Άκου Αλέκο: Από το 2009 σε τροχιά… θανάτου η Ηλεκτρονική Αθηνών

Άκου Αλέκο: Από το 2009 σε τροχιά… θανάτου η Ηλεκτρονική Αθηνών

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Πέμπτη 14/04/2016 – 12:49

Άκου Αλέκο: Από το 2009 σε τροχιά… θανάτου η Ηλεκτρονική Αθηνών

ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΚΑΙ Η ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2009, η Ηλεκτρονική Αθηνών άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνονταν και κορυφώθηκαν πράγματι την τελευταία χρονιά λόγω και των capital controls.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό αιτίων και αιτιών που συμπυκνώνουν την κακοδαιμονία του επιχειρείν στην Ελλάδα. Από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών που σε πολλές περιπτώσεις είναι αθέμιτος σε συνδυασμό με την πτώση του τζίρου, από τη στάση των τραπεζών, από το κόστος του χρήματος, από τη φοροδιαφυγή μέσω τριγωνικών συναλλαγών κ.λπ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ηλεκτρονική Αθηνών βρίσκεται πλέον σε καθεστώς πτώχευσης, τα 45 καταστήματά της ανέστειλαν τη λειτουργία τους και 450 εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν θα λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους.

Τα δημοσιεύματα που περιέγραφαν την δυσχερή κατάσταση της επιχείρησης έχουν ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια καθώς από το 2012 έχει επιβληθεί αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τότε επισημαινόταν η δυσκολία που αντιμετώπιζε ο ιδιοκτήτης της Γιάννης Στρούτσης στην προσπάθειά του να σώσει τη μοναδική ελληνική αλυσίδα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Τότε σημειωνόταν ότι «ο αγώνας της επιβίωσης κρίνεται μακρύς και «ανηφορικός». Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους μάλιστα ο στόχος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΗΛΕΑΘ να επιστρέψει σε ορίζοντα διετίας η εταιρία στην κερδοφορία, είναι πολύ δύσκολος. Τα ανοικτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει, είναι πολλά την δεδομένη χρονική στιγμή.»

Από την αρχή της κρίσης η Ηλεκτρονική Αθηνών είχε υποστεί «βραχυκύκλωμα» στα μεγέθη της. Οι ζημιογόνες χρήσεις της ήταν συνεχείς και το σύνολο των υποχρεώσεων της ξεπερνούσε κατά πολύ το κυκλοφορούν ενεργητικό του ομίλου.

Όντως, ο κ. Στρούτσης έκανε μια μεγάλη προσπάθεια με περικοπές των λειτουργικών δαπανών. Συνολικά έκλεισε περισσότερα από 10 καταστήματα της αλυσίδας του ή μετακίνησε άλλα σε μεγαλύτερα σημεία, έχει «ψαλιδίσει» τους μισθούς των εργαζομένων του από 5% έως 19%, ενώ έχει επαναπροσδιορίσει όλες τις πηγές κόστους (από ενοίκια και μεταφορικά μέχρι διαφημιστικά έξοδα κ.α.). Οι προσπάθειές του αυτές ναι μεν είχαν αποδώσει καρπούς, καθώς τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης έχουν μειωθεί κατά 20,38% σε επίπεδο ομίλου, αλλά δεν αποδείχθηκαν  αρκετές;

Επίσης, ανεπαρκής αποδείχθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και η επιθετική πολιτική τιμών προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του Κωτσόβολου και των Media Markt που ήταν οι βασικοί της ανταγωνιστές.

Οι σκελετοί στα ντουλάπια

Η φορολογική «καμπάνα» ύψους 79,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Ηλεκτρονική Αθηνών για φερόμενη λήψη και σε συνέχεια έκδοση δήθεν εικονικών, ως προς τις συναλλαγές, τιμολογίων, συνολικής αξίας 39,7 εκατ. ευρώ την τριετή περίοδο 2006- 2009 αποτέλεσε έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για τον Γιάννη Στρούτση.

Ο επιχειρηματίας κατέθεσε προσφυγές προς τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ενώπιον της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών προκειμένου να ακυρωθούν τα πρόστιμα των 79,5 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη αρνείται όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως όλες οι αγορές και οι πωλήσεις της ήταν και είναι πραγματικές, υποστηρίζονται από πλήρη φορολογικά στοιχεία, ενώ η διοίκηση τονίζει πως κατέβαλλε τον ΦΠΑ που αναλογούσε στην εταιρία μέσω των προβλεπόμενων τραπεζικών λογαριασμών.

Ο στρατηγικός επενδυτής που δεν ήρθε ποτέ

Ως τελευταίο σενάριο διάσωσης η ιδιοκτησία εξέτασε το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό σχήμα της Ηλεκτρονικής. Κάτι το οποίο δεν έγινε εφικτό λόγω της κατάστασης της οικονομίας και του μειωμένου τζίρου που έχει συνολικά ο κλάδος.

giannis stroutsis

Η τελευταία ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση της εταιρείας με την οποία αναγγέλλεται το κλείσιμό της αναφέρεται: «Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας.

Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία. Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

Η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας

Η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας συγκαλεί τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Ηλεκτρονικής Αθηνών ΑΕΕ, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αφενός μεν, για να διευκρινιστεί η πρόθεση της εργοδοσίας για το μέλλον της επιχείρησης αφετέρου δε, για να προστατευτούν στο ακέραιο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/04/2016 και ώρα 11:00 π.μ. στον 4ο όροφο του υπουργείου Εργασίας.

Η ιστορία της επιχείρησης

Ως εμπορικό κατάστημα ηλεκτρικών ειδών η εταιρεία ιδρύθηκε το 1950. Το 1989 εξαγοράστηκε από τον Ιωάννη Στρούτση, που είναι και ο σημερινός ιδιοκτήτης της εταιρείας. Το 1999 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνολικά η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έχει συρρικνωθεί κατά 47% από το 2007. Ο τζίρος του εν λόγω κλάδου υπολογίζεται σήμερα σε 1,4 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθεί η κατηγορία της κινητής τηλεφωνίας) έναντι 3,2 δισ. ευρώ εννέα χρόνια πριν. Οι κινήσεις Στρούτσης

Ποιος είναι ο Γιάννης Στρούτσης

Ο Γιάννης Στρούτσης, κατέχει τη θέση του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ηλεκτρονικής Αθηνών από το 1999.

Από κοινού με την αδελφή του ελέγχει το 65% της εταιρείας.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, έχει πτυχίο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) και Master (ΜΒΑ) με διάκριση από το Babson College της Μασαχουσέτης με ειδίκευση Strategy και Finance.

Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...