Θέμα… ΠΑΣΟΚ θα είναι ο β’ γύρος των εκλογών στην Κεντροαριστερά

Θέμα… ΠΑΣΟΚ θα είναι ο β’ γύρος των εκλογών στην Κεντροαριστερά

Θέμα… ΠΑΣΟΚ θα είναι ο β’ γύρος των εκλογών στην Κεντροαριστερά, καθώς η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει ποσοστό που την φέρνουν πρώτη με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Νίκο Ανδρουλάκη.  Με τους πολίτες που ψήφισαν να έφτασαν τους 210.264 όλος ο πολιτικός κόσμος αναγνώρισε την σημασία της μεγάλης συμμετοχή στον πρώτο γύρο. Με καταμετρημένες 175.565 ψήφους, σε 730 από τα 878 εκλογικά τμήματα τα αποτελέσματα στην Επικράτεια είχαν πρώτη τη Φώφη Γεννηματά με 73.939 ψήφους (42,50 %) και δεύτερο, που θα πάει στο β΄ γύρο, τον Νίκο Ανδρουλάκη με  43.735 (25,14%) ψήφους. Ο χάρτης των ψηφοδελτίων συμπληρώνεται ως εξής:

 

  • Καμίνης 23.520 (13,52%)
  • Θεοδωράκης 17.062 (9.81%)
  • Μανιάτης: 7.417 (4,26%)
  • Ραγκούσης: 4.162 (2,39%)
  • Γάτσιος: 2.877 (1,65%)
  • Πόντας: 924 (0,53%)
  • Τζιώτης: 343 (0,20%)

Αλιβιζάτος: Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει να υπάρχει αυτή η παράταξη

 

«Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει να υπάρχει αυτή η παράταξη, οι πολίτες ψήφισαν να υπάρχει ο χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος. Ο κ. Αλιβιζάτος λίγο αφού έκλεισαν οι κάλπες, ανακοίνωσε και επίσημα πως η συμμετοχή ξεπέρασε τις 200.000 και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πάει αρκετά πιο ψηλά, καθώς τα εκλογικά τμήματα δε θα κλείσουν μέχρι να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες.

 Στις προηγούμενες εκλογές του 2015  (14 Ιουνίου) στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μαίου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004. Τότε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε είχε λάβει 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη

 

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέλουν στις 23:00, να υπήρξε επικοινωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τηλεφώνησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρεί για την πρωτιά στις εκλογές. Η κ. Γεννηματά τον ρώτησε τι θα κάνει στο δεύτερο γύρο και εκείνος απάντησε περιμένω να ακούσω τι θα πείτε.

Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού:

 

«Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας. Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Με την Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, που της είπε «Φώφη, συγχαρητήρια για την νίκη σου, πρέπει να πάμε ενωτικά»

 

Με την Φώφη Γεννηματά επικοινώνησαν και οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης οι οποίοι την συνεχάρησαν. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψαν ότι οι δύο υποψήφιοι που δεν θα περάσουν στον β’ γύρο, της είπαν «είσαι ο νικητής των εκλογών». Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε και ο Γιώργος Παπανδρέου για να την συγχαρεί.

 

Κυβερνητικά στελέχη: Χιλιάδες ψηφοφόροι της ΝΔ στις εκλογές της Κεντροαριστεράς!

 

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, κυβερνητικά στελέχη  αμφισβητούν ότι ο αναφερόμενος αριθμός των συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία είναι ακριβής και υποστηρίζουν ότι πήγαν και χιλιάδες ψηφοφόροι της ΝΔ! Οι υψηλόβαθμοι παράγοντες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα χθεσινά.  Πάντως παραδέχονται ότι πλέον πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, ειδικά στο θέμα της φορολογίας, που έχει σπρώξει τη μεσαία τάξη μακριά.

 Άλλα στελέχη της κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι είναι φυσιολογική μια προσέλευση σαν την σημερινή, όταν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα με τόσες οργανωτικές δομές, που είχε διαχρονικά. Σύμφωνα με τους ίδιου, αυτή η συμμετοχή δεν σημαίνει κι ότι στις εθνικές εκλογές θα συνοδευτεί από πολλαπλάσια ποσοστά ψήφων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εσωκομματική διαδικασία δεν θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στο χώρο της κεντροαριστεράς, διότι θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα την επόμενη ημέρα εκλογής του αρχηγού. Ειδικά όπως ακούγεται όταν ο νέος φορέας έχει προσανατολισμό τη συνεργασία με τη ΝΔ.
 

Μητσοτάκης: Χαίρομαι που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές

 

Την μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εκλογών της Κεντροαριστεράς, σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 «Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα. Οι ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

Θεοδωράκης: Συγχαρητήρια στη Φώφη -Δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε

 

 «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται» είπε σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης την οποία συνεχάρη και την Φώφη Γεννηματά για την νίκη της. «Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν», αναφέρει στη δήλωσή του ο επικεφαλής του κόμματος το Ποτάμι. Στη συνέχεια προσθέτει ότι «η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας. Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Συγχαρητήρια μέσω τηλεφώνου έδωσε στην Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος  Καμίνης λέγοντας «Συγχαρητήρια για την νίκη σου, πρέπει να πάμε ενωτικά».
 

Θεοχαρόπουλος: H μαζική συμμετοχή, η πρώτη μεγάλη νίκη

 

 Μια μεγάλη και ιστορική μέρα για την κεντροαριστερά ήταν εχθές για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σε δήλωσή του,  επισήμανε ότι «τον Σεπτέμβριο του 2015 κάναμε το πρώτο και σημαντικό βήμα με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τώρα το εγχείρημα παίρνει ευρύτερα χαρακτηριστικά. Περισσότεροι από 200.000 πολίτες συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής του ενιαίου φορέα γίνονται συνιδρυτές της νέας προοδευτικής παράταξης».

 

 Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που βάζει τα θεμέλια για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού. «Οι πολίτες μίλησαν και έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η κεντροαριστερά έρχεται δυναμικά  στο προσκήνιο για να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα  προβλήματα του τόπου και να εκφράσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα», τόνισε.

 

Παπαδημούλης: Ήττα όσων ήθελαν σύμπραξη με τη Ν.Δ.

 

Καλή για τη δημοκρατία η  μαζική συμμετοχή πολιτών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχετικά με τον πρώτο γύρο στην εκλογή προέδρου για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. «Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δείχνει ότι ο νέος φορέας είναι ΠΑΣΟΚplus κ συνιστά ήττα όσων ήθελαν ανοιχτά την σύμπραξη με την Ν.Δ.», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο Twitter. Επίσης, τόνισε πως η Κεντροαριστερά «δεν μπορεί να είναι αντί-Αριστερά».

 

Χρηστίδης: Μεγάλη νίκη για την μεγάλη προοδευτική παράταξη

 

Στο πρώτο σχόλιο από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Χρηστίδης, τόνισε  ότι πρόκειται για μία «μεγάλη νίκη για την μεγάλη προοδευτική παράταξη». Στη δήλωσή του, ανέφερε ότι  «πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι από ποτέ δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα στη χώρα. Η θερμή ανταπόκριση των πολιτών έχει και πολιτική σημασία και κοινωνικές αναφορές», ενώ «δικαιώνει  το εγχείρημα της Φώφης Γεννηματα και δημιουργεί προοπτική και ελπίδα».

 

Λυκούδης: Η επίδοση του Σταύρου Θεοδωράκη τον αδικεί

 

«Η επίδοση του Σταύρου Θεοδωράκη τον αδικεί κατά τη γνώμη μου, γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης τόλμησε και κατέθεσε ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό λόγο σ’ αυτή τη φάση των υποψηφίων αρχηγών» δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Το Ποτάμι Σπύρος Λυκούδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια ανασυγκρότησης της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης κεντροαριστεράς ξεκινάει με αισιόδοξη αφετηρία».

 

Και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ψήφισε για την Κεντροαριστερά!

 

Στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, ψήφισε και ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος υπήρξε βουλευτής της Ν.Δ. και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

 

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «ποτέ μου δεν υπήρξα κομματικά κομπλεξικός. Όπως με έχουν τιμήσει επανειλημμένα φίλοι άλλων παρατάξεων, ήρθε σήμερα η ώρα να τους τιμήσω εγώ. Εξάλλου, το 53% των περιφερειακών εκλογών του 2010 και το 15,5% των εσωκομματικών εκλογών του 2009 δεν το συγκέντρωσα μόνο από την ψήφο των φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Καλή δύναμη στον – ή στην- επόμενο αρχηγό της Κεντροαριστεράς».

 

Ο Στέφανος Μάνος ψήφισε για την Κεντροαριστερά

 

Την ψήφο του έδωσε και ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος ο οποίος, όπως είχε προαναγγείλει, ψήφισε σήμερα το πρωί για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς.  Στη Θεσσαλονίκη  για αρχηγό του νέου πολιτικού φορέα ψήφισε και ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/309418-THema-PASOK-tha-einai-o-b-gyros-ton-eklogon-sten-Kentroaristera ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...