Ανάσα στην αγορά – Τι αλλαγές φέρνει η ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών

Ανάσα στην αγορά – Τι αλλαγές φέρνει η ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών

Οι τράπεζες θωρακίζονται απέναντι σε όλα τα σενάρια  

Σταθερότητα και χρηματοδότηση μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 «Ανάσα» σε Ευρώπη και κυβέρνηση μετά από την ανακοίνωση των «μικρών» αναγκών κεφαλαιοποίησης, των ελληνικών τραπεζών.  Η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος , είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της ελληνικής Οικονομίας στην ομαλότητα και την σταθερότητα. Μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και παρασκηνιακών «μαχών», η πιθανότητα «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, έχει απομακρυνθεί και  η διαδικασία για τη συγκέντρωση των ιδιωτικών κεφαλαίων για τις τράπεζες ξεκίνησε με την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής.

Με ταχύς ρυθμούς προχωράει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.  Μετά τα θετικά αποτελέσματα των τέστ αντοχής και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση, αυτό που απομένει είναι η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου(ΠΥΣ), με την οποία τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Τα σημαντικά ζητήματα είναι:

    Το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα καλύψουν οι ιδιώτες

    Το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

     

Οι χαμηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, μετά τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ), κάνουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να εκτιμά πως το τρίτο ελληνικό πακέτο δεν θα φτάσει μέχρι τα 86 δισ. ευρώ.  Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα κινητοποιηθούν μέσω του πακέτου θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ το συνολικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών ανέρχεται σε 14,4 δισ. ευρώ. Αυτό στην πραγματικότητα του ελληνικού συστήματος μεταφράζεται σε κάθε τράπεζα ως εξής:

    Eurobank 2,12  δισ. ευρώ

    Alpha Bank 2,74 δισ.

    ΕΤΕ 4,6 δισ. ευρώ

    Τράπεζα Πειραιώς 4,93 δισ.

Διορία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου για την υποβολή των τραπεζικών σχεδίων.

Σε πρώτο στάδιο, η αξιολόγηση των συστημένων τραπεζών παρουσιάζει  συνολική υστέρηση κεφαλαίων 4,4 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 14,4 δισ. στο δυσμενές σενάριο.  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διορία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους σχετικά με την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους. Η κάλυψη αυτών των αναγκών θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα των ισολογισμών και αναμένεται πως θα μεταφέρει την θετική ενέργεια της ανακεφαλαιοποίησης και στις αγορές.

Τράπεζα Πειραιώς: Το σχέδιό μας θα ολοκληρωθεί με επιτυχία

Το γενικότερο καλό κλίμα που απορρέει από τις εξελίξεις γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση, φαίνεται και στις δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της τράπεζας Πειραιώς   Άνθιμου Θωμόπουλου που δηλώνει σίγουρος ότι το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για την κεφαλαιακή της ενίσχυση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, σε δήλωση του, τονίζει πως  η Τράπεζα έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.  «(…)Η Τράπεζα Πειραιώς έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό της. Με δεδομένη την ηγετική μας θέση στην Ελλάδα, η ενίσχυση της κεφαλαιακής μας θέσης θα επιτρέψει στην Τράπεζα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, προς όφελος των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων της (…) Με βάση τις πρόσφατες επαφές μας με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, είμαστε πεπεισμένοι ότι το σχέδιο μας μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα.».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...