Κάννες και Σκόπια

Κάννες και Σκόπια

Σκόπια

Πολλοί, εκ των υστέρων, ανακαλύπτουν την προφητική ενόραση του Ανδρέα Παπανδρέου, αναφερόμενοι, μεταξύ άλλων και στην, εμβληματική πλέον, παρέμβαση του, στις Κάννες, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, στην οποία έλαβε μέρος, τον Οκτώβριο του 1995.

 Ήταν, πράγματι, τότε, που ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, είχε καταγγείλει, σε μια έκπληκτη κοινή γνώμη, το «διευθυντήριο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταργούσε στην πράξη, τους εκλεγμένους ηγέτες. Ήταν τότε που, με απίστευτη διορατικότητα, ο αξέχαστος ηγέτης, είχε αναφερθεί σε «σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δε θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που δίνει το διευθυντήριο». Εκείνο, όμως, που παραλείπουν, παρ` ότι η επικαιρότητα, θα το επέβαλε, ήταν πως η βασική αιτία της έκρηξης του τότε πρωθυπουργού (λίγο πριν την εισαγωγή στο Ωνάσειο) ήταν οι αφόρητες πιέσεις, που είχε δεχθεί για τη στάση του στο θέμα των Σκοπίων. Δηλαδή, για το εμπάργκο που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση, από το οποίο, σημειωτέον, προέκυψε η «Ενδιάμεση Συμφωνία», αλλά και για την άρνηση του, να συναινέσει στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Όπως, μάλιστα, είχε πει, αν έλεγε ΝΑΙ, όλοι θα τον αγκάλιαζαν και  θα «είμαστε και εμείς μέλη του διευθυντηρίου». Είναι ενδεικτικό, ότι στην επίθεση κατά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, είχε πρωτοστατήσει ένας ομοϊδεάτης, ο τότε πρωθυπουργός της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες, του οποίου κάποιοι εκθειάζουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα και  κύρος. Αυτόν εννοούσε, ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν αναφερόταν σε δήθεν φίλους, από τους οποίους δεν ανεχόταν συμβουλές. Απ` το επιβεβαιωμένο, πια, ρεπορτάζ, προκύπτει ότι υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών, που συνεχίστηκε και εκτός της αίθουσας. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, μάλιστα, είχε κάνει ειρωνικό σχόλιο, στη συνέντευξη τύπου, εναντίον του «συντρόφου» του. Το «σχόλιο» αυτό προκάλεσε την οργή του Ανδρέα Παπανδρέου, υποχρεώνοντας τον κ. Γκονζάλες, σε αναδίπλωση.

 Δεκατρία χρόνια μετά, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, να θυμίσουμε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, ομοϊδεάτης επίσης, του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ήταν αυτή που «σιγοντάρισε» τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, στην επιμονή για ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία, τηρώντας αρνητική στάση απέναντι της χώρας μας, ενώ υπέρ μας είχε ταχθεί, πέραν του Νικολά Σαρκοζί και  ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουϊ Θαπατέρο, διάδοχος του κ. Γκονζάλες…

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/316750-Kannes-kai-Skopia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...