Η «επίθεση» Μακρόν στο Βερολίνο

Η «επίθεση» Μακρόν στο Βερολίνο

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν προκαλεί πλέον την Γερμανία ανοικτά. Για να συνεχιστεί η ΕΕ (και η ευρωζώνη) πρέπει να υπάρξει κοινή στάση, κοινοί κανόνες για όλους, κοινές ευθύνες και οφέλη για όλους. Ζητά Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Και για να υπάρξουν αυτές πρέπει να διαμορφωθεί κοινή άμυνα (άρα κοινά λεφτά) και κοινή εξωτερική πολιτική. Η Γαλλία προσφέρει κοινές αποφάσεις στην Γερμανία ακόμα και σήμερα στα θέματα αυτά. Είναι άλλωστε η Γαλλία η πυρηνική δύναμη της ΕΕ (μετά την αποχώρηση της Βρετανίας). Ο Μακρόν θα επιδιώξει να γίνει η Γερμανία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (μαζί και η Ινδία) ή ακόμα καλύτερα η ΕΕ. και ως τότε, η Γαλλία (που είναι μόνιμο μέλος) προσφέρεται να συναποφασίζει με το Βερολίνο στον ΟΗΕ.

Το Βερολίνο δεν είναι έτοιμο για όλα αυτά. Ο Σόιμπλε ανέλαβε να πει και πάλι όχι σε όλα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στα κοινά οφέλη και στην κοινή άμυνα και ασφάλεια. Δεν εκφράζει τον γερμανικό συντηρητισμό (όπως λέγεται), εκφράζει ένα ιδιόμορφο ρεβανσισμό. “Είναι η ώρα της Γερμανίας να κερδίσει επιτέλους αυτό που δεν κατάφερε τον προηγούμενο αιώνα”. Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιδρούν. Στηρίζουν πλήρως τις θέσεις Μακρόν και τονίζουν ότι η Γερμανία δεν θα έχει ποτέ παγκόσμια φωνή χωρίς την ΕΕ, η Γερμανία δεν μπορεί να κερδίζει συνεχώς σε βάρος των άλλων. Πλησιάζει η ώρα της ανατροπής αυτής της σχέσης.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία εμποδίζεται και από αυτές διαφωνίες στα κορυφαία θέματα στα οποία καλείται να απαντήσει η Γερμανία. Το Brexit έδειξε ότι δεν μπορεί πλέον το Βερολίνο να έχει μόνο κέρδη σε βάρος των άλλων, καταπατώντας όλους τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, συσσωρεύοντας δηλαδή πλεονάσματα πάνω από το επιτρεπτό όριο. Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ένα ανοικτό παζάρι κερδών (σε συνθήκες υπόγειου ανταγωνισμού) χωρίς οφέλη για τις κοινωνίες και τις χώρες. Η ίδια δε η Γερμανία δεν μπορεί να έχει λόγο στα παγκόσμια πράγματα χωρίς την Ευρώπη, όπως τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μένει να δούμε αν η κυρία Μέρκελ θα απαντήσει ή θα προτιμήσει και πάλι την τακτική της καθυστέρησης. Άλλωστε λέγεται ότι δεν πρόκειται να βγάλει την 4ετία…

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/316603-E-epithese-Makron-sto-Berolino ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...