Ε9: Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων

Ε9: Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων

Ε9: Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων


21/01/2020 – 16:37

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Ε9 που αφορά στη δήλωση μεταβολών στην ακίνητη περιουσία από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Όσοι επισκεφθούν την πλατφόρμα για να υποβάλουν αλλαγές στα στοιχεία ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1) Επιλέγουν το έτος που επιθυμούν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγουν δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.

2) Μπορούν να εισάγουν /μεταβάλουν / διαγράψουν ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3) Εάν εισάγουν ακίνητο, συμπληρώνουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και κάνουν γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4) Εάν μεταβάλουν ακίνητο, τροποποιούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5 )Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6) Ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν , θα πρέπει να συμπληρώσουν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7) Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8) Οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν , αποθηκεύεται προσωρινά.

9) Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, ελέγχουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10) Επιλέγουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμούν, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πηγή: kontranews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...