπακτίας,δικαιολόγησε την είσοδο του θέματος στο συμβούλιο για δύο λόγους.

1.Ότι στα τέλη της θητείας του θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες κάνοντας έναν ουσιαστικό απολογισμό για τον τρόπο διαχείρισης των δωρεών αυτό και

2.Αν και η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από την αρχή της θητείας του,ακόμα και σήμερα δεν υπήρξε ενημέρωση για την προηγούμενη δημοτική θητεία που όφειλε ο κ. Λουκόπουλος να κάνει.

Ξεκαθαρίζοντας ο κ. Γκίζας ότι οι δωρεές δεν έχουν καμία σχέση με τα αντισταθμιστικά οφέλη που υποχρεούνται κάθε χρόνο να καταβάλλους οι εταιρίες στον δήμο,προχώρησε στην ενημέρωση του σώματος για τις δικές του ενέργειες στη δική του θητεία.Και αυτό που έγινε επί της δικής του θητείας,ήταν να έρθει σε επαφή με την εταιρία ΜΑΚΡΥΝΟΡΟΣ,ανταλλάσσοντας επιστολές,πετυχαίνοντας χρηματοδότηση δράσεων,έργων ύψους 860.000 ευρώ,μέχρι τη λειτουργία του πάρκου.Η διαδικασία ήταν αυτή που προβλέπεται από τη νομοθεσία πρόσθεσε ο κ.Γκίζας.Διαπραγμάτευση μέσω εκτελεστικής επιτροπής,ανταλλαγές επιστολές,λήψη σχετικών αποφάσεων,ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου,απόφαση κι αποδοχή της οικονομικής επιτροπής,σύνταξη μελετών από την τεχνική υπηρεσία,τριμερή συμφωνητικά,πρακτικά παραλαβής και έκδοση των σχετικών φορολογικών παραστατικών για το κάθε έργο ξεχωριστά.

Έως σήμερα-ανέφερε ο δήμαρχος-έχει εκτελεστεί το ποσό των 600.000,ενώ τα υπόλοιπα 250.000 θα δαπανηθούν στα χωριά και το ποσό των 300.000 ευρώ που θα πήγαινε στον δρόμο Αγία Κυριακή-Κεντρική, θα κατατμηθεί με το ποσό των 30000 για τη συντήρηση του δρόμου αυτού,100000 για έργα οδοποιίας σε όμορες κοινότητες,80000 για ασφαλτικά στη Ναύπακτο,25000 για υδραυλικά στα χωριά,15000 για προμήθεια υλικών και 15000 για μισθώσεις καταστροφέων επίσης στα χωριά

Η αποκάλυψη Γκίζα για επιπλέον χρήματα από την Μακρυνόρος

Ο κ. Γκίζας κατά την εισήγησή του αποκάλυψε,ότι βρίσκεται σε επιπλέον διαπραγμάτευση με την εταιρία,προκειμένου να διεκδικήσει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ στα επόμενα 20 χρόνια,ενώ μέχρι σήμερα,από τις συνολικές διαπραγματεύσεις ο δήμος πέτυχε να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης των 2 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια.Για το λόγο αυτό η επόμενη δημοτική αρχή θα γνωρίζει με σαφήνεια τί δωρήθηκε και ποιο σκοπό εξυπηρετεί.Και το ποσό αυτό,αφορά το ένα αιολικό που λειτούργησε στην παρούσα θητεία,αλλά και τα 3 επί θητείας Λουκόπουλου.

Πως φτάσαμε στη συζήτηση των δωρεών τώρα;

Κατόπιν των επιθέσεων που δέχθηκα-ανέφερε ο κ. Γκίζας- ότι τα χρήματα που φέραμε (860.000) ήταν λίγα και έπρεπε να έχουμε αποσπάσει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια,σε σχετική μου ερώτηση για το τι συνέβη με τη διαχείρηση των 4 αιολικών στη θητεία Λουκόπουλου,αντλώντας στοιχεία από τα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του 2021,ο μεν κ.Κοτσανάς είχε δηλώσει ότι “είχε διαπραγματευτεί σκληρά και πήρε ότι πήρε”χωρίς να δώσει επιπλέον στοιχεία,ενώ ο κ. Δημητρόπουλος-πάντα μέσα από τα πρακτικά-είχε δηλώσει “εγώ αντιθέτως κ.Δήμαρχε,σε ότι λεγόταν ή ακουγόταν θα σας συγχαρώ γιατί τα προηγούμενα χρόνια από το 2010 και μετά, έγιναν διαπραγματεύσεις.Δεν ξέρω τι έγινε.Πάντως ήξερε μόνο ένας άνθρωπος.Άλλοι δεν ήξεραν.Έφεραν,τι έφεραν δεν κακολογώ,αλλά δεν ήταν ανοιχτή η κουβέντα.Απ’ ότι κατάλαβα,εσείς-απευθυνόμενος στον δήμαρχο- και η δημαρχιακή επιτροπή, ότι γνώριζαν πολλοί τί διαπραγματεύεστε,είναι για μένα σημαντικό” είχε δηλώσει τότε ο δημοτικός σύμβουλος Ν.Δημητρόπουλος.Όσον αφορά τον κ. Λουκόπουλο “σιγή ιχθύος” ανέφερε ο κ.Γκίζας.

Β.Γκίζας:Δεν βρήκα κανένα έγγραφο από παλιότερη διαπραγμάτευση

Ερευνώντας το πρωτόκολλο-συνέχισε ο κ. Γκίζας- μετά το δημοτικό συμβούλιο του 2021 και τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής,δεν βρήκα κανένα έγγραφο ή άλλο στοιχείο,επιστολή ή απόφαση που να αφορά την παραμικρή δωρεά από οποιοδήποτε αιολικό πάρκο κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία.Κατόπιν τούτου,ο δήμαρχος είχε αποτανθεί στους 5 προέδρους των κοινοτήτων οι οποίοι κι αυτοί με τη σειρά τους δεν ανέφεραν κάποιο σημαντικό έργο στην περιοχή τους,παρότι “κάποιοι” τους το είχαν υποσχεθεί.

Οι εταιρίες

Κατόπιν αυτών,απευθύνθηκα στις 4 εταιρίες με προσωπικές επιστολές ζητώντας εξηγήσεις για το τί έδωσαν αν έδωσαν κάποια δωρεά στα όρια του δήμου Ναυπακτίας.Οι τρεις από τις τέσσερις ανταποκρίθηκαν αναφέροντας διάφορες ποσότητες σε μπετό,υλικά και μία 120.000 ευρώ,η άλλη 48.000 και 350.000 ευρώ για την αποκατάσταση δρόμου και η τρίτη εταιρία ότι έδωσε,χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβώς το ποσό.Η τέταρτη εταιρία,παρότι είπε ότι έδωσε,δεν απάντησε ποτέ ούτε με επιστολή,το τί έδωσε.

Η ώρα του συμβουλίου

Κατά το δημοτικό συμβούλιο (2021) ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας είχε ζητήσει από τον προκάτοχό του Τάκη Λουκόπουλο να τον ενημερώσει αν είχε λάβει κάποια δωρεά υπό οποιαδήποτε μορφή και που ενδεχομένος αυτή κατευθύνθηκε αλλά δεν είχε λάβει την παραμικρή απάντηση.Ωστόσο,μέσω των επιστολών με τις εταιρίες γνωρίζαμε όλοι ότι δωρεές δόθηκαν,αλλά καμία δεν πέρασε από τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασία.Και για τον λόγο αυτόν δεν υπάρχει:

-Ούτε πρωτόκολλο στον δήμο που να αφορά σε δωρεά

-Ούτε απόφαση κάποιου συλλογικού οργάνου

-Ούτε ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου,επειδή η διαπραγμάτευση γινόταν από έναν,εν αγνοία των υπολοίπων,χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες και πάντα εν αγνοία του τότε δημάρχου.

Τα κρίσιμα “γιατί”

-Γιατί δεν γνώριζαν οι υπηρεσίες του δήμου;

-Γιατί τέσσερα χρόνια μετά δεν έχουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις;

Πως εξηγείται η “σκληρή διαπραγμάτευση” και πως τα 860.000 ευρώ φαντάζουν λίγα χρήματα;

Η κοινωνία,δεν πρέπει να στερηθεί αυτή την ενημέρωση που δεν αφορά προσωπικά ζητήματα,αλλά τον δήμο και την ίδια την κοινωνία

Κλείνοντας ο κ.Γκίζας στηλίτευσε για μία ακόμη φορά την απουσία από τη συζήτηση του κ. Λουκόπουλου περιφρονώντας την κοινωνία -όπως είπε- αλλά και τη “γκρίζα ζώνη” που είχε η διοίκησή του στο θέμα.

Μακάρι να μπορούσαμε να ελεγξουμε την πρηγούμενη δημοτική αρχή,αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα έγγραφο προς αυτή την κατεύθυνση.Ο τρόπος διαχείρισης ήταν εξωθεσμικός και κανείς δεν γνώριζε



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...