Ετοιμάζεται στις ΗΠΑ το πρώτο ζώο 3D

Παρασκευή 08/07/2016 – 18:31

Η δημιουργία σε ψηφιακού επίπεδο ενός ζώου με φυσιολογικές ζωτικές λειτουργίες μέσω ενός υπολογιστή 3D είναι ο στόχος της Ευλίν Ο’Ρούρκ, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, μαζί με μια ομάδα ερευνητών από το Χάρβαρντ και του Σαν Ντιέγκο.

    Το ζώο αυτό λέγεται Caenorhabditis elegans,είναι ένα μικροσκοπικό είδος σκουληκιού, με μήκος 1 χιλιοστού, που αποτελείται από ένα πολύ απλό ζωτικό σύστημα, με 20 είδη κυττάρων και 20.000 γονίδια.

    Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι σπουδαίας σημασίας για το μέλλον της γενετικής και της βιολογίας σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς πάνω από 60% των γονιδίων αυτού του πλάσματος λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τα ανθρώπινα.

     Η ομάδα ερευνητών θα αποσπάσει το γενετικό υλικό από ένα δείγμα αυτού του σκουληκιού για να δημιουργήσει ψηφιακό δείγμα και θα ενεργοποιήσουν ξεχωριστά και τα 20.000 γονίδια σε κάθε είδος κυττάρου, με σκοπό να εξετάσουν τα αποτελέσματα πάνω στην διατροφή του. Ο απώτερος σκοπός είναι να εντοπιστεί ποιες αλλαγές ευθύνονται για τον σχηματισμό ασθενειών του μεταβολισμού σε αυτό το πρότυπο σύστημα, το οποίο είναι ανθεκτικό στην ινσουλίνη.

    «Πλάθοντας αυτό το μοναδικό νηματοειδές, θα εξετάσουμε για πρώτη φορά τις διάφορες μορφές γενετικής εναλλαγής, σε συνδυασμό με διάφορα περιβάλλοντα, που προκαλούν την ασθένεια και την υγιή  λειτουργία του οργανισμού» δήλωσε η Ο’Ρουρκ.

    Επιπλέον, με την δημιουργία αυτού του πλάσματος, η ομάδα θα ρίξει τις βάσεις για την μελλοντική δημιουργία υψηλά εξελιγμένων ζώων, θηλαστικών και ακόμη κα ανθρώπων ή ανθρωπίνων οργάνων.

    Εφόσον το ζώο θα πληροί τις προϋποθέσεις για φυσιολογική ζωτική λειτουργία μεν, αλλά θα είναι πραγματικό μόνο σε ψηφιακό επίπεδο, θα είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να χειραγωγηθούν τα γενετικά του χαρακτηριστικά σε σχέση με τα πραγματικά δείγματα ζώων που χρησιμοποιούνται έως τώρα στα εργαστήρια.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...