Εθνικοί κίνδυνοι

Ερντογάν

Μάλλον θα έπρεπε να το περιμένουμε, ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση, θα δημιουργούσε τον πειρασμό, σε επιθετικούς γείτονες, να προωθήσουν τη διεκδικητική-«αναθεωρητική» τους ατζέντα.

Το ότι, προς το παρόν, τα πράγματα παραμένουν στο επίπεδο της ρητορικής, διόλου δεν αποκλείει, σε επόμενη φάση, την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Άλλωστε, η δήλωση του Τούρκου Προέδρου, που, προφανώς δεν έγινε για λόγους ιστορικής καταγραφής, παραπέμπει στη μακροχρόνια αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος, θέτοντας, πλέον, υπό αμφισβήτηση και το διεθνές θεσμικό πλαίσιο (Συνθήκη της Λωζάνης), στο οποίο βασίζεται το υφιστάμενο συνοριακό στάτους κβο. Σα να μην έφτανε αυτό, έρχεται ο αρχηγός της, κεμαλικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, ασκώντας κριτική στον πολιτικό του αντίπαλο, ότι, επί των ημερών του… παρέδωσε 16 νησιά! Προφανώς, ο κ. Κιλιντσάρογλου εννοεί τις βραχονησίδες, που η Αγκυρα αμφισβητεί, ευθέως, την Ελληνικότητα τους. Με τον τρόπο του, δηλαδή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη γείτονα, παραπέμπει στα τετελεσμένα, που επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν, με την κρίση των Ιμίων, με ότι τούτο σημαίνει. Όλα αυτά δε, τη στιγμή που στην Αθήνα, διακινούνταν για μια ακόμη φορά ο μύθος, περί της δήθεν διαμάχης κεμαλιστών-ισλαμιστών, που υποκρύπτεται πίσω από την «ιστορική αναφορά» του κ. Ερντογάν και ότι, άρα, η «ρητορική έξαρση» του «νεοσουλτάνου», οφειλόταν στην εσωτερική διαμάχη του, με την κεμαλική αντιπολίτευση ή και τη στρατογραφειοκρατία. Η δήλωση του κ. Κιλιντσάρογλου, προσγειώνει στην πραγματικότητα τους αιθεροβάμονες, επιβεβαιώνοντας ότι καμιά διαφωνία, επί της ουσίας της διεκδικητικής-αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας, έναντι της Ελλάδας, δεν υφίσταται μεταξύ των αντιμαχόμενων ρευμάτων, αλλά, μόνον, πλειοδοσία επί των ίδιων στόχων, κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο. Προφανώς, αυτό αντελήφθη και η Ελληνική κυβέρνηση, γι’ αυτό και από τη χαλαρή αντίδραση «διπλωματικών κύκλων» (ούτε καν επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών) περάσαμε στην αυστηρή δήλωση του πρωθυπουργού, στο φόντο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, με ορθή αξιολόγηση του κινδύνου, αλλά και στην ακόμη πιο σκληρή δήλωση του υπουργού Αμυνας.

Ήταν καιρός, καθώς τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο σε αλληλεγγύη δεν παρέπεμπαν, όχι μόνο με την ανακίνηση του ανύπαρκτου θέματος των «Τσάμηδων», αλλά και τις, τουλάχιστον, σιβυλλικές τοποθετήσεις για τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, που, πέραν των άλλων, παραγνωρίζουν ότι αμφισβητούνται, εν τέλει, τα σύνορα της Ένωσης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...