Συννεφιασμένη Κυριακή: Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία

Συννεφιασμένη Κυριακή: Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία
Παραμένει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Χωρίς προβλήματα και το δεύτερο βράδυ κατά το οποίο οι μετεωρολόγοι περίμεναν ακραία καιρικά φαινόμενα
Και το δεύτερο βράδυ της κακοκαιρίας που περίμεναν οι μετεωρολόγοι πέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο πολίτες και υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή και για τις επόμενες ώρες, καθώς το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ παραμένει σε ισχύ.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με σταδιακή βελτίωση και άστατο καιρό με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια τμήματα αναμένονται σήμερα Κυριακή.

Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού για ολόκληρη τη χώρα:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από το μεσημέρι βαθμιαία τα φαινόμενα θα ασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 11 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Πιθανότητα καταιγίδας το πρωί στα νότια
Άνεμοι: αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορείους και θα ασθενήσουν
Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα νότια. Από το απόγευμα και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στην ανατολική Πελοπόννησο
Άνεμοι: στα νότια αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με μικρή εξασθένηση. Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 16 έως 21 βαθμούς κελσίου

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα αλλά βαθμιαία από το μεσημέρι θα ασθενήσουν
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 5 με 7 και γρήγορα 4 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 17 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές οι οποίες τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα ενταθούν αλλά γρήγορα θα σταματήσουν
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί με την ίδια ένταση
Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς κελσίου

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση
Θερμοκρασία: από 13 έως 17 βαθμούς κελσίου

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Δευτέρα 10-11-2014 και Τρίτη 11-11-2014
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και νότια με πιθανότητα ασθενών βροχών. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

Τετάρτη 12-11-2014
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά.
Άνεμοι: στα δυτικά νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ημαθία: Πλημμύρισαν σπίτια στην Αγία Τριάδα

Η δυνατή νεροποντή προκάλεσε ζημιές στο χωριό Αγία Τριάδα του Δήμου Αλεξάνδρειας στην Ημαθία. Η πυροσβεστική επενέβη σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σε ένα περιστατικό οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν δυο ηλικιωμένες 88 χρονών. Η βροχόπτωση του Σαββάτου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες της Μελίκης. Τα χωράφια στην περιοχή, με την υπερχείλιση του χειμάρρου «Κρασοπούλι» πνίγηκαν από τα νερά της βροχής.

Σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες

Στο μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, ύστερα από ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...