Η «Σοφία» του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι «πάει» στην Πατρα

Η «Σοφία» του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι «πάει» στην Πατρα

Στις 26 και 27 Μαϊου

Από τους πιο σημαντικούς και σεμνούς Έλληνες ηθοποιούς, ο Φαίδων Καστρής, ενσαρκώνει τελετουργικά και με χειρουργική ακρίβεια, τη  βασίλισσα Σοφία και δίνει ένα ακόμα ερμηνευτικό ρεσιτάλ στην πολύχρονη καριέρα του. Η πείρα του μέσα από δεκάδες παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, η εμπειρία του από τις μεγάλες παραστάσεις στην Επίδαυρο, το πέρασμά του σε επιλεγμένες τηλεοπτικές σειρές, αλλά και το κινηματογραφικό του στίγμα  σε σημαντικές ταινίες της έβδομης τέχνης, του δίνει πλέον τη σιγουριά να αναμετρηθεί με όποιον ρόλο κι αν θελήσει από το ελληνικό αλλά και παγκόσμιο ρεπερτόριο. Θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω έναν χαμαιλέοντα του θεατρικού σανιδιού, αφού κάθε φορά ανάλογα το έργο που επιλέγει , δίνει και μια διαφορετική διάσταση στον ήρωα που ντύνεται. Ετσι, μετά την θερμή ανταπόκριση του κοινού, τις συνεχείς παρατάσεις και τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε η «Σοφία» του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι, ο Φαίδωνας Καστρής, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου, αφήνει για λίγο την Αθήνα και ταξιδεύει στην Ελλάδα για να παρουσιαστεί σε ιδιαίτερους χώρους, που αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

Μετά τις 4 sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Κέρκυρα, η «Σοφία» δίνει ραντεβού με το θεατρόφιλο κοινό της Πατρας στις 26 και 27 Μαϊου στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Δύο παραστάσεις – μυσταγωγία με τον Φαίδωνα Καστρή (Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας 2017 – Athens Voice) να ζωντανεύει μέσα στην αγγλικανική εκκλησία – σύμβολο το αλλόκοτο αυτό πλάσμα που στοιχειώνει το μυαλό της βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας.

«Ο μύθος λέει πως η Δήμητρα κάθισε κι έκλαψε στην Αγέλαστο Πέτρα, στον Θρόνο των δακρύων, ενώ  ο κόσμος γύρω της μεταμορφωνόταν σε έρημο. Ή μπορεί να ήταν από πριν έρημος και η Θεά να έκλαψε επειδή νόμιζε πως ήταν ένα λιβάδι σπαρμένο κρίνα»…εξηγεί ο Φαίδωνας Καστρής και προσθέτει:

«Η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, μπροστά στο φέρετρο του νεκρού συζύγου της, βασιλιά Χουάν Κάρλος, κάποια στιγμή στο μέλλον. Μια φωνή της μιλάει. Μια φωνή μέσα στο μυαλό της. Το παρελθόν ξυπνά. Μνήμες θραύσματα την πλημμυρίζουν. Το Τατόι, ο Παύλος, η Φρειδερίκη, ο Χουανίτο, ο Φράνκο, ένα παιδί που πεθαίνει μπροστά στα μάτια της… Ποια είναι; Τι έζησε; Τι δεν έζησε;»

Ο Φαίδων Καστρής σαν απόκοσμο αερικό, με λευκό μακιγιάζ εμπνευσμένο από το Ιαπωνικό θέατρο «Νο», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λεωνίδα Παπαδόπουλου, υποδύεται  ένα αλλόκοτο πλάσμα που στοιχειώνει το μυαλό της Σοφίας και μεταμορφώνεται σε όλους όσους καθόρισαν τη ζωή της. Ποιος είναι; Κάποιος αόρατος φίλος της, η συνείδησή της ή μήπως μια φωνή από το παρελθόν; Ο Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι σπάει τα όρια του ρεαλισμού και μας προσκαλεί σε μια διαδρομή στα όνειρα και τους εφιάλτες της βασίλισσας Σοφίας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Όλγα Ντέντα

Διαμόρφωση ηχητικών τοπίων: Νίκος Παπαρρόδου

Ψιμυθίωση: Ήρα Σ. Μαγαλιού

Φωτογραφίες παράστασης: Σπύρος Τσακίρης

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Ερμηνεύει ο Φαίδων Καστρής

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/332415-E-Sophia-toy-Ignathio-Gkarthia-Mai-paei-sten-Patra ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...