BRAVO SCHOOLS 2020 ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

bb

BRAVO SCHOOLS 2020 ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

Έπαινο για τη συμμετοχή του στον Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό Bravo Schools έλαβε το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου.

Το σχολείο συμμετείχε στην κατηγορία ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΕΙΝΑ. Πιο συγκεκριμένα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Α΄Γυμνασίου οι μαθητές διδάχθηκαν την ενότητα “Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου”. Έμαθαν τι είναι διατροφή, ποια η σημασία της και μίλησαν  για την υγεία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς και για τη σύγχρονη διατροφή ως πρόβλημα.

Από τη μια μεριά , ο υποσιτισμός που μαστίζει τους εξαθλιωμένους λαούς της γης και από την άλλη ο υπερσιτισμός που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις καταναλωτικές και αναπτυγμένες κοινωνίες. Το άδικο είναι ότι οι προηγμένες χώρες , που κατοικούνται από το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού  απορροφούν τα 3/4 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων τη στιγμή που ο υπόλοιπος πληθυσμός της γης υποσιτίζεται ή πεθαίνει από την πείνα.

 Αναλύθηκε το πρόβλημα της πείνας , ο υποσιτισμός. Δόθηκε έμφαση στα αίτια (οικονομικά – κοινωνικά- πολιτικα- φυσικά όπως ξηρασία και φυσικές καταστροφές). Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν περισσότερο τα παιδιά ( κάθε χρόνο πεθαίνουν 15 εκατομμύρια παιδιά – κάθε μέρα 40000). Οπωσδήποτε το πρόβλημα εντοπίζεται στην άνιση κατανομή του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος της δράσης να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στο θέμα του υποσιτισμού, που μαστίζει τα παιδιά σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Συζήτησαν για το τι μπορεί να γίνει. Όχι ελεημοσύνη υπό μορφή βοήθειας , γιατί απλούστατα διατηρούμε μια κατάσταση  “σκόπιμα”,αλλά ένα συντονισμένο πλαίσιο δράσης κατά της πείνας: 

  • Ελευθερία – ανεξαρτησία φτωχών χωρών από τις πλούσιες,τις ισχυρές.
  • Ορθολογική γεωργική πολιτική.
  • Βελτίωση συγκοινωνιακών – μεταφορικών δικτύων.
  • Βοήθεια στις υποανάπτυκτες χώρες για γεωργική, βιομηχανική,….ανάπτυξη
  • Παύση στρατιωτικών εξοπλισμών
  • Η αποστολή (ρόλος) της νεολαίας όλου του κόσμου: Να συνειδητοποιήσει σε βάθος  τα πραγματικά αίτια της φτώχειας  και να αγωνιστεί σε όλα τα μέτωπα για να την εξαλείψει.

Με αφορμή τα παραπάνω ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν ένα γράμμα σε ένα παιδί της Αιθιοπίας… ή να ζωγραφίσουν κάτι σχετικό . 

Συγκλονιστική η ζωγραφιά της μαθήτριας της Α΄ τάξης Ελένης Παλασκώνη, στην οποία καθρεφτίζεται η απόγνωση και η πείνα ενός μικρού κοριτσιού της Αιθιοπίας.

Ο Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Bravo Schools 2020 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία με 236 σχολεία657 πρωτοβουλίες και περισσότερους από 29.000 ενεργούς πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας ψηφίζοντας τις δράσεις των σχολείων!

Μπορείτε να δείτε συνολικά τις φετινές συμμετοχές  ΕΔΩ.

Ολοκληρώνοντας το φετινό Bravo Schools 2020, το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου απέκτησε:

  • Το σήμα ένταξης στο  SGDs Schools Club
  • Το σήμα των μαθητών που χαρακτηρίζονται ως Πρεσβευτές των Παγκόσμιων Στόχων 

Με τη συμμετοχή   στο Bravo Schoolsτο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ  εντάσσεται στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών των Παγκόσμιων Στόχων και γίνεται  μέρος ενός παγκόσμιου Δικτύου Σχολείων!

Απώτερος στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος του σχολείου ως ένας δυναμικός πυρήνας αφύπνισης και ενεργοποίησης των μαθητών, των οικογενειών τους και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. 

Να συγχαρούμε τη μαθήτρια  για την εικαστική της δημιουργία και να της ευχηθούμε πάντα να προοδεύει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...