Παγκόσμια α-συμφωνία για την μετανάστευση

Παγκόσμια α-συμφωνία για την μετανάστευση

O Πάπας Φραγκίσκος, όπως είθισται κάθε έτος τέτοια εποχή, έστειλε το δικό του μήνυμα, με αφορμή ημέρες που έρχονται. Αυτή τη φορά, το επίκεντρο του Πάπα ήταν η Γαλλία και η ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη. Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε όμως και κατά των πολιτικών, οι οποίοι όπως υποστήριξε στρέφονται κατά των μεταναστών και των φτωχών  “κατατρεγμένων”. Αναφερόμενος λοιπόν στο γεγονός αυτό, ο Πάπας της Ρώμης στηλίτευσε την πολιτική αυτή πρακτική, χαρακτηρίζοντάς την ως εθνικισμό.

Και όπως τόνισε, “ο εθνικισμός είναι μια από τις απειλές για την ειρήνη επειδή καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία”! Δεν το κρύβει πάντως, ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης. Και βεβαίως, πρόσθεσε και τον άλλο παράγοντα – απειλή για την ειρήνη, ο οποίος είναι η εξάπλωση της βίας μέσω των όπλων κατά των αθώων.

Αναγκάζοντάς τους έτσι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. “Η πολιτική που επιδιώκει να κατηγορήσει για τα πάντα τους μετανάστες και η οποία στερεί τις ελπίδες από τους φτωχούς είναι απαράδεκτη. Αντ’ αυτού, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουμε την ειρήνη με βάση το σεβασμό κάθε ατόμου”, δήλωσε ο Πάπας.

Σε πρώτη ανάγνωση, διαπιστώνει κανείς μια προσπάθεια “στρογγυλέματος” του λόγου από τον προκαθήμενο της Καθολικής εκκλησίας. Όμως, είναι ξεκάθαρη η θετική του στάση απέναντι στο νέο παγκόσμιο φαινόμενο που ονομάζεται μαζική εκτόπιση ομάδων, μαζική μετανάστευση ή όπως εύηχα αποκαλείται προσφυγικό ζήτημα.

Και δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του Πάπα. Μόλις πριν λίγες ημέρες, ένας αριθμός κρατών υπέγραψε το πρώτο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, όπως ονομάστηκε. Εγκρίθηκε επισήμως από την Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Μαρακές, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις ηχηρές απουσίες  από τις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως, η παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου έγινε και έναν επιπλέον σοβαρό λόγο. Το κείμενο που αποφασίστηκε στο Μαρακές, θα αποτελέσει αντικείμενο της τελικής ψηφοφορίας επικύρωσης στις που πραγματοποιείται σήμερα 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το Σύμφωνο αναφέρεται στις αρχές που πρέπει να διέπουν τις κοινωνίες, όπως: υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας (λες και δεν υπήρχε αυτή η συγκεκριμένη αρχή εδώ και δεκαετίες!). Το βασικό μενού όμως, της συμφωνίας είναι οι προτάσεις που κατατίθενται προκειμένου όπως αναφέρεται “να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστεύσεις,  στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, και σ επίσης και στην ενσωμάτωση των μεταναστών(!)

Παράλληλα, απαγορεύει τις “αυθαίρετες κρατήσεις”, καθώς δεν επιτρέπει τις συλλήψεις παρά ως ύστατο μέτρο! Αν και δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα η συμφωνία, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε το Παγκόσμιο Σύμφωνο «πλατφόρμα συνεργασίας για τη μετανάστευση και όχι συνθήκη», κάλεσε τις περίπου 150 χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη «να εργαστούν από κοινού για ένα ασφαλές, με λιγότερο φόβο και περισσότερη ευημερία μέλλον τόσο για τις δικές μας κοινωνίες όσο και για τους μετανάστες ανά τον κόσμο, δηλαδή για όλους μας».

Να θυμίσω λοιπόν, ότι ΗΠΑ, Αυστραλία, (Καναδάς;), Ιταλία, Ελβετία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Τσεχία, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ισραήλ αρνούνται να υπογράψουν το σύμφωνο για τη μετανάστευση του  ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ, παρόλο που έλαβαν μέρος στις διαπραγματεύσεις, μετά από εντολή του Προέδρου Donald Trump, δεν θα υπογράψουν τη συμφωνία, καθώς παρεμβαίνει στην κυριαρχία των ΗΠΑ και αντιτίθεται στην εσωτερική νομοθεσία για τη μετανάστευση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley «οι αποφάσεις για την πολιτική στη μετανάστευση θα πρέπει να λαμβάνονται από Αμερικανούς και μόνο από Αμερικανούς. Εμείς θα αποφασίσουμε πως θα ελέγχουμε τα σύνορά μας και σε ποιον θα επιτρέπεται να εισέρχεται στη χώρα».

Απόστολος Ρόσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/349590-Pagkosmia-a-symphonia-gia-ten-metanasteyse ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...