ESM: Τα τρία εργαλεία που θα μειώνουν το ελληνικό χρέος!

Πως θα μειωθεί το ελληνικό χρέος και πόσο θα κοστίσει, θα εξετάσουν την Δευτέρα οι Διευθυντές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το συμβούλιο των Διευθυντών, θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης και θα αποφασίσουν τους κανόνες που θα ισχύσουν για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους,  που αποφάσισε το Eurogroup.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα που ανακοίνωσε ο Μηχανισμός, «το Συμβούλιο Διευθυντών θα εξετάσει πρώτα τους κανόνες που θα μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για το χρέος, περιλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, διασφαλίζοντας ότι το κόστος το σχετικό με τα μέτρα θα απομονώνεται και θα επιβαρύνει την Ελλάδα και ότι δεν θα υπάρχει πρόσθετο κόστος για άλλα μέλη του ESM».

Οι τρείς τρόποι ελάφρυνσης του χρέους

Ανταλλαγή Ομολόγων: Θα εκδοθούν νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και θα αντληθούν μετρητά για να αντικατασταθούν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζονται τα επιτόκια, απέναντι στις ξαφνικές διακυμάνσεις της αγοράς και αποσοβείται ο κίνδυνος ξαφνικής αύξησης του χρέους, σε αυτό συμβάλουν οι ανταλλαγές επιτοκίων.

Ανταλλαγές επιτοκίων:  Ο Μηχανισμός, θα προχωρήσει σε συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων με τις οποίες σταθεροποιεί το κόστος χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
 

Κάλυψη της χρηματοδότησης:  Παράταση των ωριμάνσεων. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που είναι και πρακτικά ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας,  θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροχρόνια ομόλογα που αντιστοιχούν στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα. Αυτό, από την μία σταθεροποιεί το κόστος για την Ελλάδα και φέρνει παράταση στις πληρωμές.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...