H A.Δ.Κ.Ναυπακτίας παίρνει θέση στη συνέντευξη Μπουλέ

…για τα οικονομικά του δήμου.Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση.Τι απαντά στις άλλες παρατάξεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γ. Μπουλές με συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του δήμου λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει περιορίσει σημαντικά την τακτική χρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση έργων με ορατό πλέον το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί κανένα από αυτά που έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012

Άμεση ήταν η απάντηση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες με τον γνώριμο τρόπο πληροφόρησης άσκησαν έντονη κριτική στη δημοτική αρχή, παρουσιάζοντας μιαν άλλη, ευοίωνη πραγματικότητα. «Λεφτά υπάρχουν» βροντοφώναξαν οι κ.κ. Παπαθανάσης και Κοτσανάς στηλιτεύοντας τις «ανακρίβειες» του Δημάρχου, κομίζοντας «αδιάψευστα» στοιχεία -κατά την άποψή τους- της τακτικής χρηματοδότησης από το κράτος «… με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά ποσά στο ταμείο του Δήμου». Η Κίνηση Πολιτών από την άλλη απέφυγε να διολισθήσει στον ανέξοδο λαϊκισμό των δυο άλλων παρατάξεων αναγνωρίζοντας ότι «Όντως το μνημόνιο εκτός του ότι ξεζουμίζει την Ελληνική κοινωνία, στραγγαλίζει και την τοπική αυτοδιοίκηση». Δεν απέφυγε ωστόσο, για μια ακόμη φορά, τους μικροπολιτικούς τακτικισμούς που έχουν ως στόχο να ταυτίσουν την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και πολιτικούς, ενώ κατέφυγε, όπως και οι δυο «συγκάτοικοί» της στα έδρανα της αντιπολίτευσης, σε τακτικές που «χαϊδεύουν τα αυτιά» των ψηφοφόρων δημοτών (για το «πανωπροίκι» των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο της αποχέτευσης, για τις υπέρογκες αυξήσεις της ΔΕΥΑΝ…). Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως οι άνθρωποι που οδήγησαν τον Δήμο στο χείλος της καταστροφής με τη σχεδόν βέβαιη απένταξη του έργου της αποχέτευσης που απετράπη χάρις στις ενέργειες της δημοτικής αρχής στο παρά 1’ κυριολεκτικά, να εμφανίζονται ως όψιμοι επικριτές. Αφού διαθέτουν «μαγικές» λύσεις γιατί χρεοκόπησαν τον Δήμο πριν τον παραδώσουν; Είναι βέβαιο ότι οι δημότες και νου και μνήμη διαθέτουν. Άραγε δεν αναρωτιούνται μήπως προκαλούν τη μήνη τους με την προκλητική στάση τους;

Σε ότι αφορά τα «ανθηρά» οικονομικά του Δήμου έχοντας πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας – όπως άλλωστε θεωρούμε και οι άλλες παρατάξεις, ανεξαρτήτως των μικροπολιτικών τους σκοπιμοτήτων – και σεβόμενοι το δικαίωμα για αντικειμενική πληροφόρηση των δημοτών δεν θα καταθέσουμε την παραταξιακή μας άποψη, αλλά γεγονότα και δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη του κ. Μπουλέ οι ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον έντονο προβληματισμό του δημάρχου. Τα δεδομένα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχουν ως εξής:

 

  • Με απόφαση του υπουργού μειώνεται κατά 40% επιπλέον η τακτική επιχορήγηση των δήμων για τον μήνα Αύγουστο
  • Οι επιχορηγήσεις Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2012 για τους 325 δήμους της χώρας αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και να «προσγειωθούν» στα 70 εκ. ευρώ τον μήνα Αύγουστο, από 135 εκ. που ήταν μέχρι τον Ιούνιο και 96 εκ. ευρώ τον Ιούλιο
  • Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για το 2012 ανέρχεται στα 2,3 δις εκ των οποίων όμως, πάνω από 1 δις πηγαίνει για τη χρηματοδότηση υποχρεώσεων του ίδιου του κράτους, δηλαδή την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τα κοινωφελή προγράμματα (π.χ. «Βοήθεια στο Σπίτι») τη μεταφορά μαθητών, τις μισθώσεις σχολείων.

 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης «Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνεται η κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και η αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους…».

Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι το μένος της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ναυπακτίας δεν της επιτρέπει νηφάλιες προσεγγίσεις. Τη στιγμή που όλη η αυτοδιοίκηση της χώρας συνέρχεται σε έκτακτο συνέδριο στις 30 Αυγούστου με μοναδικό θέμα τα οικονομικά των δήμων, αυτοί επιμένουν να λένε «λεφτά υπάρχουν και ο δήμαρχος δεν κάνει έργα». Μπροστά στην απειλή της κατάρρευσης των δήμων με ότι αυτό σημαίνει κυρίως για τα λαϊκά στρώματα, αυτοί συνεχίζουν να κινούνται στο δικό τους αδιέξοδο δρόμο της στείρας αντιπαράθεσης. Σε μια περίοδο που χρειάζεται συσπείρωση και συνεργασία όσο ποτέ άλλοτε, σύσσωμη η αντιπολίτευση επιλέγει την αντιπαράθεση και τη ρήξη.

Είναι βέβαιο ότι τα οικονομικά του Δήμου δεν προσφέρονται για αντιπολιτευτικές κορώνες. Σχετίζονται με την επιβίωση του Δήμου γι’ αυτό και απαιτείται υπεύθυνη πολιτική στάση από όλες τις πλευρές. Εκτίθενται πραγματικά στα μάτια των δημοτών όσοι προσπαθούν να εξωραΐσουν την κατάσταση, γιατί πολύ απλά οι οικονομικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές και πολύ πιο δυσοίωνες από τις περιγραφές του δημάρχου Ναυπακτίας.

 

 

Ναύπακτος, 8-8-2012

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...