O Αγγελόπουλος και η Αθήνα του… στο Σύνταγμα (Βίντεο)

O Αγγελόπουλος και η Αθήνα του... στο Σύνταγμα (Βίντεο)
Πέρασαν ήδη δύο χρόνια από τον πρόωρο χαμό του Θόδωρο Αγγελόπουλου και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μαζί με τον Δήμο Αθηναίων, τον τιμούν με έναν μοναδικό και πολύ ταιριαστό τρόπο.
Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πίσω του είναι ανεκτίμητη και τα δύο χρόνια που πέρασαν από τον θάνατο του πιο φτωχά για τον ελληνικό πολιτισμό.

Το έργο του όμως παραμένει στον χρόνο και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον τιμά με ένα αφιέρωμα που αγγίζει όλους τους Αθηναίους..
Στο κτίριο της ταινιοθήκης το κοινό θα ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο του σκηνοθέτη μέσα από όλη του την φιλμογραφία, ακόμα και ταινίες μικρού μήκους που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.

Από την πρώτη του ταινία «Η Εκπομπή» (1968), και στη συνέχεια όλο το έργο: «Αναπαράσταση» (1970), «Μέρες του ’36» (1972), «Ο Θίασος» (1974-1975), «Κυνηγοί» (1977), «Ο Μεγαλέξανδρος» (1980) και το ντοκιμαντέρ «Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη» (1983) μέχρι τη χρυσή εποχή και την πορεία του προς τον «Χρυσό Φοίνικα» με τις δημοφιλείς ταινίες του «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), «Ο Μελισσοκόμος» (1986), «Τοπίο στην ομίχλη» (1988), «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» (1991), «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (1995) και «Μία αιωνιότητα και μία μέρα» (1998), που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ των Κανών, αλλά και τις τελευταίες σημαντικές ταινίες της καριέρας του, «Το λιβάδι που δακρύζει» (2004) και «Η σκόνη του χρόνου» (2008).

Οι τρεις ταινίες μικρού μήκους σε πρώτη προβολή είναι οι: «Lumiere et compagnie: Ulysse/Lumiere et compagnie: Οδυσσέας» (1995), «Chacun son cinema: Trois minutes/Ο καθένας και το σινεμά του: Τρία λεπτά» (2007), «Ceu inferior|Sous-ciel|Sky below» (2011).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι η προβολή στις 24 Ιανουαρίου, στην Πλατεία Συντάγματος του ντοκιμαντέρ του «Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη» (1983) σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Ο Αγγελόπουλος ανάμεσα στον κόσμο και την πόλη του.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, τη ζωγραφική του Γιάννη Τσαρούχη και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Λουκιανού Κηλαηδόνη και του Διονύση Σαββόπουλου, και θα προβληθεί, σε μεγάλη οθόνη σε τέσσερις διαδοχικές προβολές, στις 8.00, 9.00. 10.00 και 11.00 το βράδυ στις 24 Ιανουαρίου.

Η συγκεκριμένη ταινία, που γυρίστηκε με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1985, αποτελεί μια βαθιά προσωπική ματιά του σκηνοθέτη πάνω στην πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε.

{youtube}LR58mgiJPtk{/youtube}

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...