Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για τις μεγάλες θεσμικές τομές που έχουμε υποσχεθεί

Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για τις μεγάλες θεσμικές τομές που έχουμε υποσχεθεί

Πρότεινε μεταξύ άλλων απλή αναλογική, εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, αλλαγή του νόμου για την ευθύνη των υπουργών, αλλαγή βουλευτικής ασυλίας, θρησκευτική ουδετερότητα

Τους άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μία μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

«Όχι άλλη μια πενταετία χαμένη για τη συνταγματική αναθεώρηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ εξαπέλυσε βολές για τη στάση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη θεσμική ευθύνη και να εκκινήσουμε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης» επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι πρόκειται για προσπάθεια που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης αυτής, παρά τις δημοσιονομικές αντιξοότητες.

«Ήρθε η ώρα να αφοσιωθούμε στις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στις μεγάλες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα και έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ακόμα πιο ρηξικέλευθα σε ώριμες και αναγκαίες τομές τόσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα όσο και για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας».

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι από το καλοκαίρι του 2016, στις 24 Ιουλίου, κατέθεσε προτάσεις και σκέψεις που αποτέλεσαν τη βάση ενός «μεγάλου εθνικού διαλόγου, που διεξήχθη το επόμενο διάστημα με πλούσια συμμετοχή».
Ευχαρίστησε την Εθνική Επιτροπή, με ευθύνη της οποίας ολοκληρώθηκε ο διάλογος, ιδιαίτερα τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την προσφορά τους και την κοπιαστική εργασία τους. Και από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, είπε.

«Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη θεσμική ευθύνη και να εκκινήσουμε την κορυφαία διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης», σημείωσε.

«Βασικός στόχος μας είναι να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός. Αλλά και στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να γίνουν δύο βασικές αλλαγές: Απλή αναλογική, ώστε να μη νοθεύεται η ψήφος και εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. «Προτείνουμε την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος, που θα προβλέπεται στο Σύνταγμά μας και καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας. Αυτή η πρόταση δυσπιστίας δεν θα μπορεί να γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο, παρά μόνο αν γίνει δεκτός και νέος πρωθυπουργός. Αυτό δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου» σημείωσε.

«Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και τούτο, φυσικά, δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως είναι γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να νοηθεί και να λειτουργήσει παρά μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.

«Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και σεβασμού της λαϊκής βούλησης σε συνθήκες διάχυσης των πολιτικών εξουσιών, εντάσσεται και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι εδώ έχουν κατατεθεί προβληματισμοί για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον δεν επιτευχθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών. Σχολίασε ότι μία λύση είναι η διενέργεια μίας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μία άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.

Όπως είπε, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και «σήμερα, μετά από διάλογο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας θα πρέπει να καταλήξει στην τελική μας απόφαση».

Παράλληλα πρότεινε ο πρωθυπουργός να είναι αιρετός από τον ελληνικό λαό, «ώστε να μην ξαναδούμε πρωθυπουργούς που να ορίζονται, όπως συνέβη στη διάρκεια της κρίσης».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «εμείς είμαστε με τη δημοκρατία, όχι με την αριστοκρατία. Γι’ αυτό επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος. Θεσμοθετούμε τη λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Μέτρα που φέρνουν τον διάλογο, τη διαφωνία και αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων στο προσκήνιο. Διότι έτσι συγκροτούνται οι ισχυρές δημοκρατίες. Όταν εμπιστεύονται και όχι όταν φοβούνται τη λαϊκή κρίση».

«Ο λαός αποτελεί για μας το κύριο, το βασικό, το ισχυρότερο θεσμικό αντίβαρο», τόνισε ο Αλ Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Και σε αυτό βρισκόμαστε απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για την αδαή πλειοψηφία που μετατρέπεται, βέβαια, σε σοφή πλειοψηφία υπό μια και μόνη προϋπόθεση: Να ψηφίζει τους νόμιμους και αιώνιους ιδιοκτήτες της χώρας κάθε τέσσερα χρόνια».

«Όταν το κάνει αυτό είναι σοφός, όταν δε το κάνει είναι αδαής», παρατήρησε. Σχολίασε όσους επικαλούμενοι αποφάσεις δημοψηφισμάτων που έχουν επιφέρει συνέπειες, όπως για παράδειγμα το βρετανικό δημοψήφισμα, λένε ότι τα δημοψηφίσματα είναι λάθος γιατί ο λαός παρασύρεται εύκολα και δεν ξέρει και θεωρούν ότι μόνο αυτοί ξέρουν.

«Ακόμη και αν υποθέταμε ότι έχουν δίκιο, θα έπρεπε εντούτοις να τους ζητήσουμε να τολμήσουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους σε σχέση με το πολίτευμα που υπερασπίζονται: Διότι αυτό δεν είναι η δημοκρατία αλλά η αριστοκρατία» επισήμανε. «Επειδή, όμως, εμείς είμαστε με τη δημοκρατία και όχι με την αριστοκρατία, θα επιμένουμε να την υπερασπιζόμαστε ακόμη και όταν θεωρούμε ότι η πλειοψηφία δεν παίρνει τις αποφάσεις που εμείς επιθυμούμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η παρούσα συνταγματική διαμόρφωση δημιουργεί μια κάστα, την κάστα του πολιτικού προσωπικού. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες Α’ & Β’ κατηγορίας… Ο νόμος για την ευθύνη των υπουργών αποτελεί την θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας. Ήρθε η ώρα να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών» ανέφερε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η βουλευτική ασυλία, ώστε να καλύπτει μόνο αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση καθηκόντων του βουλευτή. Πρότεινε δε να τεθεί όριο βουλευτικών θητειών, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «Πολιτεία και Εκκλησία έχουν την ωριμότητα, την σωφροσύνη κι ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων τους. Έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά».

Ο τελευταίος άξονας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων. «Έχουμε διακηρύξει την βούληση μας να προστατεύσουμε το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να κατοχυρώσουμε την προστασία της εργασίας».

«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μια 5ετία χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η συνταγματική αναθεώρηση έπρεπε να είχε γίνει 4 χρόνια πριν και δεν έγινε με απόλυτη την ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά. Αναφερόμενος στην αντίδραση της ΝΔ, σημείωσε ότι αυτή δείχνει με «κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας και θεσμικής υπευθυνότητάς της».

«Πολύ φοβάμαι ότι ενδόμυχη επιθυμία του κ.Μητσοτάκη είναι να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του. Και καλούμε όλα τα κόμματα να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους ενώπιον του λαού. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και των αποφάσεων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/345966-Al-Tsipras-Erthe-e-ora-gia-tis-megales-thesmikes-tomes-poy-echoyme-yposchethei ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...