300.000 επαγγελματίες χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα!

300.000 επαγγελματίες χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα!

Έμφραγμα στην αγορά από τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Αποκλεισμένοι από την αγορά και χωρίς ασφάλιση έμεινε το ¼ των μη μισθωτών στην Ελλάδα, το 2017! Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), τουλάχιστον 288.883 μη μισθωτοί, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες βρίσκονται πλέον στον αέρα, αφού δεν έχουν ενημερότητα, ούτε Ιατροφαρμακευτική κάλυψη!  Αυτό συμβαίνει καθώς πέρσι δεν κατάφεραν να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Όπως προβλέπεται στο Ασφαλιστικό, αφού δεν πλήρωσαν,  έμειναν δίχως πρόσβαση στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παράλληλα δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Εκτός αγοράς και χωρίς καμία υποστήριξη. Αντίθετα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), έχει στη διάθεσή του πολλά όπλα αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό σημαίνει, ότι όλες οι οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου και βαραίνουν τους επαγγελματίες, μαζί με αυτές των τελευταίων δύο ετών μπορεί να φέρουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα, το 25,6% των 1.155.354 μη μισθωτών, δεν κατέβαλλε πέρσι καθόλου εισφορές, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προέβλεπε το νέο σύστημα υπολογισμού των κρατήσεων με βάση το εισόδημα που απέκτησε από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Αφού δεν πλήρωσε, δεν απέκτησε ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα. Για να προλάβει το κακό, και να αποκτήσει τις παροχές του ΕΦΚΑ, θα πρέπει να πληρώσει σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις όλες τις εισφορές τις οποίες δεν κατέβαλλε πέρσι, τις τρέχουσες εισφορές του 2018, αλλά και να ρυθμίσει κάθε άλλη παλιότερη οφειλή.

Το πραγματικό ποσοστό των μη μισθωτών χωρίς ικανότητα –ενημερότητα μπορεί να είναι υψηλότερο από 25,6%. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Υπ. Εργασίας, το 22,1% των επαγγελματιών και των αγροτών έκανε πέρσι «μερικές καταβολές». Αυτό σημαίνει πως 255.333 μη μισθωτοί (22,1% των 1.155.354 ευρώ) κατέβαλλαν από 1 έως 85 ευρώ/μήνα (σ.σ. οι αγρότες ) – 158 ευρώ/μήνα (σ.σ. οι ελεύθεροι επαγγελματίες).

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωσή του, ανακοίνωσε την σημαντική βελτίωση της είσπραξης των εισφορών, με το νέο σύστημα. Από την οδό Σταδίου, επισημαίνεται ότι η «εκκαθάριση των εισφορών του 2017 των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ με το νέο σύστημα υπολογισμού καταρρίπτει το “αφήγημα” ότι οι νέες εισφορές, με βάση το πραγματικό εισόδημα, προκάλεσαν εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων. Καταρρίπτει, επίσης, και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προήλθε από την επιβολή δήθεν εξοντωτικών  εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους  αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες».

• Το ποσοστό των ασφαλισμένων με μερική ή πλήρη συμμόρφωση έφτασε στο 74,4%.

• Το 23,7% των μη μισθωτών δεν έχει ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο.

• Το 28,6% έχει πιστωτικά εκκαθαριστικά.

• Το 22,1% έχει κάνει μερικές καταβολές

• Το 25,6% δεν έχει καταβάλει καθόλου εισφορές.

Η εκκαθάριση η οποία έγινε με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τις διαφορές των εισοδημάτων μεταξύ των ετών 2015 (όταν δεν ήταν γνωστός ο Ν. 4387/16) και 2016 (όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν. 4387/16) καθώς και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί έως και τους πρώτους μήνες του 2018, κατέδειξε ακριβώς τα αντίθετα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, τα οποία προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων και τα ειδοποιητήρια τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για 1.155.354 μη μισθωτούς, που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές αποκλειστικά από εισοδήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, η εισπραξιμότητα των εισφορών ως προς το εισπραχθέν ποσό, σε αντίθεση με τα χαμηλά ποσοστά που υπήρχαν με το παλιό καθεστώς και δεν υπερέβαιναν το 53% κατά μέσο όρο, άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, δηλαδή βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα κατά 24%.

Όμως εκτός από το 25,6% που δεν κατέβαλλε εισφορές, πρόβλημα υπάρχει και όσους κατέβαλλαν τις κατώτατες εισφορές (85 ευρώ για τους αγρότες και 158 ευρώ για τους  ελεύθερους επαγγελματίες) που έχουν υπόλοιπο να εξοφλήσουν. Σε αυτή την κατηγορία, εντάσσονται και όσοι κατέβαλλαν ποσά κάτω από τα κατώτατα όρια και δεν δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα. Για να την αποκτήσουν, θα πρέπει και αυτοί, να εξοφλήσουν τα χρέη που άφησαν από το 2017, βάσει της εκκαθάρισης των εισφορών τους όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στα ειδοποιητήρια τα οποία έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

 Ακόμα και για όσους πλήρωσαν τα κατώτατα, αλλά δήλωσαν το 2016 υψηλότερο καθαρό εισόδημα σε σχέση με το 2015 (και σε κάθε περίπτωση πάνω από 7.032 ευρώ), θα κληθούν να καταβάλλουν τη διαφορά μεταξύ καταβληθεισών εισφορών (βάσει εισοδήματος 2015) και καταβλητέων εισφορών (βάσει εισοδήματος 2016) σε 5 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από την 31η Μαΐου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/331886-300-000-epaggelmaties-choris-asphalistike-enemeroteta ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...