Ερντογάν: Στενές σχέσεις με τη Ρωσία σε νέα βάση

Πλήρη επανεκκίνηση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία σε νέα βάση και με συνεργασία σε διάφορους τομείς δήλωσε ότι επιθυμεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο «TASS».

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του τουρκικού κράτους έρχονται μία ημέρα πριν ταξιδέψει στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση θα ανοίξει νέο κύκλο στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά τη σύγκρουσή τους, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Στη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο «TASS», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στον Ρώσο ομόλογό του ως «αγαπητό», «σεβαστό» και «φίλο» Βλάντιμιρ.

«Η επίσκεψη αυτή μου μοιάζει με σταθμό στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες αρχίζουν σε νέα, καθαρή βάση», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

«Μια νέα σελίδα ανοίγει στους ρωσοτουρκικούς δεσμούς. Αυτή η σελίδα θα περιλαμβάνει στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία, κατέληξε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Ακιντζί υιοθετεί τη θέση της Άγκυρας για τις εγγυήσεις

«Δεν πρέπει να αλλοιώνεται η ενεργή και έμπρακτη εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας», δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ζουν υπό την απειλή και γι’ αυτό πρέπει να γίνει μια ρύθμιση, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν.

«Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν βλέπει άλλη επιλογή επίτευξης της δικής του ασφάλειας εκτός από την Τουρκία», σημείωσε ο Μουσταφά Ακιντζί και ανέφερε ότι σε περίπτωση λύσης, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τη δική τους «αστυνομία, Βουλή, κυβέρνηση, ακτοφυλακή».

«Μαζί με αυτό, ως η μικρότερη κοινότητα αριθμητικά, σίγουρα θέλουμε τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε μια συμμορία εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να πληγώσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

Σημείωσε δε ότι η Τουρκία, χωρίς να παρεκκλίνει από τις αρχές του Ατατούρκ, πρέπει να συνεχίσει ως ένα δημοκρατικό, νόμιμο και κοινωνικό κράτος, διότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της Κύπρου και της περιοχής».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...