Stratfor: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα!

Stratfor: Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα!
Το Stratfor, εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τα αιτήματα του ΔΝΤ και της ΕΕ και είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί τώρα απ ότι το 2011 , υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κατά την εκτίμηση του διεθνές think tank αυτό εξηγείται για ένα και βασικό λόγο: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της Ελλάδας, να βάλει τέλος στα μέτρα λιτότητας και να κρατήσει την Αθήνα στην Ευρωζώνη.

Αλλά η Αθήνα, σημειώνουν οι αναλυτές του Stratfor, βρίσκει εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει ταυτόχρονα αυτούς τους στόχους.

Η ΕΕ δεν θα δώσει περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα αν η Αθήνα δεν προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, επανασχεδιασμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και αναμόρφωση της εργατικής νομοθεσίας.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν εφαρμόσει πολιτικές που αντιβαίνουν τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και επικεντρώνει τις προτάσεις της στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, σημειώνεται στην ανάλυση του Stratfor.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ικανοποιήσει χωρίς συμβιβασμούς και εκείνους που στηρίζουν τη διαπραγματευτική τακτική και εκείνους που θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ.

Στην ανάλυση προστίθεται, δε, οι εσωτερικές διαμάχες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αριστερές φράξιες να επικρίνουν την κυβέρνηση για τις πρόσφατες προτάσεις σε ΔΝΤ και ΕΕ την ώρα που ορισμένα μέλη τους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη θέση εκτός Ευρωζώνης.

Στην ανάλυση μπαίνει και ο παράγοντας Γερμανία για τον οποίο οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα δύο κυβερνώντα κόμματα το CDU και το CSU ανησυχούν για την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία την ώρα που παράλληλα η Γερμανία ανησυχεί ότι τυχόν συμβιβασμοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσουν τη δυναμιμική άλλων αντισυστημικών κομμάτων σε όλη την Ευρωζώνη. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, γίνεται αναφορά σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, τις τρεις χώρες που έλαβαν πακέτα διάσωσης τα τελευταία χρόνια και στις οποίες θα διεξαχθούν εκλογές το 2015 και το 2016.

Εξαιτίας αυτών των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων οι επόμενοι μήνες στην Ευρωζώνη θα είναι γεμάτες πολιτικές εντάσεις, σημειώνεται στην ανάλυση του Stratfor. «Η τρέχουσα συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές είναι τόσο εύθραυστη που θα μπορούσε να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η στρατηγική της Αθήνα είναι να κάνει επιλεγμένες προτάσεις στους δανειστές και να περάσει μόνο εκείνες τις μεταρρυθμίσεις  που θα είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουν την εκταμίευση της τελικής δόσης του πακέτου βοήθειας χωρίς να δημιουργηθεί αναστάτωση στο εσωτερικό της Ελλάδας» σημειώνεται στην ανάλυση.

Η εκτίμηση των αναλυτών του Stratfor είναι ότι η Ελλάδα ακόμα και αν ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα πιθανότατα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές καθώς το κόστος δανεισμού θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλό οπότε η ΕΕ θα πιέσει την Ελλάδα να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, αν και αυτό θα είναι πολιτικά μη αποδεκτό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ακριβές σημείο στο οποιό θα μπορούσε να τεθεί το αίτημα για δημοψήφισμα ή για πρόωρες εκλογές σύμφωνα με το Stratfor θα είναι αυτό στο οποίο η Ελλάδα θα ζητήσει μείωση του χρέους καθώς όποια συμφωνία προταθεί θα έχει ορισμένα προαπαιτούμενα οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να να αποφασίσει αν θα εγκαταλείψει κάποιες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να δεχθεί τα αιτήματα της ΕΕ ή να τα απορρίψει, ενδεχόμενο το οποίο θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία και πιθανόν να προκαλέσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Όμως η ειρωνία πίσω από μια ψηφοφορία για το μέλλον της Ελλάδας είναι ότι όχι μόνο δεν θα βάλει ένα τέλος στην κρίση της χώρας αλλά θα δημιουργήσει και νεά προβλήματα» κλείνουν την ανάλυσή τους τα στελέχη του Stratfor.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...