ΓΓΔΕ: Πώς θα συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την φορολογική δήλωση

ΓΓΔΕ: Πώς θα συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την φορολογική δήλωση

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 18/05/2016 – 17:23

Φορολογικές Δηλώσεις,

Αναλυτικό οδηγό για την σωστή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης  εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήρτησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στον ιστότοπό της.  Για να καλύψει τις ανάγκες και των φορολογουμένων που μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης, το εγχειρίδιο χρήσης έχει σαν σκοπό να περιγράψει της εικόνες της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2015 και ειδικότερα του εντύπου Ε1. Όπως τονίζεται από την ΓΓΔΕ, η οριστική υποβολή του εντύπου Ε1 προϋποθέτει την υποβολή των συνυποβαλλόμενων εντύπων Ε2, Ε3 και φορολογικής αναμόρφωσης, όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής.

Το σύστημα περιγράφει σωστή εισαγωγή στοιχείων στο Τaxis. Υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον:

  • Έχει την κατοικία του στην Ελλάδα
  • Έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του
  • Αποκτά εισόδημα
  • Είτε είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι.

Σημαντική είναι η πρόοδος του συστήματος, καθώς η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων συμπληρώνει  το 2016, 16 χρόνια. Ξεκίνησε το 2001 με λιγότερο από 30 χιλ. δηλώσεις και έφτασε το φορολογικό έτος 2014 τις 6,06 εκ. αρχικές δηλώσεις. Αντίστοιχα είναι τα μεγέθη για τα συνυποβαλλόμενα έντυπα Ε2 & Ε3.

  • Τα τρία τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι βρίσκουν το Ε1 προσυμπληρωμένο, με βάση ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών και παρακρατούμενων φόρων που υπέβαλαν εργοδότες, φορείς και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Για τα δύο τελευταία φορολογικά έτη, η καινοτομία έγκειται στην αυτόματη μεταφορά των δηλωθέντων εισοδημάτων από το έντυπο Ε2 της  δήλωσης, ενώ οι φορολογούμενοι μπορούν πλέον να ενημερωθούν για τα καταβληθέντα ποσά για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων.
  • Ειδικά για φέτος, σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα, η καταβολή του φόρου να γίνεται με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών μέσω του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...