Αν χρωστάς στη ΔΕΗ δεν μπορείς να αλλάξεις εταιρεία

Αν χρωστάς στη ΔΕΗ δεν μπορείς να αλλάξεις εταιρεία

Κατηγορία

n.anastasiou
Δευτέρα 23/05/2016 – 10:50

ΔΕΗ

Μόνο αν γίνει πληρωμή ή διακανονισμός

Φρένο στην αλλαγή προμηθευτή ρεύματος, στην περίπτωση που ο καταναλωτής έχει εκκρεμείς οφειλές προς τη ΔΕΗ, βάζει με απόφασή του ο υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, η οποία σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να μπει σε εφαρμογή.

AdTech AdΜε την εν λόγω απόφαση δεν θα επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή σε περίπτωση που δεν έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή δεν έχουν διακανονιστεί οι εκκρεμείς οφειλές του πελάτη προς τη ΔΕΗ.

Στην περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ για τις παλιές οφειλές του, μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει εταιρεία. Αν όμως δεν πληρώνει τις δόσεις του διακανονισμού του, τότε η ΔΕΗ θα μπορεί να υποβάλλει στο Διαχειριστή του Συστήματος εντολή για «κόψιμο» της παροχής, ακόμη και εάν ο πελάτης είναι συνεπής με τον καινούργιο του Προμηθευτή.

Για να εφαρμοστεί η παραπάνω απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να γίνει η σχετική αλλαγή στον υφιστάμενο «Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες» ο οποίος προβλέπει την απολύτως ανεμπόδιστη αλλαγή προμηθευτή.

Η απόφαση Σκουρλέτη έρχεται μετά από αίτημα της ΔΕΗ η οποία έχει ένα τεράστιο νούμερο ανεξόφλητων λογαριασμών (περίπου 2,3 δισ. ευρώ) και την ίδια στιγμή βλέπει κάποιους από τους κακοπληρωτές πελάτες της να την εγκαταλείπουν κάνοντας σύμβαση με άλλες εταιρείες που προσφέρουν ελκυστικότερα προγράμματα.

Από την πλευρά τους οι ιδιωτικές εταιρείες που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ εκτιμούν ότι δεν θα ανακοπεί ο ρυθμός με τον οποίο αποκτούν μερίδια στη λιανική του ρεύματος, καθώς ήδη έκαναν πολύ αυστηρή επιλογή όταν ο υποψήφιος πελάτης δεν είχε εξοφλημένο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Άλλωστε από χθες, η θέση των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος γίνεται ευκολότερη μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Εκεί περιελήφθη τόσο η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, όσο και η θεσμοθέτηση των δημοπρασιών ρεύματος τύπου NOME.

Με την πρώτη ρύθμιση, θα μειωθεί η χονδρεμπορική τιμή με την οποία αγοράζουν οι προμηθευτές το ρεύμα για να το «πουλήσουν» στους πελάτες τους. Συνεπώς αυξάνονται τα περιθώρια που έχουν οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος να «χτυπήσουν» ακόμα περισσότερο τις τιμές και να προσφέρουν ανταγωνιστικότερες λύσεις στους καταναλωτές.

Με τη δεύτερη ρύθμιση ορίστηκε ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να βγάζει σε δημοπρασία στην οποία θα συμμετέχουν οι ιδιώτες προμηθευτές, ρεύμα από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες σε τιμές κόστους. Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει το Σεπτέμβριο, με φυσική παράδοση στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Η αγορά φθηνού ρεύματος εκ μέρους των προμηθευτών θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητές τους να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ και να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερα μερίδια.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...